Ce influență au cerealele din Ucraina. Preşedintele Sindalimenta: „Nu este normal să fie luate măsuri care AFECTEAZĂ activitatea și viața românului”

Publicat: 27 04. 2023, 15:10
Actualizat: 27 04. 2023, 15:51

This browser does not support the video element.

Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, a fost invitatul lui Bogdan Pavel într-o ediție specială Gândul EXCLUSIV. Acesta a scos în evidență efectele negative care vin odată cu importurile de cereale din Ucraina.

„România trebuia să fie o țară de tranzit, deci nu ar fi trebuit să rămână cerealele din Ucraina. Ale noastre sunt foarte greu vândute, asta pentru că au fost produse la prețuri foarte mari. Orice scădere a prețului ar putea duce la pierderi uriașe pentru fermieri. Aceștia, până acum, au pierdut foarte mult din cauza traficului de cereale din Ucraina. Blocajele din portul Constanța nu le-a permis fermierilor noștri să se vândă marfa. Pierderile sunt foarte mari”, a declarat Dragoș Frumosu.

„Comisia Europeană a înțeles problemele create de cerealele din Ucraina”

Nu sunt suficiente sumele venite din partea Comisiei Europene, consideră președintele Sindalimenta. „Mă refer la agricultorii noștri. Suma de 10 milioane de euro este insuficientă, chiar dacă Ministerul Agriculturii a anunțat că va adaugă la acei bani încă 10 milioane. Nevoile duc undeva la vreo 200 de milioane, deci sumele sunt foarte mici.”

Conform acestuia, cerealele din Ucraina ar fi putut să fie verificate, să se facă analize.

„Câteva instituții au ieșit cu declarația cum că sunt conforme, ceea ce este total neadevărat. Sunt procesatori din industria de panificație care au făcut aceste analize și care au constatat că aceste cereale au ceva probleme. Vorbim despre modificarea genetică, dar și despre tratamentele chimice făcute, dar nu sunt în standardele europene. Ținând cont că în Europa sunt interzise cereale modificate genetic, era firesc ca ele să nu rămână la noi, pentru că aici putem să asistăm la două scenarii: să intre în consumul populației sub diferite forme, dar și să fie vândute de noi în altă parte, care ar avea niște consecințe negative”, a adăugat Dragoș Frumosu.

Alimentele modificate genetic, un risc pentru români

„Având un preț foarte scăzut, este normal că orice procesator să se îndrepte către un preț mai scăzut al cerealelor, dacă folosește pentru panificație, pentru mălai etc. Riscăm să consumăm alimente din cereale modificate genetic. Aceste cereale nu ar fi trebuit să rămână pe teritoriul României. Nomal era să fie controlate la vamă sau înainte de a fi vândute. Trebuie să respectăm reglementări europene. Suntem obligați să ne solidarizăm, să venim cu forme de sprijin, dar nu este în regulă să vii cu niște măsuri care afectează activitatea și viața românului de zi cu zi.

Chiar dacă s-au mai obținut fonduri suplimentare, acestea sunt în procente foarte mici. Comisia a fost destul de categorică. Indiferent ce ar fi făcut ministrul Daea, mai mult de atât nu putea să obțină”, a încheiat președintele Sindalimenta.

Interviul integral AICI: