20% din culturile de struguri distruse de ploaie, susțin producătorii arădeni de vinuri

Publicat: 30 09. 2014, 17:40

Producătorii arădeni de vinuri spun că precipitațiile abundente din vară au distrus aproximativ 20 de la sută din producția de struguri, culturile fiind afectate de boli, astfel că și cantitățile de vin vor fi mai mici față de anii trecuți și se va produce în special vin de masă.

Podgoria Aradului este cuprinsă între Lipova și Ineu, unde sunt cultivate aproape 2.700 de hectare cu struguri pentru vin, din care 758 sunt recultivate în ultimii ani cu soiuri de calitate, fiind folosite fonduri europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Producția din această toamnă este însă mult mai mică decât în anii precedenți, din cauza bolilor apărute de culturi, acestea fiind favorizate de ploile dese din vară.

Unul dintre producătorii arădeni, Walter Szikler, care deține 25 de hectare de vie, spune că va trebui să mai cumpere struguri pentru a face vin. Chiar și în aceste condiții, anul acesta va produce 40.000 – 50.000 de litri, față de 70.000 în anii trecuți.

„Producția a suferit atât la calitate cât și la cantitate. Noi avem pierderi de până la 20 la sută. În iulie și august au fost prea multe ploi, care au favorizat bolile. Tot din cauza ploilor nu s-a putut interveni pentru combaterea bolilor. Frunzele s-au uscat, strugurii nu s-au maturizat, nu au acumulat zahăr și o parte au putrezit”, a declarat producătorul din Mâsca, adăugând că anul acesta va face mai mult vin de masă, nu pentru sticle.

Un alt producător arădean, Balla Geza, care deține 87 de hectare cultivate cu struguri, spune că are pierderi de 17 – 20 la sută.

„Estimăm că vom recolta 400 de tone de struguri pentru vin. Nu vom recolta decât strugurii de calitate. Anul acesta vom produce aproximativ 300.000 de litri de vin, mai puțin decât în alți ani, din cauza bolilor care au afectat culturile”, a spus Balla Geza.

Potrivit șefului Direcției Agricole Arad, Ioan Martin, care este specialist fitosanitar, în toată podgoria Aradului sunt pierderi de aproximativ 20 de procente.

„Ploile au afectat în special soiurile catarcă, fetească neagră și riesling. Producția medie de struguri este de 4500 de kilograme la hectar, față de 6.000 anul trecut”, a spus Martin.

În județ, stadiul de recoltare este de 75 la sută, pentru că unii producători au amânat culesul pentru a profita de ultimele zilele însorite, în speranța că strugurii vor mai acumula zahăr.

În Arad mai există 138 hectare de struguri de masă, și la aceste soiuri pierderile fiind estimate la 20 de procente.