VIDEO | Dan Dungaciu, despre unirea Republicii Moldova cu România: „Nu se poate face pe cale naturală”

Publicat: 31 08. 2023, 13:26

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Conform acestuia, în cazul în care Ucraina pierde războiul, vor fi suspendate toate proiectele de aderare la UE sau NATO. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„La întrebarea: ce e mai ușor de făcut – integrarea în Uniunea Europeană și apropierea de România / unirea cu România și integrarea în UE, răspunsul cel mai realist este al doilea. Astăzi, marea problemă este că dacă războiul din Ucraina nu se va termina cu victoria Ucrainei, evident că toate proiectele legate de integrare euroatlantică vor fi suspendate, fie că este vorba de Uniunea Europeană, fie că este vorba despre NATO”, a declarat Dan Dungaciu.

Acesta spune că nu se poate ca Republica Moldova să primească mai mult decât primește Ucraina.

Dungaciu: „Republica Moldova este într-o situație extrem de complicată”

„Nu are nimeni cum să îi dea Chișinăului mai mult decât îi dă Kievului. Pe bună dreptate, Kiev s-ar simți destul de iritat. Republica Moldova se află, din păcate, într-o stare extrem de complicată. Anul acesta sunt alegerile locale, urmează prezidențialele și apoi parlamentarele. Intră într-un ciclu electoral teribil, într-o atmosferă în care 75% din populația Republicii Moldova crede că țara e condusă din afară. Este rezultatul unui sondaj de opinie. Ăsta e un lucru greu de gestionat. Unirea României cu Republica Moldova nu se poate face pe cale naturală, nu s-a făcut niciodată (din creșteri mici, bucată cu bucată). Dacă e să facem vreo comparație, n-a mai existat vreo conjunctură geopolitică mai favorabilă”, a adăugat Dungaciu.

Analistul politic informează că unirea România – Republica Moldova se poate face prin decizia parlamentelor sau prin referendum.

„Discuția despre asta o să apară în momentul în care va exista conștiința că Republica Moldova a intrat pe o cale în care luminița de la capăt nu se va vedea niciodată. Când această conștiință va fi acută și la București și la Chișinău, vom fi obligați să găsim o soluție. În momentul acela vom începe să gândim mai realist. Ce s-a întâmplat cu Republica Moldova în 30 de ani? A ajuns la populația din anii 50. N-a avut niciun succes strategic major. O să începem să punem un pic lucrurile pe masă și poate chestiunile astea vor duce la concluzia că nu vrem, nu ne place, dar trebuie să facem un gen strategic. Are România politicieni care să facă asta? Răspunsul ar fi nu. Nu e vorba că nu poți să o faci, dar noi gândim cu frâna de mână trasă”, a încheiat Dan Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”