Anunț. ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc

Publicat: 24 02. 2021, 18:37
Actualizat: 24 02. 2021, 19:21

Cei care câștigă bani din premii sau jocuri de noroc trebuie să plătească impozite, motiv pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis miercuri publicarea unui ghid. Sunt vizate atât veniturile obținute în România, cât și în străinătate.

Conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Finanțelor, ghidul vizează premiile de orice fel acordate oamenilor de cultură, știință și artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii.

Sunt luate în considerare și premiile în bani și/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști prevăzuți în legislația în materie, pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne și internaționale.

Bonusurile date salariaților nu se încadrează la venituri din premii, din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială.

„Obligația calculării, reținerii și plății impozitului le revine organizatorilor/ plătitorilor de venituri. Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final pentru care nu se depune declarația unică. Pentru veniturile din premii și jocuri de noroc nu se datorează contribuții sociale”, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

Materialul poate fi consultat pe site-ul anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative.

Care sunt pragurile de impozitare

În cazul premiilor, venitul net este diferența dintre venitul din premii și suma neimpozabilă de 600 lei. Conform ghidului, veniturile sub formă de premii se impun prin reținere la sursă, cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Impozitul pe venit astfel calculat și reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Pentru veniturile din premii nu se datorează contribuții sociale și TVA.

În cazul veniturilor din jocuri de noroc, acestea cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc. Se impun prin reținere la sursă și se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut de 1% – până la 66.750 lei, inclusiv, de 16% între 66.750 – 445.000 lei, inclusiv și de 25%, pentru ceea ce depășește suma de 445.000 lei.