DNA a luat urma banilor în ancheta „Polițiștii șpăgari din Arad”. Cum au încercat să ASCUNDĂ case, mașini de lux și sute de mii de euro!

DNA a luat urma banilor în ancheta „Polițiștii șpăgari din Arad”. Cum au încercat să ASCUNDĂ case, mașini de lux și sute de mii de euro!
Publicat: 04/03/2024, 07:00

Pentru mulți dintre viitorii șoferi, dorința de a avea permisul de conducere în buzunar este atât de mare, încât încălcarea legii prin oferirea de mită pentru a nu fi picați la „traseu” se transformă, rapid, în realitate. Dincolo de riscurile la care se expun și îi expun și pe viitorii colegi de trafic, candidații bagă mâna în buzunar, iar succesul este garantat. Procurorii anticorupție au luat în vizor o filieră foarte bine pusă la punct, în Arad, iar interceptările realizate în timpul anchetei au oferit surprize uriașe.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, filiera „candidat – instructor auto – polițist-examinator”, iar Direcția Națională Anticorupție (DNA) a pus pe masa judecătorilor din Arad un dosar impresionant. Candidatul la examenul pentru obținerea permisului de conducere dădea șpaga instructorului auto, iar o parte din sumă ajungea – într-un șervețel – la polițistul-examinator, acesta din urmă având grijă ca examenul să se desfășoare fără emoții. (toate detaliile AICI)

În acest dosar stufos, cinci polițiști din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, destinate fraudării examenelor practice – „traseul” – pentru obținerea permisului de conducere.

  • MIRONESCU VASILICĂ BOGDĂNEL, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad,
  • BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad,
  • GHERHEȘ IOAN, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad,
  • BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent-șef principal de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad,
  • STOICA IONUȚ TIBERIU, la data faptelor agent-șef de poliție în cadrul SPCRPCIV Arad.

Au mai fost trimiși în judecată un administrator al unei școli de șoferi din Arad, un instructor auto, dar și doi candidați, aceștia din urmă fiind acuzați de dare de mită.

Sute de mii de lei obținute de fiecare „rotiță” a filierei de la Arad, „patrimonii impresionante”

Gândul prezintă, în exclusivitate, alte informații uluitoare din ancheta „Polițiștii șpăgari de la Arad”, pentru că procurorii DNA au luat urma banilor cum se spune, și au trecut la verificarea averilor celor care au fost trimiși în judecată sub control judiciar.

Trebuie menționat, de la bun început, că sumele care au făcut obiectul infracțiunilor de corupție sunt relativ mici, de ordinul sutelor de euro, numai că  – din investigațiile financiare efectuate – s-a putut demonstra că, prin repetitivitate pe termen lung, toți inculpații au acumulat „patrimonii impresionante”, acestea neputând fi justificate prin veniturile legale obținute de ei și membrii familiilor. Diferența de bani a fost obținută ilicit, potrivit DNA, fiind vorba despre sute de mii de lei în cazul fiecăruia dintre cei vizați în această anchetă.

Luând urma banilor, procurorii DNA au început prin a institui sechestrul asupra bunurilor polițiștilor-examinatori prinși cu mita la purtător, respectiv Daniel Bezergheanu, Marian-Ioan Bozgan, Ioan Gherheș, Vasilică-Bogdănel Mironescu și Ionuț-Tiberiu Stoica. În urma cercetărilor efectuate, procurorii anticorupție au constatat că Vasilică-Bogdănel Mironescu și Ionuț-Tiberiu Stoica „nu au bunuri în proprietate”.

  • „Prin procesul verbal din data de 24.08.2023 a fost aplicat sechestrul asigurator asupra unui imobil compus din teren în suprafață de 1.000 m2, din care 144,90 m2 suprafață ocupată, și o clădire rezidențială în suprafață desfășurată totală de 260,04 m2, amplasat în municipiul Arad, str. (…), și a unui autoturism marca Mercedes-Benz model E250 CDI, bunuri aflate în proprietatea inculpatului Bezergheanu Daniel. Terenul și clădirea au fost evaluate la valoarea de 345.926,60 lei, iar autoturismul la valoarea de 69.160 lei.
  • Prin procesul verbal a fost aplicat sechestrul asigurator asupra unui teren în suprafață de 2.346 m2, amplasat în localitatea Socodor, și asupra unui apartament în suprafață de 63 m2, amplasat în oraș Chișineu-Criș, str. (…), , aflate în proprietatea inculpatului Gherheș Ioan. Terenul a fost evaluat la valoarea de 40.480,23 lei, iar apartamentul la valoarea de 207.118,29 lei.
  • Prin procesul verbal a fost aplicat sechestrul asigurator asupra unui teren în suprafață de 499 m2, amplasat în com. Livada, care are și o casă de locuit nerecepționată și asupra unei motociclete Kymco Xciting 400I D6, an fabricație 2018, aflate în proprietatea inculpatului Bozgan Marian-Ioan. Terenul și clădirea au fost evaluate la valoarea de 160.398 lei, iar motocicleta la valoarea de 17.255 lei.

