Au fost stabilite TAXELE ȘI IMPOZITELE pe care le vor plăti bucureștenii în 2013

Publicat: 19 12. 2012, 10:01
Actualizat: 31 01. 2019, 23:01

Bucureștenii vor plăti în 2013 aceleași taxe și impozite locale ca cele din acest an, potrivit proiectului de hotărâre aprobat marți de Consiliul General al Municipiului București.

Consilierii municipali au aprobat, în ședința de marți, proiectul privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în 2013 în Capitală.

Potrivit proiectului, în 2013 vor fi păstrate aceleași impozitele și taxe ca cele plătite în acest an.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu două amendamente, unul privind scutirea cu 95 la sută de la plata impozitelor a autovehiculelor hibride și electrice care au clasa de poluare euro 4.

Potrivit celui de-al doilea amendament, pentru vehiculele înregistrate cu o capacitate cilindrică mai mică de 4.800 de centimetri cubi, cu excepția autovehiculelor, se va percepe o taxă de trei lei la fiecare 200 de centimetri cubi, iar pentru vehiculele înregistrate cu o capacitate cilindrică mai mare de 4.800 de centrimetri cubi se va percepe o taxă de cinci lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi.

Totodată, pentru vehiculele înregistrate fără capacitate cilindrică evidențiată, cu excepția autovehiculelor, se va percepe o taxă de 100 de lei pe an.

Impozitele pe clădiri și terenuri sunt diferențiate în București, în funcție de zona în care este amplasată construcția sau terenul, vechimea sau materialele din care este construit imobilul.

Bucureștenii care vor plăti anticipat, până la 31 martie 2013, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloacele de transport, vor beneficia de o reducere de zece la sută din suma datorată. În cazul în care impozitele și taxele locale sunt plătite după data limită, proprietarii vor plăti majorări de întârziere.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că nu a susținut și nu va susține creșterea taxelor și impozitelor în București pentru 2013.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.

Premierul Victor Ponta declara că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflația până nu se va înțelege foarte clar că Guvernul nu mărește aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă doresc.

Ponta a mai spus că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflației autorităților locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu patru la sută sau le pot majora cu maximum 36 la sută.

Premierul a explicat că Guvernul înștiințează autoritățile locale care este rata cumulată a inflației pe trei ani, „în care au dreptul, dacă vor ei și dacă votează în Consiliul Local, să actualizeze taxele”.

„Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, și anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100 la sută sau cu 50 la sută”, a susținut Ponta.