Activitățile economice continuă să scadă în zona euro, semnalând risc de recesiune / Inflația tinde să se stabilizeze

Publicat: 24 10. 2023, 16:05
Actualizat: 24 10. 2023, 16:14

Scăderea ritmului activităților economice în zona euro s-a accelerat la începutul ultimului trimestru al anului, generând riscuri de recesiune, pe fondul reducerii cererii ca urmare a politicilor monetare stricte, arată un raport realizat de agenția de evaluare S&P pe baza datelor furnizate de grupul Hamburg Commercial Bank (HCOB).

”Scăderea economică în zona euro s-a accelerat la începutul trimestrului al patrulea, potrivit datelor provizorii, pe luna octombrie, privind Puterea de Achiziție a Managerilor (PMI), care indică reducerea producției în sectorul privat în cel mai intens ritm din ultimul deceniu, cu excepția lunilor afectate de pandemie. Noile ordine au scăzut în ritm accelerat, semnalând înrăutățirea cererii pentru bunuri și servicii. Ca efect, companiile au redus gradul ocupațional, prima acțiune de acest fel de după restricțiile antiepidemice de la începutul anului 2021, iar managerii mențin concentrarea pe diminuarea costurilor”, indică raportul privind achizițiile în zona euro, elaborat de agenția de rating S&P pe baza datelor furnizate de grupul Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Rata inflației tinde să se apropie de obiectivul BCE

În pofida unor presiuni generate de prețurile mai mari la petrol, inflația produselor și serviciilor s-a moderat ușor în octombrie, atingând cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2021. ”Indicele PMI semnalează reducerea inflației sub ținta BCE la începutul anului 2024. Cu toate acestea, prețurile mari la petrol ar putea genera anumite riscuri inflaționiste în următoarele luni”, precizează autorii raportului.

Situația producției și cererii de pe piață

Indicele General privind Puterea de Achiziție a Managerilor (PMI), elaborat de grupul de evaluare S&P Global, a scăzut de la punctajul din septembrie, de 47,2, la 46,5, în octombrie, ”semnalând a cincea lună consecutivă de reducere a activităților companiilor și cel mai puternic declin după noiembrie 2020”. Orice punctaj sub nivelul de 50 indică scădere economică.

”Excluzând lunile pandemiei, este cea mai puternică scădere a activităților economice începând din martie 2013 până în prezent. Comparațiile istorice indică faptul că actualul nivel PMI este în concordanță cu o scădere a PIB-ului zonei euro de aproximativ 0,4% în trimestrul al patrulea, după ce semnalase o contracție de 0,3% în trimestrul trei”, subliniază raportul.

Noile date vor fi analizate atent de Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) în cadrul procesului decizional privind menținerea sau nu a politicii monetare stricte. BCE a majorat constant dobânda de referință în zona euro în ultimii doi ani, în efortul de stabilizare a inflației. Însă linia rigidă a politicii monetare are impact asupra creditării comerciale și poate încetini activitățile economice.

Citește și:

Financial Times: De ce piețele financiare sunt relativ calme în mijlocul furtunii geopolitice