Care sunt meseriile de viitor ce pot fi foarte bine plătite

Publicat: 07 09. 2016, 10:56
Actualizat: 31 10. 2016, 15:45
Sudor, macaragiu, măcelar, bucătar sau instalator sunt doar câteva dintre meseriile la mare căutare în rândul angajatorilor, care au ajuns să fie destul de bine plătite dar pentru care nu se găsesc candidați, spun angajatorii.
 
„Multă vreme, până acum câțiva ani, școlile profesionale nu au mai avut căutare și nu au mai avut atât de mulți absolvenți, iar meseriașii exis­tenți au plecat la mun­că în străi­nă­tate. Pe me­se­ri­ile de «blue co­­l­lar» a­vem ce­rin­țe greu de în­­de­­pli­nit pen­­­tru cli­enții care ne cer su­dori, unde sa­­lariile va­riază între 1.500 și 3.500 de lei net și se caută numai persoane cu atestat profesional și macaragii la înălțime, unde salariile variază între 2.500 și 4.500 de lei net, plus sporuri cu relocare frecventă”, a explicat Mirela Marinescu, head of executive search în cadrul firmei de recrutare APT.
 
Alte meserii pentru care se mai cer candidați și nu se găsesc pe piața muncii sunt cele de măcelar, bucătar, dulgher sau instalator ZF.
 
„De 2-3 ani au început să reapară școlile profesionale ca urmare a im­plicării angajatorilor în acest do­meniu. Este o soluție care funcțio­nează, dar nu cred că este neapărat cea mai bună, pen­tru că vine cu foarte multă res­pon­sa­bilitate pentru angajatori. Din punctul meu de vedere, cadrele di­dac­tice ar trebui să facă o evaluare copiilor încă din clasa a VII-a pentru a vedea ce ti­puri de competențe au și să îi orien­teze pe unii copii către o școală pro­fe­sio­nală dacă au înclinații în acest sens, pen­tru că ei nu primesc aceste sfaturi de acasă. Profesorii trebuie să fie co­nec­­tați la piața muncii, să le spună co­piilor că astfel de meserii sunt la mare căutare și că sunt bine plătite chiar și în Ro­mânia”, a mai spus Mi­rela Mari­nescu.