”În cuprinsul ordonanței din 16.08.2023 nu a fost indicat cuantumul sumei până la concurența căreia se aplică măsura sechestrului deoarece din cercetările efectuate au rezultat indicii că remiterea de sume de bani de către candidați către polițiștii examinatori pentru a fi ajutați să obțină permisul de conducere este un fenomen de amploare fiind foarte posibil ca inculpații să fi primit și alte sume de bani pe lângă cele câteva remiteri probate punctual în cazul fiecărui inculpat. Din acest motiv, la data de 16.08.2023, măsura sechestrului a fost dispusă pe bunuri de o valoare mai mare decât valoarea sumelor probate în cauză ca fiind remise către cei cinci inculpați (polițiști examinatori)”

DNA

O investigație financiară „la sânge”, care a acoperit aproximativ 6 ani

O astfel de anchetă de proporții nu ar fi fost completă dacă nu s-ar fi desfășurat și o investigație financiară, iar rezultatele au fost spectaculoase. Diferențele de bani înregistrate între veniturile legale și modul de viață al celor vizați de procurori erau foarte mari, astfel că, pe data de 1 martie 2023, „s-a dispus efectuarea unei investigații financiare pentru a se stabili dacă veniturile legale obținute de inculpați justifică cheltuielile avute de aceștia și bunurile dobândite de ei și de persoanele apropiate începând cu anul 2017”.

În prim-plan au fost, bineînțeles, Daniel Bezergheanu, Marian-Ioan Bozgan, Ioan Gherheș, Vasilică-Bogdănel Mironescu și Ionuț-Tiberiu Stoica, aceștia fiind verificați în legătură cu „veniturile obținute în perioada 2017 și până în prezent, identificarea stilului de viață și crearea profilului financiar, analiza fluxului sumelor de bani încasate de aceștia de la persoane fizice și juridice, în vederea identificării beneficiarilor reali ai acestor sume și a modului lor de utilizare, precum și a eventualelor bunuri mobile și imobile achiziționate sau înstrăinate, atât în nume propriu, cât și pentru alte persoane, având în vedere situația financiară și a bunurilor, atât pentru persoanele cercetate penal cât și pentru membrii de familie ai acestora (soți, părinți, socri, copii)”.

În urma acestor cercetări, DNA a reușit să alcătuiască, pentru fiecare „rotiță” a acestei filiere care dădea permise de conducere în schimbul șpăgilor, PROFILURI FINANCIARE punctuale, demonstrând că viața pe care o duceau intra în contradicție flagrantă cu veniturile pe care le obțineau legal.

Marian-Ioan Bozgan nu a reușit să explice proveniența sumei de 300.331 lei

Potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, DNA a mers pas cu pas pe urma banilor cu proveninență suspectă, primul vizat fiind Marian-Ioan Bozgan, agent-șef principal de Poliție.

Încă de la primele verificări a reieșit că Marian-Ioan Bozgan nu a declarat suma de 33.333 lei, sumă pe care o obținuse din vânzarea unui teren (regăsit în declarația de avere nr.61/2018). Casa în comuna Livada a fost construită până în anul 2022, dar apărea ca nerecepționată, deși polițistul-examinator locuia acolo.

Între costul total estimativ al construcției de aproximativ 985.366 lei și bugetul alocat în cuantum total de 685.035 lei, există o diferență de bani cheltuită, în cuantum de 300.331 lei, a cărei sursă nu se cunoaște și care excedează veniturilor legale/cunoscute ale familiei Bozgan.

Convingerea că imobilul a fost construit în această perioadă este susținută și de răspunsul formulat de către Primăria Livada, jud. Arad prin adresa numărul (…) din data de 14.12.2023, când s-a transmis organelor de urmărire penală că pe terenul în suprafață de 499 mp, situat la adresa din loc. Livada, deținut de numitul Bozgan Marian Ioan a fost edificată o locuință unifamilială S+P+E finalizată în anul 2021, cu o suprafață construită desfășurată de 279,90 m.p. în baza Autorizației de construire (…) eliberată pe numele soților Bozgan Marian Ioan și (…), prelungită de la data de 27.06.2019 până la data de 26.06.2020, lucrările de construcții fiind demarate în data de 27.06.2016 așa cum reiese din comunicarea privind începerea execuției lucrărilor întocmită de Bozgan Marian Ioan, document înregistrat la Primăria Livada sub nr.(…).

