Dan Tomozei: „Insula Taiwan este parte a teritoriului chinez. Naționalișii s-au retras în Taiwan când au PIERDUT lupta cu revoluționarii patrioți”

Publicat: 23 05. 2023, 23:30

This browser does not support the video element.

Dan Tomozei, jurnalist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre tensiunile care au apărut între China și Taiwan. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

În ultima perioadă, China a pus presiune tot mai mare pe Taiwan, trimițând avioane de luptă peste linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, dar și în zona de identificare aeriană a insulei.

Din anul 1689, insula Taiwan face parte din teritoriul și imperiul chinez, spune jurnalistul.

„Vorbim de sute de ani. După cel de-al Doilea Război Mondial, forțele patriotice revoluționare s-au bătut cu forțele naționaliste (susținute de americani, britanici). Pentru că au pierdut bătălia internă de control a zonei continentale chineze, naționaliștii s-au retras în Taiwan. Au mers acolo pentru că Japonia deținea controlul insulei. Astfel, naționaliștii au mers într-un teritoriu al Chinei, nu într-un loc străin. După acel moment, armata americană, care controla toată zona și din punct de vedere militar, a intervenit în Strâmtoarea Taiwan și a făcut o blocadă. Se cunoaște că zeci de ani, la ore fixe, de pe malul continental spre malul taiwanez se trăgeau salve de tun. Taiwan nu a fost niciodată rupt din teritoriul administrativ al Republicii Populare Chineze. Până în 1972, toată China (556 de milioane de oameni) era reprezentată de Taiwan, nu de Beijing. În urma unor discuții, după 1972, când Beijing este recunoscut titularul scaunului în cadrul NATO, Taiwan a început să fie retras din poziția de control administrativ și de reprezentare asupra Chinei”, a precizat Dan Tomozei.

SUA au acordat ajutor militar Taiwanului

„Trei comunicare (din anii 1972, 1979 și 1981) menționează foarte clar faptul că titular asupra întregului teritoriu al Chinei, inclusiv asupra Taiwanului, este Beijing. Chestiunile astea sunt recunoscute și astăzi de SUA, iar Beijingul, la nivelul ministerului chinez de Externe, le prezintă în absolut toate momentele de tensiuni. Comunicatele sunt menționate și confirmate de ambele părți, doar că partea americană nu respectă al treilea comunicat, în care se spune că Statele Unite sistează furnizarea de armament pentru Taiwan. În ultimii ani, SUA au furnizat spre Taiwan armament în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari”, a adăugat jurnalistul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”