BCE va relaxa politica monetară indiferent de FLUCTUAȚIILE prețurilor petrolului /”Vom avea o abordare pragmatică”

Publicat: 22 04. 2024, 19:35

Banca Centrală Europeană probabil va decide relaxarea politicii monetare în iunie, în pofida persistenței incertitudinii pe piața petrolului, afirmă Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Naționale a Franței și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, semnalând însă că va fi aplicată o abordare ”pragmatică”.

Francois Villeroy de Galhau a argumentat că, în contextul prețurilor mari la petrol din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu, BCE va analiza dacă șocurile de acest fel alimentează inflația subzistentă.

”Acest lucru înseamnă că nu va exista nicio reacție automată”, a declarat Francois Villeroy de Galhau, conform publicației Les Echos și grupului media Bloomberg.

Întrebat dacă incertitudinea de pe piața petrolului, generată de conflictele din Orientul Mijlociu, riscă să amâne relaxarea politicii monetare în zona euro, Francois Villeroy de Galhau a declarat că acest lucru nu se va întâmpla, cu excepția șocurilor majore.

”Nu, dacă nu va apărea vreo surpriză, nu ar trebui să avem mult de așteptat”, a explicat el.

”În contextul în care avem încredere suficientă că vom atinge obiectivul stabilizării inflației la 2% anul viitor, datoria noastră este să minimizăm costurile din punctul de vedere al activităților economice și al gradului de ocupație. Acesta ar fi sensul primei reduceri a dobânzii în iunie”, a declarat Francois Villeroy de Galhau.

Guvernatorul Băncii Naționale a Franței a subliniat însă că BCE va continua o abordare ”pragmatică” în materie de politică monetară.

”Vom avea o abordare pragmatică. Vom avea mereu capacitatea de a ne adapta dacă un șoc extern amenință procesul stabilizării inflației”, a subliniat Francois Villeroy de Galhau.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a semnalat că dobânda de referință în zona euro va fi redusă într-un termen ”rezonabil destul de scurt”, dacă nu vor apărea șocuri ”majore” în procesul de stabilizare a inflației.

”Așa cum am spus în cea mai recentă conferință de presă, după decizia de politică monetară prin care dobânzile au fost menținute, avem nevoie să obținem puțin mai multă încredere în acest proces dezinflaționist, dar, dacă evoluțiile vor fi conforme cu așteptările noastre, dacă nu avem vreun șoc major în aceste evoluții, ne îndreptăm spre un moment în care va trebui să moderăm politica monetară restrictivă pe care am aplicat-o începând din septembrie, când am stabilit să menținem nivelul dobânzii și politica monetară restrictivă”, a afirmat Christine Lagarde săptămâna trecută.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele Klaus IOHANNIS a primit undă verde de la PARLAMENT/Militarii români merg să apere MAREA NEAGRĂ și alte rute de navigație