BCE menține nivelul dobânzii de referință în zona euro /”PRESIUNILE interne asupra prețurilor rămân ridicate”

Publicat: 07 03. 2024, 15:29
Actualizat: 07 03. 2024, 15:54

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, reiterând că, în contextul persistenței inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar.

”Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi menținerea neschimbată a celor trei componente ale dobânzii de referință. De la ultima reuniune a Consiliului Guvernatorilor, în ianuarie, inflația a continuat să scadă. Conform celor mai recente proiecții ale experților BCE, inflația a fost revizuită în scădere, în special în 2024, ceea ce reflectă efectele în scădere ale prețurilor energiei. Inflația ar urma să fie, potrivit proiecțiilor, de 2,3% în 2024, de 2,0% în 2025 și de 1,9% în 2026. (…) Deși cei mai mulți indicatori ai inflației subzistente au continuat să scadă, presiunile interne asupra prețurilor rămân ridicate, parțial din cauza creșterilor salariale puternice”, anunță Banca Centrală Europeană.

”Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%”, precizează instituția.

Banca Centrală Europeană subliniază că este ”determinată” să asigure că inflația revine ”pe termen mediu” la ținta medie de 2,0%.

”Pe baza actualelor evaluări, Consiliul Guvernatorilor consideră că dobânzile BCE sunt la niveluri care, menținute suficient de mult timp, vor avea o contribuție substanțială pentru atingerea acestui obiectiv. Viitoarele decizii vor asigura că dobânzile vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive cât va fi necesar”, argumentează BCE.

Banca Centrală Europeană va aplica o abordare bazată pe date, pentru a determina ”nivelul adecvat” și durata ”politicii monetare restrictive”. Vor fi analizate datele despre inflație, informațiile despre situația economică și financiară, dinamica inflației subzistente și forța de transmitere a politicii monetare.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat recent că actuala politică monetară strictă are efecte clare asupra stabilizării inflației.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Institutul Ifo: ECONOMIA Germaniei pare ”paralizată”, continuând să funcționeze aproape de recesiune