VIDEO Sebastian Burduja: „Trebuie să înceapă informarea românilor cu privire la tehnologia 5G”

Publicat: 05 09. 2022, 23:07

This browser does not support the video element.

Trebuie să înceapă o informare a românilor cu privire la tehnologia 5G. Acest lucru înseamnă conectarea oamenilor la oportunități, spune ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat dacă Ministerul Digitalizării ar trebui înceapă o campanie de informare în privința tehnologiei 5G, ministrul a afirmat: „Da! trebuie înceapă. Noi ne confruntăm cu diverse petiții și este cert sunt cetățeni ai țării care nu sunt informați cu privire la această tehnologie, beneficiile ei, riscurile, ei.

OK, am înțeles tactica sovietică rusească de azi aceeași de 50 – 60 de ani genereze neîncredere între cetățeni și statul lor și sistemele democratice.

Arsenalul ăsta de dezinformare are o manifestare și în zona tehnologiilor 5G. Dar ele sunt progresul. Ele înseamnă conectarea oamenilor la oportunități, locuri de muncă, salarii mai mari, pur și simplu o lume modernă”, a declarat ministrul Dezvoltării, Sebastian Burduja.

Tehnologia 5G reprezintă progresul

Anunțată inițial pentru anul 2019, licitația pentru atribuirea spectrului de frecvențe pentru rețeaua 5G a fost amânată de nenumărate ori în ultimii ani. Ultimul termen avansat de autorități este toamna acestui an. Statul speră să încaseze peste 500 milioane de euro.

”După cum ştiţi, suntem în discuţii pentru a organiza licitaţia 5G. Sperăm să se facă în septembrie -octombrie. Nu putem să organizăm licitaţia fără Codul Comunicaţiilor, care, din păcate, acum se află la Curtea Constituţională. Sper ca la începutul lunii mai să se ia o decizie în acest sens şi să mergem mai departe”, a declarat, la 13 aprilie, Vlad Stoica, presedintele Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

După finalizarea Codului Comunicaţiilor, adică transpunerea în legislația națională a Codului european al comunicațiilor electronice, ANCOM are, potrivit șefului său, nevoie de alte 5-6 luni ca să organizeze licitaţia.

Autoritățile mai au însă câteva probleme de rezolvat, respectiv Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) trebuie să emită avize producătorilor de echipamente de rețea.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.