BUCUREȘTI. Surpriză în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România. Pe ce loc se află Bucureștiul

Publicat: 09 04. 2013, 09:53
Actualizat: 20 03. 2019, 14:19

În ciuda așteptărilor, Bucureștiul nu a reușit să se claseze pe primul loc în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, după cum reiese din clasamentul realizat de gândul. Cu toate acestea, locul său pe poziția a doua a podiumului i-a fost asigurat de punctajul maxim pe care l-a obținut la cinci dintre cei șapte indici analizați.

Astfel, municipiul București se poate mândri cu cei mai bine plătiți angajați, cu cel mai mare număr de gospodării ce dispun de sisteme de canalizare, cu cea mai mare contribuție medie a unui locuitor la economia locală, cu cea mai mare speranță de viață la naștere și cu cea mai mare suprafață de spații verzi.

Existența unui mediu de afaceri activ, în care angajatorii își plătesc bine salariații, este de așteptat în cazul Bucureștiului având în vedere că aici își au sediul unele dintre companiile „gigant” din României, firme precum OMV Petrom – compania care a raportat în 2012 un profit record pe piața locală, de 885,5 de milioane de euro, Rompetrol Downstream – divizia de retail a grupului petrolier Rompetrol, producătorul de țigarete British American Tabacco sau operatorul de telefonie mobilă Orange.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Diferențe semnificative între Capitală și Timiș, liderul clasamentului județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din țară, se pot observa în cazul salariului mediu net câștigat de angajații bucureșteni anul trecut, mai mare cu aproape 650 de lei față de cel obținut de salariații din județul Timiș ( 1.504 lei), dar și în cazul speranței de viață la naștere. Aceasta din urmă este cu puțin peste doi ani mai ridicată în Capitală decât în cazul locuitorii zonelor urbane și rurale din județul Timiș, mai exact de 75,7 ani.

Bucureștiul ocupă al treilea loc și în clasamentul județelor în care la finalul anului trecut se înregistra cea mai mică rată a șomajului, după Ilfov și Timiș, aceasta reprezentând doar 2,03% din populația activă, sub media națională înregistrată la aceeași dată, respectiv de 5,59% din populația activă a țării.

Indicatorul care a dus însă la devansarea Capitalei în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din țară de Timiș este rata criminalității, a cincea cea mai ridicată din România, după cele înregistrate la nivelul județelor Hunedoara, Brașov, Mehedinți și Alba.

Astfel, pe parcursul anului 2011, în București au fost condamnate definitiv 339 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, față de 85 de persoane condamnate definitiv la fiecare 100.000 de locuitori în cazul județului Ilfov, lider la nivel național.