Autoritățile americane anchetează băncile pentru manipularea indicilor de dobândă. Ce pot păți angajații băncilor în cazul în care sunt găsiți vinovați

Publicat: 15 07. 2012, 18:30
Actualizat: 30 03. 2019, 11:20

Reprezentanții diviziei de investigare a criminalității din cadrul Departamentului american de Justiție pun bazele unui dosar împotriva mai multor instituții financiare și asupra angajaților acestora, incluzând unii traderi ai băncii britanice Barclays, conform unor surse guvernamentale oficiale, care au dorit să își păstreze anonimatul, citate de New York Times.

Posibilitatea apariției unor procese penale ar putea să zguduie sectorul bancar și să îi facă pe reprezentanții instituțiilor financiare să ajungă la diferite înțelegi cu autoritățile.

Ancheta membrilor Departamentului de Justiție vine pe fondul proceselor investitorilor privați și a altor investigații realizate în ultima perioadă.

Acțiunile civile și penale ar putea să coste industria bancară zeci de miliarde de dolari.

Autoritățile din întreaga lumea anchetează dacă instituțiile financiare au manipulat sau nu dobânzile înainte și după criza financiară pentru a-și îmbunătății profilele și pentru a evita cercetarea atentă a stabilității lor.

Anchetatorii de la Washington și cei din Londra au trimis semnale de avertizare către cei care își desfășoară activitatea în acest sector chiar de luna trecută, atunci când reprezentanții băncii britanice Barclays au fost nevoiți să plătească 450 de milioane de dolari din cauza manipulării indicilor de dobândă. Această înțelegere nu îi protejează însă pe angajații Barclays de urmărirea penală.

Investigația, care a fost realizată pe o perioadă de câțiva ani, a vizat peste zece bănci importante din Statele Unite ale Americii și din alte țări. Din cauza posibilității luării unor măsuri penale, mai multe astfel de instituții, incluzând cel puțin două bănci europene, se bat pentru a aranja înțelegeri, conform unui avocat apropiat anchetei citat de jurnaliștii de la New York Times.

Ei vor să evite astfel un scandal public asemănător celui apărut în cazul Barclays, care a dus la demisia celor mai importanți directori ai băncii.

Anchetele penale și civile s-au axat pe modul în care băncile au convenit indicele LIBOR (London Interbank Offered Rate).

Prin acțiuni civile autoritățile de reglementare pot da amenzi și pot forța băncile să își revizuiască toate controalele interne. Reprezentanții Departamentului american de Justiție vor să ia însă măsuri mult mai dure prin acuzarea de fraudă a traderilor și a altor angajați. Dacă ei vor fi găsiți vinovați ar putea chiar să fie trimiși la închisoare.

Cazul LIBOR ar putea fi o oportunitate pentru procurori. Având în vedere numărul mare de instituții implicate, ancheta privind manipularea indicilor de dobândă ar putea să ducă la tragerea la răspundere a reprezentanților unor bănci importante pentru activitățile lor din timpul crizei financiare.