Podcast „ALTCEVA”. De ce a abandonat muzica, o vreme, Mihai Pocorschi. Pe ce drum a fost nevoit artistul să o apuce

Publicat: 03 03. 2024, 14:59

This browser does not support the video element.

Să ai aproape un artist de numele căruia se leagă istoria muzicii rock din România este un privilegiu, fără doar și poate. Mai mult decât atât, să ai ocazia să asculți poveștile spuse, dar mai ales pe cele nespuse de la cel care a apăsat PLAY-ul existențial pe proiecte precum Holograf sau VH2 înseamnă să te asiguri că ai acumulat un bagaj fericit și important de cultură generală muzicală.

Fiecare episod „Altceva cu Adrian Artene” este o poveste frumoasă despre OAMENI și ÎNTÂMPLĂRILE LOR, iar ediția de sâmbătă, 2 martie, nu a făcut excepție, din contră, l-a adus în fața publicului pe Mihai Pocorschi, fondatorul trupelor Holograf, dar și VH2. El a povestit despre făcute sau întâmplate, unele dorite, altele programate, toate însă, în esență, învățate.

Pocorschi: „Primul studio de producție publicitară”

După ’90, pe măsură ce erai celebru, deveneai mai sărac. Ce se întâmpla în acea perioadă”, l-a descusut Adrian Artene pe invitatul său.

Cu acest prilej, Mihai Pocorschi a dezvăluit că, din cauza greutăților, s-a reorientat pentru o scurtă perioadă, renunțând la muzică. Astfel, ca să facă față nevoilor, a trebuit să urmeze un alt drum, iar artistul a povestit relaxat despre afacerea pe care a început-o.

„Noi am crezut că, din momentul respectiv, în care s-a schimbat sistemul, practic o să intrăm peste hotare, o să ne primească muzicienii cu brațele deschise, o să facem concerte… N-a fost deloc așa. Dimpotrivă, am dat piept cu ceea ce reprezenta societatea de consum, când te costau transporturile, pe tine, ceea ce înainte nu se întâmpla, când te costa chiria de sală, pe tine, ceea ce înainte nu se întâmpla, când doar vindeai bilete, de unde plăteai cheltuielile, și după ce plăteai aceste cheltuieli vedeai ce bani îți rămâneau”, și-a început relatarea Mihai Pocorschi.

Căsătorit și cu doi copii, artistul a înțeles că trebuie să facă orice pentru a câștiga bani. Așa a avut în cap să facă publicitate, iar începutul nu a fost deloc ușor. Suna la diverse firme, numere de contact luate din „Anunțul de la A la Z”, și întreba dacă nu aveau nevoie de publicitate, de ajutor să se facă știute în țară.

Ce clienți a avut? Destui, căci piața de publicitate era, atunci, aproape un „deșert”, după cum a amintit și Adrian Artene.

„Cu un pic de noroc am reușit să încheg primul studio de producție publicitară. Primul client a fost Aquafresh (n.r. – marcă de pastă de dinți). Am mai avut o bancă, Daewoo – client de agenție vreo șase ani, Compaq, Dialog (n.r. – firmă de telefonie mobilă), VelPitar” – Mihai Pocorschi

Cine este Mihai Pocorschi

Fiecare episod „Altceva cu Adrian Artene” este o poveste frumoasă despre OAMENI și ÎNTÂMPLĂRILE LOR, iar ediția de față nu face excepție, din contra, vine să aducă în fața publicului istoria lui Mihai Pocorschi, fondatorul trupelor Holograf, dar și VH2, cu făcute sau întâmplate, cu dorite, programate, toate însă, în esență, învățate.

Discuția dintre Mihai Pocorschi și Adrian Artene a avut premiera sâmbătă, 2 martie, pe canalul de Youtube Altceva cu Adrian Artene (SUBSCRIBE, ca să fii primul care află că s-a lansat).

Artistul, inginer la bază, a știut să ne te țină prins în fața ecranului cu narațiunile lui, așa cum a știut să-și țină aproape publicul meloman, mai bine de 20 de ani, fără întrerupere pentru că muzica îi este și i-a fost încântare.

Mihai Pocorschi, compozitor, cântăreţ şi producător, s-a născut la 10 septembrie 1955, în Bucureşti. A absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr” şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti.

În copilărie, pasionat de sport fiind, a practicat înot, polo, baschet, tenis.

Debutul în muzică

Muzica i-a fost încă de atunci aproape, iar începuturile se leagă de cursurile de chitară pe care le-a urmat.

În 1978, Mihai Pocorschi, Eugen Sonia, Boris Petrof, Cristian Lesciuc şi Ştefan Rădulescu au alcătuit primul „nucleu” al formaţiei Holograf. La scurt timp, în 1979, au fost cooptaţi Edi Petroşel (tobe) şi Tino Furtună (clape).

În acel an, formația a obținut primul succes, un premiu important în cadrul festivalului Club A, conform site-ului https://holograf.ro/.

În 2002, Mihai Pocorschi şi Gabriel Cotabiţă pun bazele trupei VH2, proiect în care au fost cooptaţi Cătălin Popescu (claviaturi, voce), Gabriel Golescu (chitară), Răzvan „Lapi” Lupu (baterie, voce), Eugen „Soe” Sonia (bas) și Aristides Panaitescu-Alegria (percuţie).

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

CITEȘTE ȘI:

Mihai Pocorschi a dezvăluit, în podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”, cum a ajuns Dan Bittman în trupa Holograf