Cabinetul Ponta trebuie să sprijine și unitățile clasice de producție a energiei, nu doar regenerabile-firme

Publicat: 10 10. 2012, 19:51
Actualizat: 29 09. 2018, 01:13
Capacitățile de producție a energiei din surse regenerabile nu pot garanta siguranța alimentării consuamtorilor, iar Guvernul ar trebui să găsească soluții și pentru sprijinirea unităților convenționale, spun specialiști și directori din companii din sectorul energetic.

„Regenerabilele nu vor asigura siguranța alimentării cu energie, Guvernul trebuie să găsească soluții”, a declarat miercuri președintele companiei GDF SUEZ Energy România, Eric Stab.

Directorul general al firmei Giga Energy, Cristina Popescu, a spus că ar trebui sprijinite și investițiile în energia convențională, nu doar unitățile regenerabile.

„Prețuri mici ale regenerabilelor scad atractivitatea investițiilor în unități clasice noi. Se vorbește foarte mult de sprijin pentru regenerabile, dar foarte puțin pentru unități clasice. Ar trebui găsită o formă de sprijin și pentru capacitățile convenționale”, a spus Popescu.

Guvernul sprijină producția de energie regenerabilă prin sistemul certificatelor verzi, care se acordă gratuit companiilor pentru electricitatea produsă și livrată în rețeaua electrică. Acest sprijin este de fapt plătit de toți consumatorii de electricitate.

În același timp, producția de energie în centrale pe gaz, cărbune, păcură sau combustibil nuclear nu beneficiază de vreun sprijin din partea statului.

Stab a adăugat că România ar trebui să acorde mai multă atenție eficienței energetice, având în vedere că nivelul ei este mult mai mare decât nivelul european.

„Guvernul ar trebui să promoveze o folosire eficientă a energiei pentru a păstra cât mai mici prețurile pentru consumatori. Intensitatea energetică aici de mult mai mare față de media europeană. Nu mai amânați deciziile”, a continuat Stab.

Directorul de afaceri corporative din CEZ România, Adrian Borotea, a afirmat că în opinia lui în România ar trebui construite mai degrabă centrale electrice mai mici și mai aproapiate de locurile de consum decât centrale cu puteri de sute de megawatt.

În ultimii șapte ani Guvernul a anunțat că susține construcția de noi termocentrale, care să înlocuiască unități învechite și care produc energia la costuri mari. Cu toate acestea, niciunul dintre planurile guvernelor nu s-a concretizat, iar singurele unități noi de producție a energiei puse în funcțiune în ultimii ani au fost construite de companii private.

„Dacă vrem investiții noi în producția de energie, prețul la consumatorul final trebuie să fie suficient de atrăgător pentru investitori”, a mai spus Borotea.

Printre cele mai mari și mai așteptate proiecte de către investitori sunt hidrocentrala Tarnița (județul Cluj) și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Deși Guvernul a inclus aceste două proiecte în toate strategiile energetice pe care le-a elaborat în ultimii șapte ani, considerându-le esențiale pentru sistemul energetic național, până în prezent nu a reușit să le înceapă.