Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » H.D. Hartmann: „Trump a făcut o mișcare genială. Doar 4 țări din lume își permit să aloce 4% din PIB pentru APĂRARE”

H.D. Hartmann: „Trump a făcut o mișcare genială. Doar 4 țări din lume își permit să aloce 4% din PIB pentru APĂRARE”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, H.D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, a expus viziuni critice asupra Uniunii Europene, funcționării NATO și viitorului relațiilor internaționale. Acesta a analizat rolul SUA, poziția lui Donald Trump și implicațiile economice ale contribuțiilor la apărarea comună. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

H.D. Hartmann a subliniat că Uniunea Europeană nu poate fi considerată un stat, punând accent pe suveranitatea națională a țărilor membre. Analistul a adus în discuție și disputa referitoare la Groenlanda, ca exemplu al intereselor geopolitice americane.

„Nicio țară nu este teritoriu european, pentru că Uniunea Europeană nu este stat. Constanța este teritoriu românesc, până la a fi european, și Caracal este teritoriu românesc. Această minciună că Uniunea Europeană ne apără este lipsită de fundament,” a declarat Hartmann.

Contribuțiile la NATO, între realitate și provocare

Un alt punct major al analizei l-a reprezentat cererea lui Donald Trump pentru creșterea contribuțiilor financiare la NATO. Hartmann a atras atenția asupra dificultăților statelor membre de a susține o astfel de cerere, în afara marilor puteri globale.

„El a spus: Până acum vă ceream să plătiți 2% din PIB pentru NATO. Acum vreau 5%. Probabil că se va ajunge la un 3,5-4%, dar niciun stat NATO, în afară de SUA, nu va putea să suporte o astfel de povară,” a adăugat analistul.

Statalitatea și costul existenței

În concluzie, Hartmann a adus în prim-plan ideea că menținerea statalității implică o independență economică solidă. El a subliniat un avertisment transmis, potrivit lui, de Donald Trump, care schimbă fundamental perspectivele de securitate.

„Trump va spune: Ce articol cinci? N-ai plătit? Uită de el, la revedere. În esență, orice stat care dorește să existe ca stat trebuie să aibă resurse pentru a se sprijini pe el însuși,” a punctat Hartmann.

 

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe un post de redactor, iar ulterior a lucrat ca specialist în comunicare. Înainte ... vezi toate articolele