Soprana Bianca Ionescu-Ballo la ALTCEVA, despre colaborarea cu marii actori ai filmului românesc: „Am respirat cu bucurie aerul din jurul lor”

Publicat: 10 12. 2023, 18:54
Actualizat: 10 12. 2023, 19:33

This browser does not support the video element.

Ultima ediție a podcastului „Altceva cu Adrian Artene” a avut-o invitată pe soprana Bianca Ionescu-Ballo, prim-solistă la Teatrul Național de Operetă. În dialogul lor, cei doi au realizat o incursiune prin lumea artei, muzica de operă și operetă.

Întrebată de Adrian Artene despre colaborarea cu marii actori ai teatrului și filmului românesc, precum Draga Olteanu-Matei, Mișu Fotino, Dem Rădulescu, ea a povestit că a fost extrem de fericită atunci când a avut această oportunitate.

„A fost șansa mea de a-i cunoaște. Am fost un om super fericit fiu distribuită în rolul Calipsița și în orice rol fi fost distribuită fi fost fericită respiră același aer cu acești monștri sacri ai scenei românești. Cum a fost fiu lângă ei? Am respirat cu bucurie aerul din jurul lor. Am considerat fiecare întâlnire cu ei a fost o lecție de care și eu țin cont. I-am admirat și în momentele în care poate nu erau cele mai plăcute prezențe acolo, pentru la un moment dat erau filmări care se făceau după ore în șir de stat la machiaj și s-a și întâmplat ca într-una sau în mai multe zile, nu mai știu decât părțile bune de acum, să nu filmăm.

Nu am filmat. Pentru a picat, cum se spune, lumina, în termeni de film, și pentru regizorul Mircea Drăgan nu a mai fost bună lumina pe care și-o dorea în mediul extern, unde trebuia filmată scena și atunci noi am stat, ne-am machiat și am plecat acasă. Dar faptul mergeam cu ei în mașină, faptul stăteam acolo și stăteam și mâncam toți câte un sendviș și mai discutam și la un moment dat se mai supăra domnul Dem și se mai supăra Draga Olteanu… Țin minte ne machea Roji Barta, o machioză celebră care, culmea, nu știu cum le-a aranjat Dumnezeu, la un moment dat a fost și vecină cu mine unde stăteam și țin minte ne machia și zice Draga: «Vouă vă place cum arătați? Asta e important, asta e important, dacă nu simțiți bine, n-o jucați bine»”, povestește artista.

Bianca Ionescu-Ballo, prim-solistă a Teatrului Național de Operetă

Bianca Ionescu este prim solistă a Teatrului Național de Operetă, absolventă a Conservatorului de Muzica din București (1983) la clasa de Canto a Artei Florescu și Doctor în muzică, în domeniul Operetei românești (din 2005).

Repertoriul său include numeroase roluri principale de operetă, printre care Adela în „Liliacul”, Franzi în „Sânge vienez”, Anina în „O noapte la Venția”, Arsena în „Voievodul țiganilor”, Vallencienne în „Văduva veselă”, O Lia San în „Victoria și-al ei husar”, Mania în „Contesa Maritza”, Maria în „Poveste din Cartierul de Vest” și Edyth van Hopper în muzicalul „Rebecca”, rolul titular din opereta  „Mam’zelle Nitouche”, roluri de subretă din operetele ”Secretul lui Marco Polo”, „Paganini”, „Vila cu iluzii”, „Lăsați-mă să cânt”, „Frumoasa Elena”, „Bal la Savoy”, „Rose Mary”, „Floarea din Hawaii”, „Logodnicul din lună”. A participat ca solistă la spectacolele recente ale Teatrului Național de Operetă și Muzică „Paris mon amour”, „London – A New Story”, „Parfum de femeie”, „Bonjour, Bonne Nuit, Paris”.

În 1994, Bianca Ionescu-Ballo a preluat conducerea corului de copii “Minisong”, a înființat corul “Ministars” și a avut turnee în aproape întreaga lume atât ca solistă vocală, cât și ca dirijor de cor.

Totodata, ea este președintele Asociației Culturale “Bianca Ionescu” (2004) și a obținut, de-a lungul timpului, multiple distincții la concursuri internaționale de canto: Premiul SABAM pentru muzică modernă și contemporană (Verviers, Belgia – 1983) și Premiul II la Concursul Internațional de canto (Hertogenbosch, Olanda – 1983).

Discografia sa include: „Muzica din filme” (vol. I – 1984 și vol II – 1989), „S-a născut o stea” (1998), „Hai acasă puișor” (1999) și „Tea Time” (2011).

Bianca Ionescu-Ballo este în prezent Manager – Director general interimar al Teatrului Național de Operetă și Muzical „Ion Dacian” din București și cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică București.