Avertismentul fostului Guvernator al Băncii Angliei: Viitoarea criză va veni mai curând decât se așteaptă mulți

Publicat: 28 06. 2017, 19:08

Mervyn King, guvernator al Băncii Angliei în perioada 2003-2013, a transmis participanților la conferința de lansare a versiunii cărții sale în limba română, desfășurată la Banca Națională, un mesaj video în care a explicat motivele ce l-au determinat să scrie lucrarea. „Modelele macroeconomice trebuie regândite și reașezate din temelii, în condițiile în care lumea este plină de incertitudini majore. Economiile nu se autocorectează, nici modelele economice, iar economiștii trebuie să țină cont de noile realități. Incertitudinile sunt, de altfel, leitmotivul cărții mele”, a transmis, în mesajul său, Mervyn King.

În capitolul „Îndrăzneala de a fi pesimist” din cartea sa, Mervyn King se referă pe larg și la criza care „se apropie”. „Principalele riscuri derivă din perspectiva unei scăderi a prețurilor activelor în vreme ce ratele dobânzilor revin la niveluri normale și din diminuarea valorii investițiilor pe măsură ce bilanțurile băncilor și ale companiilor încep să reflecte realitatea economică. În ambele cazuri, un val de incapacități de plată ar putea duce la falimentarea unor companii și a populației”, arată autorul.

Dar „oricât de perturbator ar fi pe termen scurt valul de incapacități de plată, el ar putea duce la o repornire a economiei care să-i permită să crească într-un mod mai sustenabil și mai echilibrat”.

„Mult mai dificilă este situația datoriei externe – datoria rezidenților unei țări față de rezidenții altei țări – îndeosebi atunci când datoria respectivă este denominată în valută străină”, mai arată Mervyn King.

Potrivit economistului, viitoarea criză va veni mai curând decât se așteaptă mulți specialiști, și numai o nouă ordine economică internațională va restabili echilibrele.

Lucrarea „Sfârșitul alchimiei: banii, băncile și viitorul economiei mondiale” a apărut la editura comunicare.ro, departament în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, iar prefața ediției în limba română este scrisă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.