Analistul-șef al celei mai mari bănci din România: BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în luna septembrie

Publicat: 08 05. 2013, 13:27
Actualizat: 21 03. 2019, 12:30

Banca centrală ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în luna septembrie, de la 5,25% la 5%, iar în a doua jumătate a anului viitor este posibilă și scăderea rezervelor minime obligatorii pentru lei, a declarat miercuri analistul-șef al BCR, Eugen Sinca.

„Noi (analiștii BCR – n.r.) aveam ca estimare reducerea dobânzii de politică monetară în luna noiembrie. Acum credem că reducerea va fi operată mai devreme, cred că în septembrie ar putea coborî de la 5,25% la 5%”, a afirmat Sinca într-o conferință de presă.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la decizia băncii centrale de a reduce prognoza de inflație de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, spunând că BNR va acționa în sensul reducerii dobânzii cheie după ce va avea la dispoziție datele despre inflația din prima parte a anului.

Estimarea BCR privind inflația României în 2013 este de 3,6%, bazată pe creșterea prețurilor administrate, respectiv la gaze și electricitate.

„În 2014, în a doua jumătate a anului vedem o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, însă după 2-3 reduceri consecutive a dobânzii de politică monetară cu câte 0,25 puncte procentuale. Rezervele la valută nu cred că vor fi reduse în următorii unu-doi ani”, a adăugat Sinca.

Analistul șef al BCR estimează o dobândă cheie de 4,5% anul viitor.

El a arătat că, în urma acestor pași făcuți de banca centrală, creditarea se va muta gradual de pe euro pe lei, iar dobânzile pentru împrumuturile în lei vor fi în scădere pe termen scurt, mediu și lung.

„De la începutul anului au fost evenimente pe plan european, în Italia și Cipru, și vedem posibile turbulențe pe plan extern până la finalul anului care ar putea influența cursul de schimb”, a mai spus Sinca.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis joia trecută să mențină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum și ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută și 15% în lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în aceeași zi că banca centrală intenționează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, începând chiar cu următoarea ședință a Consiliului de Aadministrație.

Următoarea ședință a Consiliului de Administrației pe probleme de politică monetară este programată pe 1 iulie.

Isărescu a declarat miercuri că BNR a redus prognoza de inflație pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, ușor sub nivelul superioar al intervalului țintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual. (Raluca Ghinea)

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.