Părintele Pimen de la Athos: Dumnezeu ne vrea smeriți. Când ne înălțăm din cauza mândriei, ne îngăduie un necaz. Atunci auzim de la medic „CANCER”

Publicat: 25 02. 2024, 15:18
Actualizat: 25 02. 2024, 15:24

This browser does not support the video element.

Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, este invitatul lui Adrian Artene din această săptămână. El a vorbit în cadrul podcastului ALTCEVA despre o temă foarte importantă pentru credincioși: „Cum dialogăm cu Dumnezeu?”.

„Ce facem atunci când nu găsim răspunsuri?? și, mai ales, „Cum putem avea un dialog cu Dumnezu?” – sunt două dintre întrebările la care a răspuns părintele de la Muntele Athos, în cadrul podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.

„În primul rând, trebuie răbdare. Noi întotdeauna vrem repede. Nu! Ne înarmăm cu răbdare și atunci începem să ne rugăm, ne rugăm, ne rugăm și nu trebuie să fim egoiști ca Dumnezeu să vină să ne dea răspunsul direct”, a explicat Părintele Pimen Vlad.

Dumnezeu ne vrea smeriți. Preferă un păcătos smerit decât un drept mândru. N-ai cum să fii și mândru, și drept. În momentul în care tu te socoți drept, tu deja ești căzut că te-ai înălțat pe mândrie. Noi devenim un fel de dușmani a lui Dumnezeu când ne înălțăm și avem încredere în noi. Dumnezeu ne vrea smeriți. Uneori îngăduie să cădem în anumite păcate, doar să ne smerim pentru că dacă vede că noi din cauza mândriei începem să ne înălțăm, să facem rău celor din jur, pentru că ne socotim drepți, atunci Dumnezeu ne îngădui o cădere, un necaz, o suferință, o boală, ceva ca să ne smerim.

Și atunci mergem la doctor și ne spune: cancer de gradul trei. Și atunci ai pe listă că mai ai o lună și te duci acasă, te uiți în dreapta, te uiți în stânga și după aia începi să spui «Doamne, am auzit că tu faci minuni». Și astfel începi să te smerești. Dumnezeu dacă știe că te-ai smerit de ajuns și e de folos, ți-a luat boala”, a spus Părintele Pimen Vlad.

E vreodată prea târziu să ne întoarcem fața spre Dumnezeu?

„Prea târziu e după ce am închis ochii și s-a terminat, dar până acolo tot timpul există. Au fost oameni care, indiferent cum și-au trăit viața, în ultimul moment și când și-au dat seama când nu mai au mult, s-au smerit. S-au spovedit și au fost împărtășiți și a doua zi au plecat senini. Dumnezeu ne așteaptă până ultimul moment. 

Treaba e că nu știm când e ultima clipă. De asta nu trebuie să amânăm până la bătrânețe. Dar de unde știi că-n noaptea asta nu-ți stă inima? De unde știi că mâine n-ai accident din mașină? De unde știi că nu intervine ceva și s-a terminat? Și ce-ai făcut? (…)

Toate legăturile astea aici, pe pământ, materiale sunt ca niște rădăcini, ca niște frânge care țin de pământ și nu vrem să ne rupem de ele ca să ne ducem în bucurie. Atunci, cu cât avem mai multe legături, cu atâta ne este mai greu să ne desprindem”, a mai spus partenerul de dialog al lui Adrian Artene.

Pentru episodul care a avut premiera sâmbătă, 24 februarie, echipa Altceva a poposit deasupra lumii, pe Muntele Athos, în vizită la Părintele Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lac.

Toate cele peste 80 de minute de discuție, sunt o lecție deschisă despre Bunătatea Sufletului, despre rigorile vieții trăită în cutumele Binelui, despre Nădejde și Ajutor Divin, despre Mulțumire și Rugăciune, despre Familie și Dragoste.

Podcastul integral poate fi urmărit aici

Părintele Pimen, la Altceva cu Adrian Artene

Părintele Pimen Vlad,  starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, s-a născut în 1970, în comuna suceveană Cornu Luncii, din părinți creștini, care au avut nouă copii. Este, de metatie, de la Mănăstirea Sihăstria.

În 1993 a plecat în Muntele Athos. Și despre călugărie, și despre ajungerea în Sfântul Munte, părintele spune: „M-a luat Maica Domnului de mână și m-a adus” – recunoscând în toată viața sa ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului.

Primii doi ani la Schitul Lacu au fost cu multe greutăți și neajunsuri, dar și cu multă liniște și împăcare. Au urmat doi ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Pavel, pentru a învăța limba greacă. Apoi, revenit la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit de la zero Chilia „Sfântul Artemie” – fără nici un ban strâns înainte. A viețuit acolo timp de 12 ani, alături de fratele său după trup, părintele Dosoftei, care i-a urmat în Sfântul Munte.

Apoi, pe locul unei foste mari biserici, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, a ajuns să construiască chilia la care este acum stareț. A primit întotdeauna ajutor minunat și concret de la oameni, de la Dumnezeu și de la Maica Domnului.ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Vă recomandăm să citiți și:

„Ce este VIAȚA?”. Răspunsul Părintelui Pimen Vlad: „Dumnezeu ne-a dat-o ca să o trăim frumos și, la urmă, să plecăm în bucurie dincolo”