În vederea estimării costului estimativ al lucrărilor efectuate cu ridicarea construcției s-a avut în vedere Îndreptarul tehnic pentru evaluarea imediată, la prețul zilei, a costurilor elementelor și construcțiilor de locuințe – procentual și valoric (…), rezultând un cost total estimativ al construcției de aproximativ 985.366 lei, așa cum rezultă din procesul-verbal întocmit la data de 03.01.2024 de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Tehnic, Biroul de Analiză a Informațiilor și Investigații Financiare.

În perioada 2017 – 2022, numitul Bozgan Marian Ioan a efectuat plăți în vederea achiziționării de materiale de construcții, atât prin transfer bancar cât și prin POS, în valoare totală de 68.474,72 lei, iar numita (…) în cuantum total de 47.607,35 lei, cheltuieli efectuate în vederea construcției/amenajării imobilului situat la adresa din loc. Livada, Arad”, au constatat procurorii anticorupție.

În astfel de condiții, la finalul anului 2022 a rezultat un excedent în cuantum de 568.952,93 lei între veniturile și cheltuielile familiei Bozgan, sumă care ar fi putut fi folosită pentru construcția imobilului în perioada 2017-2022, iar DNA a concluzionat că – în perioada 2017 – 2022, perioadă în care imobilul a fost edificat și finalizat, – „familia Bozgan ar fi dispus de un buget alocat construcției în cuantum total de aproximativ 685.035 lei, format din excedentul în cuantum de 568.952,93 lei la care se adăugă cheltuielile efectuate cu achiziția materialelor de construcții în cuantum total de 116.082,07”.

Rezultă astfel că, între costul total estimativ al construcției de aproximativ 985.366 lei și bugetul disponibil a fi alocat în cuantum total de 685.035 lei, există o diferență de bani cheltuită, în cuantum de 300.331 lei, a cărei sursă nu se cunoaște și care excedează veniturilor legale/cunoscute ale familiei Bozgan.

Această sumă reprezintă diferența dintre costul total estimativ al construcției – casă de locuit din localitatea Livada, jud. Arad, de aproximativ 985.366 lei și bugetul disponibil a fi alocat construcției, în cuantum total de 685.035 lei”, au stabilit procurorii anticorupție.

Daniel Bezergheanu nu a putut justifica 167.029 euro și l-a trecut pe socru în acte, ca să fie mai „sigur” / Cum și-a „ascuns” mașinile

Comisarul Daniel Berezgheanu a ridicată o casă în localitatea Sânleani (construită în perioada ianuarie 2019 – ianuarie 2020), trecută pe numele socrului său, Dumitru Sergiu, „care nu poate justifica veniturile necesare construcției”.

În urma investigațiilor DNA, la adresa din localitatea Livada, sat Sânleani, jud. Arad, a fost identificată „o clădire a cărei construcție nu pare a fi finalizată în totalitate, lipsind atât finisajele exterioare, cât și gardul împrejmuitor, care a fost realizat doar parțial”.

„A fost efectuată o estimare a cheltuielilor efectuate cu ridicarea construcției, rezultând un cost total estimativ al construcției de 460,63 euro/mp Arie desfășurată x 332 mp suprafața desfășurată a casei = 152.929,16 euro”, au constatat procurorii anticorupție.

DNA îl acuză pe Daniel Berezgheanu că a „disimulat” și faptul că avea două mașini, una înscrisă pe numele socrului său, alta trecută pe o firmă.

  • Autoturism BMW înscris pe numele socrului, Dumitru Sergiu

Conform înscrisurilor transmise de Primăria mun. Arad, în data de 14.07.2021, (…), socrul lui Bezergheanu Daniel, a achiziționat, de la SC (…) Timișoara, autoturismul BMW 340i xDrive, cu prețul de 74.970 lei. În realitate, potrivit declarației de martor dată, în data de 06.12.2023, de către numitul (…), administrator al SC (…), autoturismul BMW a fost cumpărat de către Bezergheanu Daniel pentru fiul său Mihnea, soții Bezergheanu fiind cei care au achitat în numerar suma de 74.970 lei, iar factura fiscală a fost emisă, la solicitarea expresă a familiei Bezergheanu, pe numele lui (…), tatăl soției polițistului. Dumitru Sergiu nu a fost prezent la vizionarea, preluarea și plata mașinii.

„Având în vedere sumele rămase din vânzarea autovehiculelor menționate (Nissan – 8.500 euro, Yamaha – 3.000 euro, VW Golf  – 4.000 euro), precum și excedentul rezultat, în perioada anterioară, dintre veniturile și cheltuielile familiei, Bezergheanu Daniel ar fi dispus de venituri pentru a efectua plata către SC (…), însă acesta a preferat ca autoturismul să figureze ca fiind în proprietatea lui Dumitru Sergiu, deși beneficiarul real al acestuia era familia Bezergheanu”

DNA

  • Auto Mercedes Benz înscris pe numele SC (…) SRL

Oficial, au stabilit procurorii anticorupție, Mihnea Bogdan Bezergheanu, fiul lui Daniel Bezergheanu, deține un autoturim marca MERCEDES-BENZ A 180 245 G 124GQ2, an de fabricație 2017, cumpărat în  data de 30.08.2023 de la SC (…) SRl, cu prețul de 4.998 lei – achitat de Bezergheanu Mihnea cu chitanța nr. (…).

