Cât costă carnea de miel în piețe și în magazine

Cât costă carnea de miel în piețe și în magazine
Publicat: 07/04/2015, 12:52

În multe cazuri, prețurile la carnea de miel sunt similare sau chiar ușor mai mici decât cele de anul trecut, în București sau în județe precum Arad, Argeș, Sibiu, Timiș sau Suceava. Unul dintre județele în care un kilogram de carne de miel costă mai mult față de alte zone este Hunedoara, unde în piețe un kilogram de carne de miel este vândut cu 28 de lei, față de București, de exemplu, unde un kilogram de carne de miel costă 21-22 de lei.

Există și situații în care prețurile din supermarketuri le depășesc mult pe cele din piețe. Astfel, un supermarket vinde cotlet de miel cu coaste cu 87,99 lei kilogramul, în oferta publicată pe site-ul magazinului precizându-se că este vorba despre miei din Noua Zeelandă.

ALBA

În județul Alba, mieii vii se vând cu 10 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de carne costă între 24 și 25 de lei.

„Estimările pentru zilele dinaintea Paștelui sunt că prețul carcasei de miel va fi 24 – 25 de lei pe kilogram”, spune Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Alba.

Potrivit acestuia, oferta de miei este similară celei din anii trecuți, când în județul Alba s-au sacrificat în centrele de tăiere autorizate aproximativ 4.000 de animale, iar alte câteva mii de miei au fost sacrificați în gospodăriile oamenilor.

Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba spun că în județ există patru abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor, dar au fost autorizate temporar și șapte centre de sacrificare a mieilor în Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebeș, Teiuș, și Câmpeni. În centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigură gratuit controlul sanitar-veterinar pentru animalele tăiate, astfel ca după sacrificare carnea să poată fi vândută.

ARAD

În Arad, DSVSA a autorizat două piețe pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producătorii pot vinde carnea în hala agroalimentară din Piața „Mihai Viteazul” și în hala din Piața Catedralei. În județ nu există puncte de vânzare a carcasei de miel în piețe.

Prețul afișat de către comercianți este ușor scăzut față de anul trecut, respectiv 23-24 de lei, față de 25-26 de lei pe kilogram în 2014. În 2013, prețurile erau mult mai mari, fiind cuprinse între 28 și 30 de lei.

În magazinele din Arad, prețurile la carnea de miel sunt cuprinse între 26 și 29 de lei.

Miei vii pot fi vânduți în doar patru piețe din județ, respectiv la Pâncota, Beliu, Chișineu-Criș și Hălmagiu. Prețul pentru mielul viu este cuprins între 13 și 15 lei kilogramul.

ARGEȘ

În Argeș, mielul se vinde în marile piețe din orașe și în supermarketuri la prețuri începând de la 22 de lei kilogramul, prețuri comparabile sau chiar puțin mai mici decât cele de anul trecut. Cele mai mari piețe din Pitești unde se vând miei sunt Smârdan, Găvana și Ceair. De asemenea, șapte din cele opt abatoare autorizate în județul Argeș au aviz și pentru sacrificarea mieilor, atât pentru piața internă, cât și pentru exporturi intracomunitare, cel de-al optulea abator din județ fiind destinat exclusiv sacrificării porcilor.

BRAȘOV

Carnea de miel se vinde în Brașov la prețuri între 20 și 25 de lei pentru un kilogram, la fel ca anul trecut, însă înainte de Paște prețul ar putea crește cu aproximativ 20%.

Primii comercianți în piețele Astra și Dacia din Brașov au venit încă de joia trecută. Prețurile pentru un kilogram de carne de miel variază între 20 și 25 de lei, la fel ca anul trecut. Unii comercianți cer 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel, însă se mai poate negocia.

În municipiul Brașov există locuri special amenajate pentru vânzarea mieilor în piețele Star, Tractorul, Astra, Dacia și Bartolomeu, iar prețul de la tarabă variază, mai ales în funcție de piața unde este pusă în vânzare carnea de miel, cea mai scumpă piață din oraș fiind cea din centrul vechi – Piața Star.

De asemenea, în această perioadă prețul pentru un kilogram de miel în viu la stâne este de 10 lei.

Totuși, cu câteva zile înainte de Paște prețul cărnii de miel este posibil să mai crească, așa cum se întâmplă în fiecare an, și să ajungă la 12-13 lei kilogramul pentru mielul viu și 30 de lei kilogramul de carne. În piețele publice din Brașov nu existã locuri amenajate pentru comercializare de miei vii și nici pentru sacrificarea acestora.

BUCUREȘTI

Prețul cărnii de miel în piețele din Capitală variază între 21 și 26 de lei pe kilogram, ca și anul trecut. În același timp, o pungă de un kilogram cu ogane și prapur pentru drob costă între 21 și 25 de lei, iar kilogramul de drob gata preparat și ambalat în caserole pornește de 16 lei și ajunge până la 28 de lei.

În Piața Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel costă între 21 și 22 de lei, indiferent de porțiunea de miel cumpărată.

La Piața Sudului din Sectorul 4, este 25 de lei kilogramul, dacă este cumpărat un miel întreg, însă dacă se optează pentru anumite porțiuni prețurile diferă – pulpa din față costă 25 de lei kilogramul, în timp ce un kilogram de pulpă din spate costă 30 de lei. Kilogramul de drob este 22 de lei.

Tot în Sectorul 4, dar la piața din Apărătorii Patriei, există un târg de miei și iezi vii, de unde clienții își pot alege animalul, care este apoi tăiat de către vânzător, într-un loc special amenajat, în apropierea țarcurilor. Mielul este cântărit după tăiere și vândut cu 25 de lei kilogramul. