Analiștii Erste, despre lupta politică din România: Acțiuni fără precedent, la limita legii. „Suspendarea președintelui a intrat pe ultima sută de metri”

Publicat: 04 07. 2012, 12:22
Actualizat: 09 08. 2014, 16:41

Analiștii Erste descriu evenimentele politice de marți drept „acțiuni fără precedent, la limita legii”, care au ca scop aparent demiterea președintelui, dar economiștii băncii austriece mențin pentru moment estimările privind cursul și costurile de finanțare ale statului.

„Ieri seară (marți – n.r.), o serie de acțiuni rapide, fără precedent, la limita legii, efectuate de o majoritate extinsă din Parlament, a condus la demiterea președinților ambelor Camere ale Parlamentului, precum și a Avocatului Poporului. Aceste acțiuni se încadrează, se pare, într-o schemă complexă de demitere a președintelui Băsescu, iar ultimele evoluții reprezintă un indiciu că suspendarea a intrat pe ultima sută de metri”, se spune într-o analiză Erste.

Banca notează că va continua să urmărească atent evoluțiile de pe scena politică românească, însă prognozele de sfârșit de an pentru cursul de schimb și costurile de finanțare ale statului rămân pentru moment neschimbate.

Erste estimează pentru sfârșitul lui 2012 un curs de schimb de 4,45 lei/euro și un randament de 6,8% pentru obligațiunile pe cinci ani, cu 0,45 puncte procentuale peste nivelul actual.

În plan macro, Erste notează că avansul vânzărilor retail din luna mai se datorează creșterii încrederii consumatorilor, iar retailul va încheia anul pe plus cu 2,5-3% după trei ani consecutivi de declin.

„Desigur, anul electoral a avut un rol de jucat în antrenarea optimismului, din punct de vedere al consumului”, scriu analiștii Erste.

Banca a revizuit prognoza privind deficitul bugetar pentru acest an la 4,2% din PIB, de la 3,4% din PIB, pe fondul relaxării poziției fiscale, instabilității politice și dificultăților de a menține sub control cheltuielile în creștere.

România a convenit cu FMI să nu depășească în acest an un deficit bugetar de 2,2% din PIB pe metodologia cash, încadrându-se în plafonul UE de 3% din PIB pe metodologia ESA.

Erste este cea mai mare bancă austriacă și unul dintre principalii creditori din Europa Centrală și de Est, prezentă în România prin grupul BCR.