VIDEO | Mirel Palada: „O să se inventeze ceva ca Trump să nu poată candida la președinție”

Publicat: 17 01. 2024, 13:30

This browser does not support the video element.

Mirel Palada, sociolog, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. În cazul în care se respectă voința populară, Trump ar urmă să fie ales președinte, consideră acesta. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Încă nu este nimic bătut în cuie în Statele Unite. Trump, în cazul în care se respectă voința populară, va ieși următorul președinte și îi va **** pe toți. Acesta este motivul pentru care nu se va respecta voința populară. Îi vor găsi nod în papură că a incitat la rebeliune, că a făcut, că a dres, că nu are basca pe stânga. Curtea Supremă o să vină să zică da, e bine, are dreptul să candideze, dar nu tura asta, ci tura viitoare. O să se inventeze o chestie în așa fel încât Trump să nu poată candida, iar asta va avea efect asupra ceea ce se va întâmpla în România”, a declarat Mirel Palada.

De asemenea, venirea lui Trump la putere ar înseamna că și în România s-ar produce niște schimbări, este de părere sociologul.

Palada: „Miza este prea mare”

„Dacă ar fi să se păstreze o logică civilă electorală, Trump va câștiga în Statele Unite și asta va influența ce se întâmplă în România. Miza este prea mare. Părerea mea e că securiștii din Statele Unite știu că Trump va veni”, a încheiat Mirel Palada.

Anul 2024 este deja unul complicat, cu atât mai mult cu cât două conflicte – Rusia vs. Ucraina și Israel vs. Hamas – se află în plină desfășurare, iar scenariul din Orientul Mijlociu se poate extinde gradual. Dar urmează și alegerile din Statele Unite ale Americii, alegerile europarlamentare în UE, iar blocul comunitar se află în fața unor provocări majore.

”O victorie a lui Trump ar reintroduce tensiunile transatlantice, ar împiedica în mod semnificativ sprijinul occidental pentru Ucraina și, de asemenea, ar crește riscul unui război comercial. Cel mai problematic, un potențial impuls din partea lui Trump de a retrage SUA din NATO ar constitui un coșmar existențial. Unul care, pentru multe țări din UE, ar pune sub semnul întrebării fundamentele libertății, păcii și prosperității pe care se bazează reglementarea postbelică a uniunii. La cinci ani după ce actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a declarat intenția de a conduce un executiv «geopolitic» al UE, ambiția Bruxelles-ului de a-și extinde puterea globală a intrat în coliziune cu realitatea constrângerilor sale politice interne”, a spus Mujtaba Rahman, șeful cabinetului Eurasia Group pentru Europa.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!