Banca americană JPMorgan vrea să patenteze un sistem de plăți similar cu bitcoin

Publicat: 11 12. 2013, 10:35
Actualizat: 07 02. 2016, 10:20

La fel ca bitcoin, sistemul JPMorgan ar permite utilizatorilor să efectueze plăți electronice anonime pe internet, fără să fi nevoiți să-și dezvăluie numele, numărul contului sau să plătească comisioane, arată documentle depuse pentru obținerea patentului.

Cererea JPMorgan pune în lumină cursa dintre marile bănci, operatorii de carduri și companii precum Google, Apple și PayPal, toate dornice să obțină un profit cât mai mare pe piața în expansiune a serviciilor de plăți online.

Companiile active în mod tradițional în sectorul financiar trebuie să concureze cu monede virtuale, pe care unele persoane le consideră sisteme alternative de plată viabile, capabile să rivalizeze în viitor marile bănci și companii de carduri.

JPMorgan afirmă în aplicația pentru patent – depusă în 1999 dar actualizată recent – că noile sisteme de plată vor concura cardurile ca principală modalitate de efectuare a tranzacțiilor online.

Unii consideră, însă, că banca vrea să obțină patent pentru tehnologii de plată care împrumută din caracteristicile bitcoin, până în prezent cea mai cunoscută monedă digitală.

Prețul bitcoin a crescut puternic în acest an, la peste 1.200 de dolari, dar înregistrează o volatilitate foarte puternică.

Sistemul JPMorgan prevede crearea de „bani virtuali” care vor fi păstrați într-un portofel online, asemănător cu fișierele utilizate pentru bitcoini.

Metoda băncii vizează, de asemenea, înființarea unui registru public al tranzacțiilor realizate utilizând această tehnologie – caracteritică din nou similară bitcoin.

Criticii bitcoin au subliniat că acțiunea JPMorgan scoate în evidență vulnerabilitățile monedei digitale în fața imitatorilor. Au apărut deja noi monede digitale, care încearcă să îmbunătățească aspecte ale bitcoin percepute ca deficitare.

O persoană informată asupra patentului original al JPMorgan a declarat că banca a introdus prima dată ideea plăților anonime în 2003, iar acest aspect a continuat să fie discutat intern în cadrul băncii.