Nepotul lui Emil Cioran, Șerban Stavrescu, dezvăluie ce carte scrisă de marele filosof român i-a stârnit cel mai mult interesul

Publicat: 01 11. 2022, 12:43

This browser does not support the video element.

Nepotul lui Emil Cioran, Șerban Stavrescu, a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 29 octombrie. El a atins mai multe subiecte, iar la un moment dat a acceptat să recomande o carte dintre cele scrise de marele filosof român.

Nu mulți se pot lăuda că îl cunosc pe Emil Cioran, dar Șerban Stavrescu chiar are ce spune când vine vorba de viața ilustrului filosof născut la Rășinari, în Sibiu.

Șerban Stavrescu: „Mi-a plăcut «Despre neajunsul de a te fi născut»”

Întrebat de jurnalistul Adrian Artene ce carte scrisă de Emil Cioran ar recomanda astăzi cuiva care vrea să-l citească pe elevul lui Nae Ionescu, Șerban Stavrescu a răspuns:

„Mi-a plăcut «Despre neajunsul de a te fi născut». Are și această carte… Asta aș recomanda-o pentru că, mă rog… mi-a stârnit mie mai mult interesul”.

Altfel, despre „Schimbarea la față a României”, cartea pe care Emil Cioran și-a autocenzurat-o după 1989 spunând că anumite pasaje sunt prea pretențioase și stupide, nepotul scriitorului din Rășinari a răspuns scurt: „Da, da, este, într-adevăr, o lucrare laborioasă”.

Cine este Şerban Stavrescu, nepotul lui Emil Cioran

Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 în comuna Răsinari, județul Sibiu, și a decedat pe 20 iunie 1995, la Paris.

A început la 17 ani studiul filosofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și Mircea Eliade, printre profesorii săi aflându-se Tudor Vianu sau Nae Ionescu. În 1937 a plecat la Paris cu o bursă a Institutului Francez din București, care i se va prelungi până în 1944. În 1940 a început să scrie ‘’Îndreptar pătimaș’’, ultima sa carte în limba română, limbă pe care a abandonat-o în favoarea francezei. Varianta definitivă a Îndreptarului a fost încheiată în 1945, anul în care Cioran s-a stabilit definitiv în Franța.

După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste, marele filosof Emil Cioran a trăit la Paris ca apatrid.

Şerban Stavrescu, de profesie inginer constructor, a intrat în familia Cioran prin intermediul lui Aurel Cioran (fratele bun al filosofului), cu care mama sa s-a recăsătorit în 1979. Prin intermediul tatălui vitreg, Șerban Stavrescu a moştenit manuscrise, bunuri dar şi legendele nescrise ale familiei.

Vă recomandăm să citiți și:

ALTCEVA cu Adrian Artene. Povestea unei cărți de colecție din biblioteca personală a lui Mihai Eminescu (VIDEO)