Anul trecut, un român a băut cu 12 litri de bere mai puțin decât în 2008

Redactor:
Elena Hîrțan
Anul trecut, un român a băut cu 12 litri de bere mai puțin decât în 2008
În 2009 consumul de bere în Româ­nia a scăzut la nivelul înregistrat în 2006 - 81 de litri pe cap de locuitor, față de 93 de litri pe cap de locuitor în 2008.

Cum se bea berea potrivită

Susținător al acestei campanii este și Jeff Evans, un reputateditor britanic, autor al mai multor cărți și ghiduri despre bere,care a venit în România să vorbească despre arta degustării berii.”În Europa, berea este asociată cu convivialitatea. Acest lucrueste cu atât mai adevărat în România, o țară latină ai cărei oameniapreciază foarte mult prietenia și timpul petrecut împreună la unpahar de bere”, susține Evans.

Acesta spune că berea poate fi asociată la mai multe tipuri demâncare, în funcție de gustul și aspectul băuturii. „O bere blondă,delicată nu poate fi băută la o masă cu mâncare grea și picantăpentru că gustul mâncării este mai puternic și anulează gustulberii. Cea mai bună alegere ar fi un meniu pe bază de pește. Laberea brună putem mânca un desert pe bază de ciocolată. Dacă vremtotuși un contrast de gusturi, putem alege la acest desert o berecu gust de cireșe sau coacăze pentru că ar fi ca și cum desertulnostru are un sos fructat. Berea acesta provine din Belgia și chiardacă nu se încadrează în tipurile comerciale de bere, areconsumatori. Cea mai bună trebuie produsă în așa fel încât să-isimți gustul fructului, dar să nu fie acesta dominant”, explicăspecialistul britanic.

Jeff Evans spune că a băut o bere făcută în România, care i s-apărut foarte bună la gust. „Cred că în România se întâmplă lucruribune pe piața berii”, spune acesta. Jeff Evans povestește că de-alungul timpului a degustat câteva mii de sortimente de bere dintoate colțurile lumii. Preferata lui rămâne berea brună, cu un gustputernic de cafea sau ciocolată. „Cred că în fiecare țară există unsortiment de bere proastă. Este cea ieftină, făcută din ingredienteexpirate sau stricate, ori care nu a fost produsă corespunzător.Știu că România are o apă foarte bună pentru bere, aș putea spunecă este o țară binecuvântată din punctul acesta de vedere”, susținebritanicul.

În 2009 consumul de bere în Româ­nia a scăzut la nivelulînregistrat în 2006 – 81 de litri pe cap de locuitor, față de 93 delitri pe cap de locuitor în 2008. De altfel, 2009 a fost primul ande scădere a pieței berii din 2004 încoace, semn că efectele crizeieconomice se resimt și pe această piață. Astfel, anul trecutcantitatea de bere vândută în România a scăzut de la 20,2 milioanehectolitri în 2008 la 17,7 milioane hectolitri în 2009, conformdatelor furnizate de Institutul Național de Statistică pentruAsociația Berarii României.

Dacă din 2004 consumul a crescut constant cu 10 litri pe cap delocuitor, după scăderea din 2009 s-a constatat o consolidare apreferințelor consumatorilor români și o ușoară creștere aexporturilor. Astfel, conform datelor, 46,7 % dintre românii carecumpără bere preferă băutura la PET, 35,3% aleg băutura la sticlă,14,8% aleg berea la cutie și restul 3,2% cumpără bere draft.

În ceea ce privește exporturile, în 2009 s-a înregistrat ocreștere la 0,17 milioane de hectolitri, de la 0,06 milioane dehectolitri în 2008. Jan Derck van Karnebeek, președinteleAsociației „Berarii României”, spune că berea româ­nească pleacă înțările unde sunt comunități mari de români, cum ar fi Italia,Spania, SUA sau Australia. „Uneori livrăm bere și prin curierpentru că sunt români care muncesc în aceste țări și vor bere deacasă, și sunt dispuși să plătească transportul”, a declarat vanKarnebeek.

Acesta a fost prezent la lansarea campaniei „Românii iubescberea”, care are ca scop informarea adul­ților cu privire lavalorile acestui pro­dus și dezvoltarea culturii berii înur­mătorii trei ani, punându-se accent și pe programe deresponsabilitate socială – „Realitatea se schimbă când conducibăut”, un program adresat șoferilor, și „Alcoolul nu te face mare”,un proiect pentru adolescenții din România.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Inchide