Conform facturii fiscale transmisă de Primăria Arad, denumirea produsului este următoarea: ”CV autoturism avariat, marca Mercedes Benz 245 G A 180,, an de fabricație 2017”, Se observă, astfel, că autoturismul a fost cumpărat ca avariat și, la momentul achiziției, avea un număr de înmatriculare conținând sintagma ”MHN” – prescurtare de la Mihnea, precum și faptul că noul proprietar, Bezergheanu Mihnea, a păstrat acest număr.

Automobilul a fost achiziționat de către SC (…) SRL în data de 18.08.2022 (cu un an înaintea vânzării către Mihnea Bezergheanu) de la SC (…) SRL,, cu prețul de 81.298,73 lei – ”Mercedes Benz A Klasse, culoare negru, motorizare benzină 1595 CMC, 90KW, kilometraj 130.515 km, prima înmatriculare 16.11.2017, import Belgia”.

  • Conform declarației de martor dată – în ziua de 06.12.2023 – de numitul (…), reprezentantul legal al societății SC (…) SRL (vânzător), autoturismul în cauză a fost achiziționat, în fapt, de către Daniel Bezergheanu, care a plătit în numerar suma de 14.100 euro.
  • La rugămintea lui Daniel Bezergheanu, reprezentantul SC (…) SRL, care a declarat că se cunosc de mai mult timp, a achiziționat auto în cauză în data de 18.08.2022 de la SC (…)  SRL cu prețul de 81.298,73 lei, banii fiindu-i dați în numerar, în euro, de către Daniel Bezergheanu, înțelegerea fiind ca autoturismul cumpărat să nu figureze pe numele proprietarului real.
  • După achiziționarea autoturismului în cauză, Daniel Bezergheanu i-a spus numitului (…), administratorul SC (…) SRL, că dorește ca autoturismul sa fie înmatriculat cu plăcuțe preferențiale, indicându-i în acest sens combinația de litere și cifre …, autoturismul fiind astfel înmatriculat cu numărul ….
  • După aproximativ un an de la cumpărarea vehiculului, numitul Daniel Bezergheanu l-a contactat pe administratorul SC (…) SRL spunându-i că dorește să transfere dreptul de proprietate asupra autoturismului de pe firmă pe numele fiului său, Mihnea. Martorul (…) a declarat că a fost de acord, având în vedere că mașina era în realitate a lui Daniel Bezergheanu, prețul așa zisei vânzări fiind stabilit de comun acord pentru suma de 4.998 lei.

„Astfel, rezultă faptul că Daniel Bezergheanu a acționat, în anul 2022, pentru a disimula faptul că a fost beneficiarul real al autoturismului marca MERCEDES-BENZ A 180 245 G, prin cumpărarea acestuia pe numele societății SC (…) SRL, pentru care a plătit în numerar suma de 14.100 euro către administratorul societății, iar în anul 2023, a încheiat înscrisuri prin care autoturismul a fost introdus în patrimoniul familiei, pe numele fiului acestuia, Bezergheanu Mihnea, dar cu o valoare declarată drastic diminuată, de numai 4.998 lei.

  • În data de 23.06.2023, Bezergheanu Diana a încasat, în cont, suma de 25.000 euro de la (…), din cont…, cu explicația ”plata maşina bmw”.
  • Primăria mun.Arad, deși a menționat, în situația transmisă, încetarea proprietății lui (…) asupra auto marca BMW, în data de 23.06.2023, nu a înaintat contractul de vânzare al autoturismului, însă, conform bazei de date, autoturismul BMW 340I XDRIVE 3L 8B71, menționat anterior ca și cumpărat în anul 2021 pe numele lui Dumitru Sergiu, beneficiarul real fiind familia Bezergheanu, a fost transcris, în data de 16.08.2023 pe numele lui (…), din Timișoara.

Rezultă că suma de 25.000 euro încasată de Bezergheanu Diana reprezintă, probabil, prețul vânzării autoturismului BMW 340I, întărind, o dată în plus, faptul că proprietarul real al vehiculului fusese familia Bezergheanu.

Din cei 25.000 euro încasați în 23.06.2023, Diana Bezergheanu a ridicat în numerar 5.000 euro în 21.08.2023, în aceeași zi efectuând un transfer bancar de 19.970 euro către tatăl său, (…), în cont, cu explicația ”transfer fiica – tata”, de unde și această sumă a fost ridicată în numerar, în total 19.870 euro, în perioada 21-28.08.2023, fiind achitate comisioane bancare aferente operațiunilor de ridicare de numerar de 125 euro”, au descoperit procurorii anticorupție.

„Concluzionând, inculpatul Daniel Bezergheanu nu poate justifica suma de 152.929,16 euro, reprezentând costul estimat al imobilului din localitatea Sânleani, jud. Arad, achiziționat pe numele socrilor săi, (…), care la rândul lor nu dispuneau de resursele financiare pentru achiziționarea acestui imobil. Totodată, Daniel Bezergheanu  nu poate justifica nici suma de 14.100 de euro, plătită în numerar administratorului S.C. (…) S.R.L. pentru achiziționarea disimulată a autoturismului Mercedes de la S.C. (…) S.R.L., autoturism al cărui proprietar în fapt a fost chiar din momentul cumpărării, fiul lui Daniel Bezergheanu

DNA

Ioan Gherheș, pasionat de jocurile de noroc; nu a putut justifica 187.514,59 euro

Pe aceeași „rețetă de succes”, nici Ioan Gherheș – inspector principal de poliție – nu a putut justifica toate cheltuielile în fața procurorilor anticorupție. Acesta deținea o casă în comuna Socodor, județul Arad, nerecepționată și evaluată la 187.514,59 euro.

Primăria comunei a oferit informații din care reieșea că Ioan Gherheș și soția sa au solicitat și o autorizație de construire pentru construire locuință ”P+1E și împrejmuire proprietate”, cu suprafața desfășurată de 329,1 mp, pe imobilul situat în comuna Socodor, lucrări în valoare de 359.730 lei (deviz estimativ pentru materiale și manoperă).

„Totodată, potrivit Procesului verbal din data de 05.12.2023, încheiat de către ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, acesta s-a deplasat în data de 05.12.2023 la adresa din localitatea Socodor pe terenul situat la această adresă identificând o clădire cu destinația «locuință», care pare construită recent, formată din parter și etaj, fiind efectuate fotografii la fața locului, care au fost atașate procesului verbal, din care se observă că locuința este finalizată la exterior.

În concluzie, în perioada martie 2022 – decembrie 2023, pe terenul situat în localitatea Socodor, jud. Arad, nr. (…) a fost edificată o construcție de tip locuință, cu suprafața desfășurată de 329,1 mp, ai cărei beneficiari sunt soții Gherheș.

Pentru construirea acestei case, „Diana Gherheș a efectuat din conturi plăți însumând 74.713 lei, având ca sursă principală depuneri de numerar pe care le-a efectuat prin ATM, precum și plăți în numerar către SC (…) SRL totalizând 149.594 lei.

Sumele de bani încasate de către soții Gherheș Ioan și Diana din surse legale și cunoscute au fost utilizate pentru plăți și transferuri, atât în perioada 2022 – 2023, cât și în anii anteriori, astfel că sumele cheltuite pentru construcția imobilului din localitatea Socodor, nr.(…), din care au fost identificate plăți cu sursă de finanțare bani în numerar, cu sursă necunoscută, în sumă de 224.307 lei (menționate anterior), nu pot fi justificate prin veniturile legale și cunoscute încasate de către soții Gherheș Ioan și Diana”, au stabilit procurorii anticorupție, potrivit informațiilor prezentate, în exclusivitate, de Gândul.

În timpul cercetărilor efectuate, DNA a constatat că tatăl lui Ioan Ghergheș a cumpărat, în anul 2020, cu 19.000 euro, un autoturism Audi A7, iar suma respectivă nu a putut fi justificată.

Tatăl lui Gherheș Ioan, a achiziționat în 07.02.2020 un autoturism AUDI A7 SPORTBACK 4G SCVUAQ1, an de fabricație 2015, vânzător (…), preț 19.000 euro. Automobilul a fost radiat în 13.12.2021 și înstrăinat către (…) (Germania) și înmatriculat din nou, existând o factură din 03.01.2022 de la (…)n, preț 19.000 euro.

Analizând extrasele conturilor cu titulari (…) și documentele transmise de ANAF cu veniturile celor două persoane menționate, rezultă faptul că părinții lui Gherheș Ioan (…) nu au deținut, în perioada 2017 – ianuarie 2020 venituri declarate sau cunoscute suficiente care să permită achiziția acestui autoturism.

DNA

Conform extraselor de cont, anterior achiziției, în perioada 2017 – ianuarie 2020, tatăl lui Gherheș Ioan a încasat în conturi sume din salarii, în total 20.414 lei, având o medie lunară a veniturilor de aproximativ 1.500 lei, precum și suma de 10.243 lei – restituiri de la Trezorerie. Sumele încasate au fost utilizate pentru plăți diverse: 5.383,87 lei, precum și ridicate în numerar prin ATM: 25.278 lei. Având în vedere cuantumul extrem de redus al plăților efectuate pentru traiul zilnic în decursul a 2 ani, apreciem că și sumele ridicate în numerar au fost utilizate în același scop, al asigurării traiului zilnic”, au constatat procurorii anticorupție.

