ANRE anunță numele singurei companii care, din 1 aprilie, scumpește gazele în România. Prețurile, mai mari cu 20-25 de lei

Publicat: 29 03. 2018, 22:01

Potrivit ANRE, începând de la 1 aprilie, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale vor înregistra următoarea evoluție:
– pentru 34 din cei 36 de operatori economici deținători de licență de furnizare a gazelor naturale care au și clienți reglementați, prețurile aplicate clienților casnici reglementați rămân aceleași
– pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici, creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrul IV 2016 – trimestrul I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creștere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh
– în cazul operatorului economic E.ON Gaz Furnizare România SA, prețurile pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici nu se modifică.

Așadar, scumpirea apare doar la clienții casnici ai Engie, cu aproximativ 10%, de la 11,8 la 13 bani/kWh. Astfel că, în cazul unei gospodării abonate la Engie și care are un consum mediu de 2.000 kWh pe lună, factura va crește de la 236 la 260 de lei.

Engie furnizează gaze în București și în 19 județe din sudul țării – regiunile Muntenia, Oltenia și Dobrogea.

ANRE reamintește, într-un comunicat, că există un cadru legal care permite tuturor consumatorilor să își aleagă furnizorul de gaze naturale. „Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic și orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat la furnizarea în regim concurențial”, menționează reglementatorul.

ANRE a pus la dispozitie, la pagina proprie de internet, o aplicație web de comparare a prețurilor în domeniul gazelor naturale denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, instrument independent și necomercial al cărui scop este sa permită compararea prețurilor de furnizare și a condițiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.

Clienții finali de gaze naturale au posibilitatea accesării directe a comparatorului de preturi în domeniul gazelor naturale, urmărind linkul http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife.