Băncile americane au ajuns la un acord cu reclamanții, după ce au fost acuzate de manipularea pieței financiare. Ce sumă trebuie să le plătească

Publicat: 14 09. 2015, 11:04

Un număr de 12 bănci au acceptat să plătească reclamanților 1,87 de miliarde de dolari, instituțiile financiare fiind Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings, J.P. Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group și UBS Group.

Investigațiile autorităților de reglementare din Statele Unite și Statele Unite referitoare la manipularea de către instituțiile financiare a pieței derivatelor numite credit-default swaps (CDS-uri).

În procesul civil, un grup de investitori acuză băncile, precum și International Swaps and Derivatives Association și furnizorul de date Markit Group că s-au asociat pentru a bloca accesul unor companii concurente, inclusiv burse, pe piața CDS-urilor.

Piața CDS-urilor, care sunt contracte de asigurări pentru riscul de default al datoriilor aflate în posesia investitorilor, este dominată de mult timp de marile bănci.

Procesul trebuie să stabilească dacă băncile și-au coordonat eforturile pentru a împiedica sau întârzia accesul altor operatori, care doreau ca CDS-urile să fie tranzacționate pe platforme deschise, unde prețurile ar fi fost mai transparente.