Amenzi, atacuri cibernetice, acuzații, scăderi ale valorii acțiunilor. Vezi ce COMPANII din tehnologie au avut o săptămână DE FOC

Publicat: 29 09. 2018, 17:03
Actualizat: 26 03. 2019, 03:02

Producătorul de automobile electrice Tesla a pierdut peste 6 miliarde de dolari din valoarea de piață după ce acțiunile s-au depreciat în urma anunțului Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimburi (SEC) că i-a intentat un proces lui Elon Musk, directorul general al companiei, pentru fraude prin inducerea în eroare a investitorilor în legătură cu intenția de delistare a companiei. Acest lucru a creat confuzie pe piața de capital și a afectat investitorii, potrivit Comisiei. SEC cere ca Musk să nu mai poată ocupa poziții de director în cadrul vreunei companii listate la bursă, dar și impunerea de penalități financiare. „Ne îngrijorează faptul că scăderea încrederii investitorilor în Tesla poate avea efect asupra abilității companiei de a obține finanțări convenabile”, spune Ryan Brinkman, analist JP Morgan.

Uber a plătit o amendă de 148 de milioane de dolari pentru că și-a anunțat clienții cu întârziere în privința unui atac în care datele a 57 de milioane de clienți au fost furate de hackeri. Atacul a avut loc în 2016, dar compania nu a anunțat și a plătit 100.000 de dolari pentru ștergerea datelor furate. Amenda a fost plătită în urma acțiunii în justiție deschisă de guvernul SUA și alte 50 de state.

Și Facebook a fost vitima unui atac cibernetic care probabil a expus datele a aproximativ 50 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale online. Hackerii, care nu au fost identificați, au exploatat ilegal o funcție prin care au avut acces la date personale din conturile utilizatorilor Facebook. Rețeaua online a remediat deja problema și a sesizat autoritățile, dar peste 90 de milioane de utilizatori Facebook au fost nevoiți să se reconecteze la conturi în urma atacului cibernetic.

Șeful Google, Sundar Pichai, va apărea în fața U.S. House Judiciary Committee, în urma demersului republicanilor din Congers legate de modul în care motorul de căutare este influențat de oameni și favorizează o parte a spectrului politic. Alte probleme sunt confidențialitatea, clasificarea știrilor și modul în care compania lucrează cu țări în care drepturile omului sunt încălcate.

Tot Google este angajat într-o dispută cu ministerul belgian al apărarii, care reclamă faptul că imaginile unor unități militare speciale luate din satelit nu au fost blurate pe serviciul Maps.

Amazon are parte de atenția autorităților euopene, care au solicitat retailerilor și producătorilor să reclame modul în care vânzarea produselor din oferta lor a fost afectată de compania americană, o mișcare care ar putea conduce la lansarea unei investigații și amendarea gigantului tehnologic. Comisarul pentru concurență Margrethe Vestager a declarat că analizează modul în care cel mai mare retailei din lume folosește datele comercianților.