Casa lui Iohannis din Sibiu încaieră pesediștii. Ministrul de finanțe, contre cu șeful ANAF

Publicat: 19 07. 2018, 20:33
Actualizat: 25 03. 2019, 20:10

„Am vorbit cu colegii de la ANAF, cu domnul Mișa nu am apucat, dânsul nu a fost o perioadă la minister, la locul de muncă, a avut o perioadă de concediu, dar am vorbit cu ceilalți colegi,” a declarat Eugen Teodorovici. „Am cerut ANAF să-mi dovedească sau să-mi spună dacă s-a cerut în mod clar către Cartea Funciară administrarea acelui imobil ca fiind al statului. Mi s-a trimis un document prin care „da, am trimis”, m-am uitat și am văzut că au trimis, de fapt, o solicitare de radiere a familiei Iohannis din Cartea Funciară, nu e ceea ce am cerut eu.” 

Eugen Teodorovici consideră că ANAF trebuie să solicite din nou către Cartea Funciară trecerea imobilul respectiv în administrarea statului.

„Trebuie să facă acum o solicitare oficială către Cartea Funciară prin care să ceară practic ca acel imobil să fie al statului. Dacă spun că nu, știm că această cale nu poate fi urmată, dacă spun că da, în ziua doi e notificarea sumei de plată, dobânzi și cu ce mai este acolo,” explică ministrul. „Acțiunea este făcută în 2016, eu am întrebat dacă s-a făcut astăzi această acțiune direct la Cartea Funciară și mi-a trimis aceea veche, care este către Cartea Funciară, dar nu de înregistrare, ci de radiere a familiei Iohannis.”

În replică, șeful ANAF Ionuț Mișa  susține că are nevoie de un mandat oficial în baza căruia să poate face executarea, care ar trebui emis de… Ministerul din Finanțe. 

„ANA este un organ de executare, el nu poate executa decât în baza unui titlu,” a declarat Mișa la Antena 3. „Dacă ANAF va primi o adresă scrisă și un mandat de la Ministerul de Finanțe să execute (…) eu vă asigur 100% că se vor îndeplini toate cerințele legale.” 

Șeful ANAF precizează că agenția a mai primit un mandat de la Ministerul de Finanțe și în timpul Guvernului Cioloș.

„La momentul respectiv, s-a dat un mandat ANAF-ului ca să întreprindă demersurile necesare pentru recuperarea acestei creanțe și pentru înscrierea statului român ca proprietar al acestui imobil. La acel moment, ANAF s-a adresat notarului,” afirmă Ionuț Mișa, fără a explica de ce acțiunea nu s-a finalizat. Pentru că ministrul de Finanțe aprecia adresarea către notar din 2016 drept eronată, șeful ANAF a precizat că: „acest lucru îl vor stabili cei de la Direcția Juridică„.

Anterior, Eugen Teodorovici anunțase că suma cumulată încasată ilegal prin închirierea imobilului din Sibiu care a aparținut președintelui Klaus Iohannis este de peste două milioane de lei. Nici unul dintre cei doi oficiali nu a precizat de ce nu au lămurit până acum cu juriștii și oamenii de specialitate situația imobilului pe care se ceartă.

Amintindu-și că este ministru, iar Mișa – subordonatul său, Eugen Teodorovici trece la amenințări cu demiterea.

„În primul rând, nu există niciun conflict. Nu sunt schimburi de replici între ANAF și ministrul de Finanțe pentru că eu nu am replici sau contre cu subordonații mei. Ca să fie foarte clar,” a declarat Eugen Teodorovici pentru Antena 3. „Dacă ar exista aceste contre, schimburi, nu ar mai fi subordonații mei. Ar fi fost bine ca domnul actual președinte al ANAF-ului să se gândească dacă spune că e într-o situație, să se fi gândit că a fost ministru de Finanțe anul trecut și atunci întrebarea clar se pune DE CE nu a trimis dânsul spre ANAF un astfel de document pe care dânsul îl solicită astăzi de la minister. Nu e nevoie de niciun fel de document pentru că eu cred că este o neînțelegere la nivelul conducerii ANAF. De ce? Pentru că nu este nevoie de niciun fel de mandat. Este o prevedere legală foarte clară, și anume ordonanța 14 pe 2007, la articolul 1, spune foarte clar că bunurile de orice fel intrate potrivit legii în proprietatea privată a statului se valorifică de către ANAF.” 

Ministrul de Finanțe promite să îi transmită în scris, președintelui ANAF că așteaptă motivul legal pentru care ANAF nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul din Sibiu pierdut de familia președintelui Iohannis să treacă în proprietatea statului. Termenul limită până la care Ionuț Mișa trebuie să-i răspundă lui Eugen Teodorovici este vineri, până la finalul zilei. 

„Ca să fie domnul Mișa liniștit pe timpul verii, o să trimit astăzi (joi -n.r.) o solicitare și în scris, la care aș dori să primesc și răspuns (…) Mâine (vineri -n.r.), până la finalul zilei, să am un punct de vedere foarte clar din partea domniei sale. (…) Obligația domniei sale este să răspundă până mâine (vineri -n.r.) să-mi spună care au fost acțiunile întreprinse și dacă are vreun temei legal să nu facă ce i-am spus. (…) Dacă nu răspunde cerințelor mele, nu mai are calitatea de subordonat al meu„.