Câți români au încercat să voteze de mai multe ori duminică

Publicat: 06 06. 2016, 12:52

„Sistemul a generat automat aceste sesizări. Multe din aceste sesizări au fost verificate și nu s-au confirmat. Au fost multe situații în care cetățenii au vrut pur și simplu să verifice dacă sistemul funcționează și avem multe situații în care s-au dus și au votat la o secție și s-au dus la o altă secție, au ieșit, sau dus la o altă secție, și au prezentat buletinul fără intenția de a vota, doar de a testa dacă într-adevăr acest sistem funcționează. Pentru fiecare dintre aceste semnalări automate ale sistemului vom face cercetări și, la sfârșit, Poliția Română va face propuneri către unitatea de parchet competentă. Au verificat vigilența. Până în momentul de față sunt multe situații în care în cazurile semnalate, nu s-a confirmat intenția de vot multiplu”, a spus Petre Tobă.

El a apreciat rolul „extrem de important, de prevenire, de descurajare” pe care l-a avut sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de semnalarea votului mutiplu.

„În opinia mea, și-a atins scopul, acela de a avea un rol preventiv și de a ușura desfășurarea procesului de votare. În cursul zilei de ieri s-au semnalat 245 de situații de posibil vot multiplu, toate aceste situații sunt cercetate de echipe ale Poliției Naționale”, a spus Tobă.

Ministrul de Interne a anunțat că s-au efectuat controale la cele 18.616 secții de votare pentru a se identifica eventuale riscuri la incendiu, iar în toate activitățile necesare desfășurării în bune condiții a procesului electoral au fost angrenați peste 65.000 de angajați ai MAI.

El și-a exprimat opinia că alegerile locale desfășurate duminică au fost „cele mai sigure” din ultimii ani.

În sprijinul afirmațiilor sale, Petre Tobă a spus că în perioada campaniei electorale, în preziua și ziua votului sesizările au scăzut cu 43%, infracțiunile constatate de polițiști au scăzut cu 51%, comparativ cu anii anteriori.

„În cazul contravențiilor, cele mai multe au vizat filmarea sau fotografierea buletinului de vot, continuarea propagandei electorale sau comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în preajma buletinelor de vot”, a spus ministrul Internelor.

Referindu-se la întreaga campanie electorală, ministrul a spus că au avut loc 1.285 de manifestări publice, dar nu s-au înregistrat incidente deosebite. MAI a avut peste 12.000 de specialiști constituiți în echipe operative care au verificat toate sesizările făcute în legătură cu procesul electoral.