VIDEO | Iancu Guda îi învață pe români cum să NU cadă în capcana creditelor ipotecare: „Pentru cine nu a luat încă…”

Publicat: 22/10/2023, 12:34

Iancu Guda, realizatorul emisiunii ”Banii în mișcare” de la Digi24 și unul dintre analiștii financiari de top din România, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 21 octombrie. Expertul a vorbit inclusiv despre creditele ipotecare și soluția pentru a le „stinge” mai repede, în decursul vieții.

„Problema generată de un credit ipotecar poate să vină de la momentul contractării. Cine a luat deja credit, află târziu. Cine nu a luat încă, să se gândescă în felul următor, e bine să fim proprietari pe casa în care stăm, dar nu la orice cost.

Să ne cumpărăm casa pe care ne-o permitem, adică venitul familiei pe 5 ani din care scad 20%, luată la prețul corect, adică chiria care se poate obține pe 15 ani minus 20%, un apartament care se poate închiria cu 500 de euro în 15 ani produce 90.000, el valorează 72.000. Dacă el are un preț de 100.000 în piață, e supraevaluat.

Garsoniera de 70.000 de euro, decizia greșită luată la 21 de ani

Trebuie să știm diferența între valoare și preț, mai ales când luăm pe credit și plătim în 30 de ani dublu. Atunci trebuie luată casa la prețul corect.

Să nu ne supraîndatorăm. Rata la bancă să nu depășească 25% din venitul lunar al familiei. Gradul maxim de îndatorare e 40%. Nu luăm rata la bancă 40% și apoi suntem blocați.

Am făcut, la 21 de ani, o decizie greșită. O garsonieră la 70.000 de euro. Nu valora atât, nu știam, deși știam ASE nu mă învăța să fiu pregătit pentru viață. Nu te învață valoarea banului. Au venit din niște greșeli aceste nevoi, apoi să împărtășesc și cu ceilalți. Să se îndatoreze devreme în viață, la credite mari, la apartamente supraevaluate.

Acest credit ipotecar trebuie gestionat de maniera aceasta. Nu te arunci la ceva foarte mare. O casă pe care ți-o permiți. Lumea crede că sunt niște calcule…Care e logica lor?

Am explicat în cartea „Banii în mișcare”, la 50 de lei, se găsește în online, cât 2 șaorme, mulți își permit.

Nu sunt împotriva luxului. E bine să investim, să economisim, când câștigăm mai mult, să ne permitem o casă mai spațioasă. Dar după ce m-am fript cu acea garsonieră la 70.000 de euro, în 2007, viața e cel mai bun profesor. Are facturi ale naibii de scumpe.

„Am rămas cu cheltuielile la același nivel”

Ulterior, când am trecut de la garsonieră la 2 camere, am zis că confortul în viață mi-l va plăti banul care muncește pentru mine în timp ce eu dorm. Și mă bucur de acel confort.

Am pus deoparte 12.000 de euro, mi-au produs 1.200 de euro pe an, am trecut la credit ipotecar de 2 camere, un surplus de 100 de euro, plătit din banii produși.

Mi-am permis acel upgrade. Am dat exemplu pe creditul ipotecar. Pentru că am respectat aceste principii, pe măsură ce am avut venituri mai mari, am economisit mai mult, de aceea am devenit independent mai devreme, am crescut rata economisirii de la 5% la 50%, pentru că nu avem nevoie de atâția bani.

Pe măsură ce am crescut venitul în viață, mi-am permis un confort…Am rămas cu cheltuielile la același nivel. Rămâi acolo un an-doi. Acel venit pasiv o să-ți plătească upgrade-ul.

Eu nu sunt apostolul austerității. Muncim pentru familie. Economisim din dragoste pentru cei dragi, nu din zgârcenie. Știu că ne dorim o casă spațioasă. Noi acum ne permitem o casă, cu teren, cu piscină, e o dorință, avem un copil de 11 luni. Am plătit apartamentul integral, nu mai e pe credit, avem două mașini la subsol, două locuri de parcare, două băi, două balcoane, 120 mp, zonă bună a Bucureștiului.

„Reguli de igienă financiară”

E suficient. De ce să îngrop 500.000 de euro într-o casă, pentru o dorință? Banii ăia pot să îi dublez în 10 ani, să mă mut într-o casă plătită de banii noștri, nu de noi, acum.

Le zic reguli de igienă financiară. Economisim pentru fondul de siguranță, avem buget, creștem pas cu pas, creditul ipotecar să nu ne îngroape, multe familii rămân captive din cauza acestei decizii. Iau credite mari pentru case mari devreme în viață. Sună la bancă, „îmi dai?”, mă încadrez… Gradul maxim de 40%. Tu trebuie să fi conștient că nu trebuie să te împrumuți mai mult de 25% pentru casă, mai cresc dobânzile, ai o urgență. În 30 de ani se întâmplă multe. Iau decizii corecte apropo de stilul de viață, locativ, apoi haine șamd.

În primii 5 ani, după ce iau creditul ipotecar, ar trebui ca toate economiile să le folosesc ca să rambursez anticipat. Nu fac investiții.”, a spus Iancu Guda.

Iancu Guda, 13 ani de experiență în managementul riscului de credit

Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.

Ulterior a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst) în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.

Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.

În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.

Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?