Banca Mondială a lansat o investigație în cazul unui împrumut pe care l-a obținut de la China. Ce caută anchetatorii

Publicat: 04 02. 2015, 16:45

Banca Mondială a angajat avocați din exterior pentru a investiga tranzacția, care a fost susținută de directorul financiar al instituției, iar rezultatele vor fi analizate de conducere, săptămâna aceasta, informează CNBC. Într-o circulară către angajați, Jim Yong Kim (foto), președintele BM, a declarat că nu există suspiciunea încălcării legii.

Totuși, neclaritățile legate de credit rămân și au fost semnalate de Wall Street Journal. Controversa îl include și pe Bertrand Badré, directorul financiar al Băncii Mondiale, al cărui bonus generos i-a indignat pe angajați și pe trezorierul Madelyn Antoncic.

Este analizat modul în care a fost procesat împrumutul de un miliard de dolari de la China în 2013, care a făcut parte din finanțarea obișnuită a Băncii Mondiale pentru Asociația Internațională pentru Dezvoltare, fondul utilizat pentru susținerea activității din țările sărace.

Tranzacția a reprezentat unul din împrumuturile cu dobânzi reduse, furnizate de donatori AID-ului. Aranjamentul cu Beijing a inclus o tranzacție complexă cu International Finance Corporation, sectorul privat al băncii. IFC este condus de Jin-Yong Cai, un chinez care a administrat în trecut operațiunile Goldman Sachs în China.

Potrivit oficialilor bancari, din cauza faptului că statul chinez nu dispune de mecanismul corect pentru asemenea tranzacții și creditul a fost oferit ținându-se cont de realitățile pieței financiare. Dincolo de credit, Beijingul a oferit un grant de 300 milioane de dolari BM, pentru a reduce costurile de împrumut.

Cu aceste fonduri, AID a cumpărat un bond în valoare de 1,179 miliarde dolari de la IFC, pentru a se asigura că împrumutul către China va fi returnat în 25 de ani. Antoncic s-a autosesizat cu privire la modul de desfășurare a tranzacției.

Badre este implicat deoarece „a fost ultimul care a aprobat tranzacția”. „Nimeni nu a spus că statul chinez ar fi avut parte de un tratament preferențial. Nimeni nu spune că s-a acționat cu reavoință… Noi am demarat o anchetă foarte tehnică”, a declarat un oficial din cadrul Băncii Mondiale.