VIDEO | Petre Crăciun: Sibiu a fost un fel de capitală a stilourilor din România / Stilourile se fabricau și în vreme de război

Publicat: 07 12. 2022, 16:38

This browser does not support the video element.

Petre Crăciun, scriitor de literatură pentru copii, a fost invitatul lui Ion Cristoiu într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a declarat că Sibiul a fost un fel de capitală a stilourilor din România, iar acolo a existat o fabrică unde într-un an de război se făceau 33.000 de stilouri cu tot cu rezervoare. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”.

„Sibiul a fost un fel de capitală a stilourilor din România. Acolo, în perioada interbelică a existat o fabrică apărută în 1932 și care a produs stilouri cu tot cu rezervoare. Așa le găsim în documentele de la acea vreme. Într-un an de război se făceau 33.000 de astfel de stilouri, ceea ce înseamnă enorm. Le-a crescut cifra de producție foarte mult. Cred că lucrau pentru Koh-i-Noor, o firmă mare de stilouri. Fabrica pe locul căreia a apărut Flaro mai târziu, a apărut în 1922. În decembrie se împlinesc 100 de ani. Ăștia făceau plicuri, hârtie, cartoane, apoi și confecții metalice, dar nu au făcut stilouri. În 1948 s-au unit Arta Lit, Grațiosa și încă o firmă care făcea nasturi, făcând o mare întreprindere care s-a numit Flamura Roșie”, a declarat scriitorul.

Petre Crăciun a menționat cum se proceda în firma numită Flamura Roșie. „Ei făceau în felul următor: secția de stilouri era una, dar făceau și alte componente metalice. La un moment dat, făceau niște carnete și tot felul de componente pentru industria textilă. O mare parte lucra la industria textilă, iar o secție lucra stilouri noi.”

„Până în 1970, penițele erau importante. Ulterior, a apărut o secție de penițe, iar la o altă secție erau tratate și aurite. Până după 1980, toate penițele de la Flamura erau suflate cu aur, că erau mai rezistente. Le vindeau pe piața internă: școli, librării. Au fost câteva tentative de reclame în Germania, dar nu s-au putut exporta”, a încheiat acesta.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.