VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre cultura fricii: „Dacă îi speriem pe oameni, atunci oamenii devin mai ascultători. A crescut rata de anxietate la adolescenți cu 30-40%”

Publicat: 30 06. 2022, 02:36

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre cultura fricii și despre cât de dominantă a fost ea în pandemie. Invitatul lui Marius Tucă susține că oamenii fug de libertate atunci când se tem de ceva și devin, totodată, mai ascultători în fața regulilor impuse de autoritățile statului.

„Ei (autoritățile n.r) au mers pe ideea asta: îi speriem pe oameni, că, după aceea, dacă îi speriem, ei vor asculta mai mult de ceea ce noi le spunem. Au mers pe ideea că, dacă creștem anxietatea, atunci vom crește complianța, adică respectarea regulilor. Din 1962 sunt studii care arată, din nou, că, până la un loc, speriindu-i pe oameni, oamenii ascultă mai mult. De la un loc, dimpotrivă, au reacții de apărare față de ceea ce le induce frică și vor face invers și vor construi tot felul de teorii și sunt studii inclusiv despre vaccinare.

Pe de altă parte, bineînțeles că dacă îi speriem pe oameni, atunci oamenii devin mai ascultători. Oamenii fug de libertate. Când începe să le fie frică, vor să-și reducă frica, renunță la libertăți. Efectul este că susțin regimuri discreționare, care fac ce vor mușchii lor și asta este un mare pericol”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Prof. univ. dr. Mircea Miclea a precizat că, de la debutul pandemiei, rata de anxietate la adolescenți a crescut cu 30-40%, în timp ce incidența cea mai mare a anxietății și a depresiei a coborât de la 27 de ani, la 17,5 ani.

„(Autoritățile n.r) își dau seama câtă fugă de libertate este în sufletele oamenilor din cauză că le-a cultivat sistematic frica și le-o cultivă în continuare mereu, punând accentul pe ce amenințări sunt. Vă aduceți aminte cum erau prezentate în pandemie valurile și, într-o perioadă în care era bine, ni se spunea mereu că acum e bine, dar vedeți că vine o nouă catastrofă. Și mereu oamenii trăiau în catastrofă. Efectul? Păi a crescut rata de anxietate la adolescenți cu 30-40%, a coborât incidența cea mai mare a anxietății și a depresiei de la 27 de ani la 17,5 ani.

Nu-și dau seama ce fac cu mințile oamenilor. Nu-și dau seama cât de mult, cât de detrimentală este cultivarea aceasta a fricii pentru democrație și pentru sănătatea mintală a oamenilor. Oamenii aceștia o să mai aibă disponibilitatea de a face start-up-uri, de a-și asuma riscuri? Păi trăiesc cu frica în sân”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.