VIDEO Cristoiu, despre războiul din Ucraina: „Povestea cu Kievul a fost un fum tipic rusesc. A fost o diversiune pentru împrăștia armata ucraineană și a se concentra mai bine pe Donbas”

Publicat: 09/06/2022, 22:59

Povestea cu Kievul a fost un „fum tipic rusesc”. Rușii au împrăștiat armata ucraineană în mai multe zone și s-au concentrat pe extinderea celor două regiuni din Donbas. Au făcut acest plan de 4-5 ani de zile, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

„Povestea cu capturarea Kievului făcea parte din acel „fum tipic rusesc”. Cred că au adus și actori. Cred că nici nu erau soldați aia de acolo pentru ca armata ucraineană să se împartă și ei (rușii n.red) au trimis profesioniștii și planul în sud, ca dovadă că au cucerit Insula Șerpilor și nu Kievul, un plan strategic făcut de 4-5 ani”, a declarat Ion Cristoiu.

Cristoiu spune că rușii au folosit o diversiune pentru a crea un impact mediatic emoțional pentru ca în faza de război de uzură războiul să nu mai creeze emoție.

„Al doilea motiv pentru care au jucat această „maskirovka” (diversiune) a fost cel de a crea un impact mediatic emoțional uriaș – cucerește Kievul, îl împușcă pe Zelenski pentru ca în faza aceasta de uzură să moară emoția. Acum nu se mai interesează nimeni. Abia acum rușii fac ceea ce fac. Din acest punct de vedere ei s-au mutat în sud și duc un război de uzură”, a spus el.

El afirmă că rușii au ca obiectiv să rusifice zonele cucerite din Donbas și din acest motiv avansează foarte încet.

„De ce este foarte periculos pentru Zelenski? Pentru ei au acum plan.. merg pe conflict înghețat până la graniță. Republicile alea proclamate (Donețk și Lugansk n.red) sunt mult mai mici decât ce pretind ele că este al lor.

Acum rușii și prorușii înaintează către acea linie. Merg încet pentru că rusifică. Dacă vrei să cucerești – faci totul pulbere și mergi repede. Nu te interesează spatele pentru trebuie să mergi până la o anumită linie, apoi faci conferință de pace și spui „eu mă retrag”. Ei nu au de gând să se retragă. Acolo vor rămâne pe veci”, a precizat el.

„Dacă ați observat un lucru – nu mai deranjează restul Ucrainei. Nu iși imaginează generalii noștri ce periculos este din punct de vedere psihologic. Viața începe să fie trăită în restul Ucrainei, în 80% și la un moment dat, ucraineni vor spune „da de ce să mai facem noi război””, a declarat Ion Cristoiu.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.