Bancherul Bogdan Baltazar A MURIT

Publicat: 28 12. 2012, 15:23
Actualizat: 29 07. 2014, 21:27

Bancherul Bogdan Baltazar, unul dintre cei mai respectați economiști români, a murit în această dimineață, la Spitalul Elias din Capitală. Baltazar avea 73 de ani și suferea de cancer.

Bogdan Baltazar a decedat vineri, la ora 4.00, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, „după o lungă și grea suferință”, au anunțat reprezentanții unității sanitare, potrivit MEDIAFAX.

Cunoscut mai ales pentru funcția de președinte al BRD, pe care a ocupat-o în perioada 1998-2004, Bogdan Baltazar a fost, în același timp, și un diplomat foarte apreciat. Ulterior plecării de la BRD, Baltazar a condus firma de consultanță BBP.

Cu un doctorat în economie obținut în anii ’60 la New York, Bogdan Baltazar a fost analist financiar în cadrul ONU, tot la New York. În țară, a fost, pe rând, asistent universitar la Universitatea Politehnica din București, secretar diplomatic la MAE și directorul direcției Africa din MAE.

Căzut în dizgrația regimului comunist, a fost îndepărtat din MAE la începutul anilor ’80 și trimis să lucreze ca inginer la Întreprinderea de Anvelope Danubiana. După Revoluție, însă, a revenit la MAE, ocupând funcția de director general al Direcțiilor America de Nord și de Sud.Bo

Bogdan Baltzar era căsătorit și avea doi copii, de 42 și 45 de ani.

„Ministerul Afacerilor Externe a primit cu profund regret și tristețe vestea decesului domnului Bogdan Baltazar, personalitate publică marcantă care a influențat poziționarea României în contextul economic mondial și care a pus bazele și, apoi, a consolidat relația cu instituțiile financiare mondiale”, a comentat MAE vestea trecerii în neființă a lui Bogdan Baltazar.

Bogdan Baltazar a avut o „contribuție valoroasă la consolidarea poziției economice a României”, de-a lungul carierei sale, precizează diplomația română, într-un comunicat remis gândul. 

„Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, transmite condoleanțe familiei îndoliate și își exprimă profunda compasiune pentru această grea pierdere”, precizează MAE.