Aproape șase luni de la reducerea CAS. Cine a avut de câștigat și cine a pierdut

Publicat: 24 03. 2015, 17:05

Reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuției de asigurări sociale datorate de angajator, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimțite diferit la nivelul fiecărui angajator, arată o analiză Accace.

Pe scurt, companiile cu salarii mari au reușit să facă economii, însă în cazul firmelor mici, unde mulți salariați sunt plătiți cu salariul minim pe economie, efectul benefic al reducerii CAS a fost anulat de măsura majorării salariul minim de la 1 ianuarie.

De exemplu, pentru un salariat cu un venit brut lunar de 3.000 de lei, un angajator a făcut o economie în cele șase luni de 900 de lei. În schimb, pentru un salariat cu un venit brut lunar de 900 de lei, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, ci de o creștere per ansamblu cu 3 lei/angajat, ca urmare a introducerii măsurii de majorare a salariului minin, de la 1 ianuarie.

Pentru un salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 lei la 3.684 lei/lună. Astfel, după 6 luni, angajatorul a obținut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat. 

Sursa: studiu Accace

Pe de altă parte, companiile mici, cu angajați având salariul minim pe economie, au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei, potrivit analizei menționate. 

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, când pentru un salariu de 900 lei/lună costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile plătite de angajator începând cu luna ianuarie 2015, angajatorii au înregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/lună. Practic, se observă că, după 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cât mai degrabă de o creștere per ansamblu cu 3 lei/angajat.
 

Sursa: studiu Accace

„Putem constata astfel că efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt în special în companiile unde nivelul salarial este ridicat și foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar,  IT sau extracția petrolului și a gazelor, în timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim, au înregistrat chiar creșteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014″, a apreciat Andreea Păun, Payroll Supervisor în cadrul Accace.

În ce privește economiile făcute de angajatori, reprezentanți ai mediului de afaceri contactați de gândul în octombrie anul trecut afirmau că banii nu vor fi direcționați către majorări salariale sau crearea de locuri de muncă, ci pentru investiții.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) atrăgea atenția că nu ar trebui să existe îndoieli cu privire la efectele pozitive care se vor resimți în economie, „chiar dacă aceste efecte vor fi într-o oarecare măsură minimizate de către măsurile fiscale nefavorabile introduse anul acesta, precum impozitul pe construcții sau acciza la combustibili”.

Studiul Accace arată că firmele care au beneficiat de un surplus de disponibilități bănești, ca urmare a reducerii CAS, au reacționat diferit față de această măsură, în cele mai multe cazuri angajatorii luând decizia să nu investească suplimentar, ci banii economisiți din reducerea CAS să fie folosiți pentru plata salariilor lunare.