Ioan Ghergheș nu a precizat în declarația de avere că a înregistrat venituri și din jocuri de noroc, iar procurorii DNA au stabilit că „acesta nu poate justifica suma de 187.514,59 euro, care excedează veniturilor legale și cunoscute dobândite de familia Gherheș. Astfel, sumele cheltuite pentru construcția imobilului din localitatea Socodor, nu pot fi justificate prin veniturile legale și cunoscute încasate de către soții Gherheș Ioan și Diana.

În cuprinsul procesului verbal de evaluare a imobilului din Socodor, nr. (…), jud. Arad, întocmit în 03.01.2024, a fost realizată o estimare a costurilor efectuate cu ridicarea construcției, rezultând un cost de 187.514,59 euro, care excedează veniturilor legale și cunoscute dobândite de familia Gherheș”, a mai precizat DNA în dosarul pus pe masa magistraților din Arad.

De asemenea, urmează a se reține suplimentar ca venit ilegal al inculpatului Gherheș Ioan și suma de 19.000 euro, ce reprezintă prețul plătit în anul 2020 pentru achiziția unui autoturism Audi A7 Sportback de către părinții lui Gherheș Ioan, care nu au deținut, în perioada 2017 – ianuarie 2020 venituri declarate sau cunoscute suficiente care să permită achiziția acestui autoturism”

DNA

Ionuț-Tiberiu Stoica nu a putut explica proveniența sumei de 411.682 lei

Nici Ionuț-Tiberiu Stoica, agent-șef de poliție, intrat în vizorul DNA, nu a menționat în declarația sa de avere veniturile realizate din jocuri de noroc. La fel ca și în cazurile precedente, nu a putut justifica diferențele dintre veniturile obținute legal și sumele intrate în atenția procurorilor anticorupție.

Spre deosebire de colegii săi, acesta nu deține case, locuința din comuna Șagu fiind cumpărată de socrul său, prin credit imobiliar.

Nu justifică sumele jucate – excedent al cheltuielilor, în toată perioada analizată, a rezultat o diferență între sumele cheltuite și veniturile legal încasate de 411.682 lei, care excedează nivelului veniturilor licite încasate. Nu are bunuri imobile – casă cu teren în comuna Șagu luat de socrul lui cu credit ipotecar, în 2021, iar Stoica Ionuț Tiberiu plătește ratele prin depuneri de numerar.

Stoica Ionuț Tiberiu figurează cu următoarele conturi bancare deschise:…, cont curent deschis în data de 21.07.2010 la … Bank. Mai mult, Conform ANCPI, (…) socrul lui Stoica Ionuț-Tiberiu a achiziționat în 17.08.2021 un teren intravilan cu suprafața de 1.188 mp și casă – (…), situate în loc. Șagu, achiziționate ca bun comun, cotă de 1 /1 cu soția (…) – umpărate de la(…), prin mandatar (…), preț 335.240 lei, echivalent 68.000 euro, achitați după cum urmează:

  • 4.930 lei, echivalent 1.000 euro – au fost achitați în numerar la data de 07.07.2021;
  • 45.356 lei, echivalent 9.200 euro – au fost achitați la data semnării – 17.08.2021 – prin virament bancar/depunere de numerar în contul …;
  • restul de 284.954 lei, echivalent 57.800 euro, vor fi plătiți din credit ipotecar la CEC Bank, prin virament bancar în același cont al vânzătorului (…).

Conform răspunsului transmis de Primăria Șagu, construcția are o suprafață de 219 mp, din care clădirea principală 178 mp și anexă 21 mp, total valoare impozabilă 136.820,97 lei. Cu excepția a 1.000 de euro, banii au fost achitați de (…), către (…), prin transfer bancar din contul (…) , după cum urmează:

  • 9.200 euro în 18.08.2021 – ” AVANS (…)”, după ce cu o zi înainte, în 17.08.2021, contul a fost creditat cu suma de 9.210 euro, prin depunere de numerar;
  • 57.800 euro în 18.08.2021 – ”DIFERENTA PRET CTR.DE VANZARE (…)”, după ce Jula Emil a primit un credit ipotecar de 284.954 lei, suma fiind transferată cu schimb valutar în contul …., echivalent 57.771,88 euro.

Ulterior achiziției, Stoica Ionuț-Tiberiu a efectuat depuneri de numerar în contul… titular (n.red. – socrul său), multe dintre depuneri cu explicația ”rată credit”, în total depunând 50.120 lei în perioada 15.09.2021 – 25.08.2023, din care în 2021 – 6.000 lei, în 2022 – 22.820 lei, în 2023 – 21.300 lei.

