Anca Boagiu la Gândul LIVE: România riscă să rămână cu o GAURĂ de peste 2 MLD de EURO la buget dacă nu vor fi deblocate programele presuspendate de Comisia Europeană. VIDEO

Publicat: 29 10. 2012, 21:52
Actualizat: 23 03. 2019, 15:58

This browser does not support the video element.

România riscă să rămână cu o gaură de peste două miliarde de euro la buget în cazul în care nu vor fi reluate programele presuspendate la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană, a declarat Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, în cadrul emisiunii Gândul LIVE.

„Responsabilitatea aparține întregii echipe. Nu este nicio bucurie (presuspendarea fondurilor euroene n.r.) și vă spun și de ce. Bugetul statului român este fundamentat pe sumele pe care noi trebuie să le absorbim […] Bugetul rămâne cu o gaură de peste 2 miliarde de euro prin neabsorbirea acestor fonduri”, a declarat Boagiu.

Comisia Europeană a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute declanșarea procedurii de presuspendare a fondurilor alocate pentru programele „Transport”, „Creșterea competitivității” și „Regional”, programe prin care României i s-au alocat în actualul exercițiu bugetar al Uniuni, respectiv 2007-2013, aproape 10 miliarde de euro.

Asupra impactului pe care îl poate avea un posibil eșec în ceea ce privește absorbția de fonduri europene s-a pronunțat recent și președintele Consiliului Fiscal.

În următorii doi ani România va avea de plătit 13 miliarde de euro pentru finanțarea datoriei publice, creșterea absorbției de fonduri europene fiind crucială pentru a evita noi presiuni asupra cursului, dar și pentru a împiedica o nouă intrare în recesiune, a avertizat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, prezent la conferința „Finanțarea economiei naționale”, găzduită de Banca Națională a României (BNR).

„Creșterea absorbției fondurilor europene este crucială în acest context. În caz contrar ne va fi imposibil să finanțăm deficitul. Vor fi noi presiuni pe cursul valutar și am putea ajunge din nou în recesiune, Doamne ferește. România are nevoie să atragă anual 25 de miliarde de euro pentru a finanța datoria publică și deficitul de cont curent”, a declarat Dumitru.

La sfârșitul lunii septembrie, rata de absorbție a fondurilor europene, respectiv plățile efective făcute de Comisia Europeană (CE) către beneficiarii români, a fost de 9,7%, mai exact 1,8 miliarde de euro.