V. Stan: „Doborârea dronelor RUSEȘTI te poate băgă foarte repede în război cu Rusia”

Publicat: 06 02. 2024, 10:00

This browser does not support the video element.

Valentin Stan – istoric și analist politic – a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Nu este o idee bună ca România că înceapă să doboare drone rusești aflate pe teritoriul Ucrainei, spune acesta. Urmăriți AICI, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Analistul politic a comentat declarația generalului Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major, privind faptul că România are nevoie de o legislație prin care să poată să doboare dronele rusești.

„Generalul a spus că o armată înfrântă ar urma să atace o altă țară. Deci, nu s-ar mai bate cu ucrainenii, că i-au bătut deja. Șeful Statului Major nu ar fi trebuit să spună asta, nu are de unde să știe.

Dacă executăm niște ordine de la americani, iar mânie-poimâine trebuie să dărâmăm niște drone rusești, asta te poate băga foarte ușor în război cu Rusia. Nu vor veni englezii să dărâme drone rusești. Se vrea lege pentru a doborî dronele. Dacă o dronă intră în spațiul aerian al României, nu poți să o dobori. Deci, dacă o să dărâmăm niște drone rusești aflate în spațiul aerian al Ucrainei și asta o să ne ducă în război cu Rusia, atunci se aplică varianta că România trebuie să fie pregătită”, a declarat analistul politic Valentin Stan.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

România are voie să doboare dronele rusești doar într-o singură situație: ca atacul să fie perceput ca fiind îndreptat cu intenție asupra țării noastre.

„Cu ajutorul NATO și al sistemelor proprii, România ar putea doborî aceste drone, în special Shahed-urile iraniene, care nu zboară foarte repede și sunt destul de mari, deci pot fi o țintă”, a declarat Jamie Shea, care a fost purtător de cuvânt al NATO timp de 38 de ani. Totuși, el a precizat că trebuie distinsă o nuanță foarte importantă, și anume că totul depinde de percepția asupra incidentului: el trebuie să fie văzut ca un atac deliberat și nu ca o întâmplare, un accident.