Capitalul Oltchim ar putea fi majorat cu 2 miliarde de lei

Publicat: 09 08. 2012, 17:53
Actualizat: 23 08. 2014, 02:40

Capitalul social al Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) ar putea fi majorat cu cel mult 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari.

Operațiunea va fi supusă aprobării acționarilor combinatului chimic într-o Adunare Generală a Acționarilor programată pentru 10 septembrie, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis joi Bursei de Valori București (BVB).

Oltchim are un capital social de 34,3 milioane de lei.

Acționarii minoritari vor avea drept de preferință la subscrierea a 930,7 milioane de acțiuni, din totalul de 20,59 miliarde de noi acþiuni, proporțional cu deținerile pe care le au la Oltchim. Acțiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.

Potrivit unui memorandum al Guvernului, conversia în acțiuni a datoriei Oltchim față de AVAS urma să fie efectuată până la finele lunii august.

Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania. PCC deține 18,32% din acțiuni, iar fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acțiuni a datoriei Oltchim față de AVAS, în urma operațiunii autoritatea urmând să devină acționarul majoritar al combinatului chimic.
Combinatul chimic a înregistrat în primul trimestru pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), față de un rezultat negetiv de 2,64 milioane lei în primele trei luni din anul precendent, și venituri mai mici cu 49,3%, la 263,4 milioane lei.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, în principal către Electrica, bănci și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală de 1 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câștigul a fost modest.