Avertismentul dat de președintele Consiliului Fiscal. De ce spune că economia României are trei viteze

Publicat: 21 03. 2017, 12:08
Actualizat: 07 06. 2018, 03:21

„Există discrepanțe mari, cu rapoarte chiar și de 1 la 5, între zonele sărace și cele bogate. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este de câteva ori mai mare în București și în județe precum Cluj, Brașov, Timiș, Constanța sau Iași față de Vaslui sau Botoșani. Iar această disparitate s-a adâncit în ultimii ani, crescând și cu 20% în unele cazuri”, a spus Ionuț Dumitru.

Referindu-se la situația bugetului de stat, președintele Consiliului Fiscal a arătat că prognozele Comisiei Europene arată „un deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2017 – cel mai mare din Uniunea Europeană – și, în același timp, încasări bugetare de doar 25,4% din PIB în 2017 – cea mai mică pondere din UE”.

„Avem o creștere economică nesustenabilă, în condițiile în care la avansul de 4,8% consumul a contribuit cu 4,8%, iar investițiile cu zero”, a mai spus Ionuț Dumitru. El a precizat că în opinia sa „nu există relaxări fiscale care se autofinanțează, orice relaxare are întotdeauna un impact bugetar negativ”.

Ionuț Dumitru a participat la conferința „Falia dintre economia românească și România productivă”, organizată de administratorii portalului cursdeguvernare.ro.