Capital Economics: Instabilitatea politică se va prelungi, impingând leul la noi minime

Publicat: 30 07. 2012, 15:12
Actualizat: 20 03. 2019, 19:06

Rezultatul referendumului privind demiterea președintelui Traian Băsescu ar putea anunța o perioadă prelungită de instabilitate politică, situație care va afecta piețele financiare, împingând probabil leul la noi minime față de euro, potrivit unei analize Capital Economics, informează Mediafax.

„Se pare că România se îndreaptă către o perioadă prelungită de instabilitate politică (…) Dacă guvernul va recurge la măsuri alternative în încercarea de a-l îndepărta pe Traian Băsescu, am putea vedea noi măsuri din partea Comisiei Europene (…) și noi semne de întrebare privind acordul de precauție cu FMI și UE”, potrivit unei analize transmise luni de compania britanică de consultanță.

Capital Economics notează că referendumul s-a soldat cu „aparenta supraviețuire” a președintelui.

Rezultatele parțiale anunțate de Biroul Electoral Central arată că prezența la referendumul organizat duminică a fost de 46,23%, astfel că nu s-a întrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegătorii trecuți pe liste. Dintre cei care au votat, 87,52% s-au pronunțat în favoarea demiterii. Rezultatele sunt valabile după centralizarea datelor din 99,97% din secțiile de votare.

Leul, dobânzile datoriei de stat și alte active românești vor resimți presiuni susținute în următoarea perioadă, anticipează analiștii londonezi.

Moneda națională ar putea atinge un nou minim istoric, dincolo de recordul de 4,64 lei pe euro înregistrat săptămâna trecută, notează Capital Economics.

În acest context, analiștii consideră că instabilitatea politică va împiedica BNR să reducă dobânda de politică monetară, justificând mai degrabă „majorări defensive”.

Capital Economics anticipează că Banca Națională va continua să „domolească” fluctuațiile leului prin intervenții valutare, iar dobânda va fi menținută cel mai probabil la 5,25% la ședința de joi a consiliului de politică monetară.

Moneda națională a continuat să se aprecieze în prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Națională a României (BNR) a anunțat referințe în scădere semnificativă pentru euro și dolar, de 4,5558 lei/euro, respectiv 3,7086 lei/dolar, minimele ultimelor două săptămâni.

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, influențat și de percepția investitorilor privind turbulențele politice, care au avut ecouri internaționale.