Antreprenorul britanic Jim Ratcliffe avertizează că BIROCRAȚIA din UE îndepărtează investitorii

Publicat: 26 02. 2024, 14:55
Actualizat: 26 02. 2024, 15:53

Antreprenorul Jim Ratcliffe, activ în industria petrochimică, a denunțat, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, ”birocrația sufocantă” și reglementările ecologice stricte din Uniunea Europeană, argumentând că numeroase companii sunt forțate să se mute în afara Blocului comunitar.

Jim Ratcliffe, directorul grupului britanic INEOS, a admis că nu ar fi acceptat investiția de patru miliarde de euro în Belgia dacă ar fi știut în avans despre problemele de reglementare.

Acordul Ecologic elaborat de Comisia Europeană, un plan ambițios de reducere a emisiilor poluante, ar trebui să ia în considerare și importanța susținerii industriei, afirmă Jim Ratcliffe, avertizând că numeroase companii contestă ”politicile necompetitive” ale Bruxellesului.

”Companiile se vor orienta spre America, spre China sau Orientul Mijlociu pentru a construi noi capacități, dacă acest lucru va fi dificil în Europa”, a declarat Jim Ratcliffe în interviul acordat cotidianului Financial Times.

Erodarea competitivității antreprenoriale a Uniunii Europene în raport cu SUA, China și alte națiuni rivale a devenit o problemă critică pentru principalele industrii europene, generând dezbateri politice intense privind modalitățile de protejare a pieței interne prin menținerea, în același timp, a obiectivelor tranziției ecologice.

Guvernele statelor europene se tem că nu vor putea concura cu Statele Unite, în condițiile în care președintele Joe Biden a aplicat Legea Reducerii Inflației, un program care oferă subvenții de 369 de miliarde de dolari pentru industriile ecologice. De asemenea, europenii sunt preocupați de piața chineză, care distribuie produse ieftine.

”Nu are nimeni obiecții împotriva Acordului Ecologic, dar eliminarea dioxidului de carbon nu ar trebui să însemne dezindustrializare. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să se preocupe de industrie, să o plaseze pe direcția corectă, nu să o facă necompetitivă prin închidere. Producția industrială în Europa a fost în declin în ultimii zece ani în raport cu principalii competitori, Statele Unite și China. Pierdem teren în fața celor două țări. Nu este aceasta modalitatea de eliminare a dioxidului de carbon”, a atras atenția antreprenorul britanic.

Foto: Profimedia