Astfel, se constată faptul că numitul (…) este doar un proprietar scriptic al imobilului din localitatea Șagu, nr. (…), jud. Arad, doar în documente, proprietarul în fapt al imobilului fiind inculpatul Stoica Ionuț Tiberiu, ginerele lui Jula Emil.

(…) Inculpatul Stoica Ionuț Tiberiu nu poate justifica suma totală de 411.682 lei, această sumă excedând veniturilor legale cunoscute ale familiei Stoica. Această sumă este compusă din de sumele jucate de acesta la jocuri de noroc, astfel cum au fost descrise pentru fiecare an în parte, precum și din sumele de bani utilizate pentru achiziționarea, pe numele socrului (…), a unui imobil în localitatea Șagu, jud. Arad, precum și de plata ratelor lunare pentru acest imobil”, au stabilit procurorii DNA.

Vasilică Bogdănel Mironescu, 50.000 euro cu proveniență… necunoscută + diferența până la 537.017 lei

Comisarul-șef Vasilică Bogdănel Mironescu – prins în plasa procurorilor DNA, în ancheta de proporții „Polițiștii șpăgari din Arad” – era și el căzut în patima jocurilor de noroc, numai că a „uitat” să precizeze asta în declarațiile de avere.

DNA a constat, potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul, că acesta nu poate să justifice proveniența sumei de 50.000 euro, „disimulată prin cumpărarea, pe numele mamei (…), a unui teren în municipiul Arad, în anul 2021”.

Contul în euro (…) cu titular (n.red. – soția polițistului) a primit, în anul 2021, creditări prin transfer de la mama titularei, (…), în sumă de 4.070 euro și de la (…) 2.300 euro (tranzacții descrise ca fiind tot de la… , precum și creditări importante prin depuneri de numerar prin ATM efectuate de titularul (n.red. – soția polițistului), însumând 19.350 euro. Parte din aceste sume au fost utilizate, după transfer cu schimb valutar, pentru cheltuieli efectuate din contul (…).

Tot din aceste sume depuse în numerar în cont, prin ATM, de către (n.red. – soția polițistului), a fost efectuat, în data de 08.06.2021, un transfer de 10.000 euro către (n.red. – mama polițistului), în cont (…), în aceeași zi, anterior transferului, fiind depuși în numerar în cont 10.000 euro, dar și un transfer de 5.000 euro către (…), în 29.10.2021, în cont (…).

Aceste două tranzacții, au stabilit procurorii anticorupție, „au legătură cu achiziția de către Evu Andruța a unui teren în mun. Arad, str. Spartacus nr.(…)”.

„Conform extrasului contului (…), titular (…), rezultă că aceasta a făcut un singur transfer către vânzătorul (…), în data de 14.06.2021, cu suma de 25.000 euro, explicație «contract promisiune».

  • Suma plătită către (…) a fost creditată în contul cu titular (…) prin transferul sumei de 10.000 euro efectuat de (n.red. – soția polițistului) în data de 08.06.2021, menționat anterior (în aceeași zi, anterior transferului, o sumă similară fiind depusă în numerar în cont de către titular), precum și prin depuneri de numerar efectuate prin ATM, însumând 15.000 euro, efectuate în 7, 8 și 9.06.2021 (3 x 5.000 euro).
  • Conform datelor transmise de ANAF, (…) dispunea de venituri declarate foarte mici – 2017-2019 – aproximativ 200 lei/an, 2020 – fără venituri, 2021 – 511 lei. Totodată, singurele operațiuni înregistrate în anul 2021 în conturile cu titular (…), sunt cele descrise anterior, legate de finanțarea și plata terenului achiziționat în mun. Arad.

Deși terenul a fost achiziționat pe numele lui (…), beneficiarii reali ai acestui imobil erau Mironescu Vasilică Bogdănel și (n.red. – soția sa), aceștia fiind, totodată, cei care au pus la dispoziție lui (…) suma de 50.000 euro pentru achitarea terenului, aceasta nedispunând de venituri pentru a face achiziția imobilului.

Totodată, analiza conturilor cu titulari Mironescu Vasilică Bogdănel și (n.red. – soția sa) și a veniturilor declarate de aceste două persoane pune în evidență faptul că suma de 50.000 euro achitată pentru achiziția terenului situat în mun. Arad, str.Spartacus… nu poate fi justificată prin veniturile legale și cunoscute ale familiei Mironescu, beneficiarul real al terenului.

Conform extraselor de cont și a declarațiilor martorului (…), cea mai mare parte din suma de 50.000 euro apare ca fiind achitată în numerar sau are ca sursă a transferurilor bancare tot depunerea de numerar anterior transferurilor, iar ridicările de numerar din conturile celor doi soți Mironescu, anterioare tranzacției imobiliare, nu acoperă decât în mică măsură numerarul utilizat pentru plata terenului – ridicări de numerar din venituri declarate de aproximativ 23.000 lei în perioada 20.05 – 08.07.2021. Totodată, așa cum am arătat până acum, în anii anteriori aceștia nu au acumulat excedent din veniturile legal dobândite care să poată justifica acest numerar”, au stabilit procurorii DNA.

Tot în anul 2021, (n.red. – soția polițistului) ar fi achiziționat, cu prețul de 9.700 euro, un autoturism marca MERCEDES-BENZ C 200, an de fabricație 2017. Conform contractului de vânzare cumpărare, transmis de Primăria Livada, jud. Arad, autoturismul a fost cumpărat în data de 10.05.2021, din Germania, de la (…).

„Autoturismul a fost vândut de către (n.red. – soția polițistului), în data de 24.10.20222, lui (…) cu prețul de 17.200 euro. Conform extraselor de cont, (n.red. – soția polițistului) a încasat, în cont (…), în 31.10.2022, suma de 84.500 lei de la (…_, din cont (…).

Având în vedere cele expuse anterior, respectiv faptul că veniturile legale și cunoscute ale familiei Mironescu în anul 2021 erau deja mai mici decât cheltuielile făcute de către aceștia, direct sau prin persoane interpuse, rezultă că suma de 9.700 euro, utilizată pentru achiziția automobilului Mercedes Benz C200, nu poate fi justificată prin veniturile legale și cunoscute ale familiei Mironescu, astfel că și suma de 84.500 lei obținută din vânzarea automobilului reprezintă un folos injust, încasat de(n.red. – soția polițistului) în anul 2022.

În ceea ce îl privește pe inculpatul Mironescu Vasilică Bogdănel, în toată perioada analizată de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul DNA – Serviciul Tehnic, Biroul de analiză a informațiilor și investigațiilor financiare, a rezultat o diferență între sumele cheltuite și veniturile legal încasate de aproximativ 537.017 lei, care excedează nivelului veniturilor licite încasate și care nu poate fi justificată de către inculpatul Mironescu Vasilică Bogdănel.

  • Suma de 537.017 lei este compusă din diferențele dintre sumele cheltuite și veniturile legal încasate în perioada 2017 – prezent, care excedează nivelului veniturilor licite încasate, astfel cum acestea au fost descrise în conținutul procesului-verbal.
  • Astfel, printre altele, inculpatul Mironescu Vasilică Bogdănel nu justifică suma de 50.000 euro utilizați pentru achiziția, disimulată prin cumpărarea pe numele mamei (n.red. – soacra polițistului), …. a unui teren în mun. Arad în data de 03.11.2021.
  • Conform datelor transmise de ANAF, (n.red. – soacra polițistului) dispunea de venituri declarate foarte mici – 2017-2019 – aproximativ 200 lei/an, 2020 – fără venituri, 2021 – 511 lei. Totodată, singurele operațiuni înregistrate în anul 2021 în conturile cu titular Evu Andruța, sunt cele legate de finanțarea și plata terenului achiziționat în mun. Arad.

Potrivit verificărilor efectuate de către organele de urmărire penală, pe terenul achiziționat scriptic în data de 03.11.2021 de către(n.red. – soacra polițistului) în mun. Arad, str. Spartacus (…), a fost edificată o construcție de către proprietarul în fapt al terenului, Mironescu Vasilică Bogdănel, în suprafață de 323,27 m.p., costul construcției fiind estimat la aproximativ 1.451.417 lei.

În concluzie, în toată perioada analizată, a rezultat o diferență între sumele cheltuite și veniturile legal încasate de aproximativ 537.017 lei, care excedează nivelului veniturilor licite încasate de inculpatul Mironescu Vasilică Bogdănel”, au conchis procurorii anticorupție.


Citește și:

Acuzată că se droga, lua mită și era „CONSIGLIERE” pentru traficanți, judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava rămâne după gratii

EXCLUSIV FOTO | Clotilde Armand parchează NEREGULAMENTAR, dar cere Poliției Locale să mărească amenzile pentru șoferii care nu respectă legea

EXCLUSIV | Semne uriașe de întrebare în mega-dosarul ”Mafiei vinului”! Cum a ajuns să scape de închisoare iubitul ”mâinii drepte” a lui Băsescu?!

EXCLUSIV | Stenogramele CARACATIȚEI de la Brașov! Ce trasee au urmat șpăgile și cum s-au aranjat licitațiile de la termoficare

EXCLUSIV | Administrația PNL de la Gura Vadului n-a mișcat un deget să preîntâmpine tragedia de la „Ferma Dacilor”! Cum se spală pe mâini primarul PNL

EXCLUSIV | Tragedie fără margini. Unul dintre tinerii carbonizați la ”Ferma Dacilor” este fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