Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician, a vorbit despre modul în care funcționează dezinformarea în spațiul public. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu a făcut o paralelă între teoriile comunicării din perioada interbelică și percepția actuală asupra dezinformării. El a evocat modelul „glonțului magic”, o teorie veche potrivit căria publicul reacționează la un mesaj dacă emitentul are control.
„Este obsesia că dacă controlezi emitentul, tu ai rezolvat problema dezinformării. Dar asta s-a petrecut în anii 30-40 când a apărut televiziunea și când toată lumea a crezut în atotputernicia comunicării publice. Atunci au apărut primele teorii ale „glonțului magic”, cel mai important fiind cel care are pistolul. Deci acolo e un public, eu țintesc, pun informația în pistol, am țintit publicul, am tras un glonț și tot publicul ăla a început să își modeleze gândirea după ce am tras eu.”
Sociologul a continuat prin a explica faptul că nu mesajul transmis este cel mai important, ci felul în care oamenii îl primesc. Dacă publicul este supărat, nemulțumit sau nu are încredere în autorități, atunci va respinge automat orice fel de informație, indiferent cât de bine este formulată.
„Mesajul nu este chiar totul, ci depinde de publicul căruia i se adresează. Degeaba controlezi mesajul dacă tu nu știi nimic despre public. Atât timp cât ai un public în România care este furios, frustrat, nu are încredere în tine, tu poți să vii cu orice vrei pentru că el nu are încredere în tine.”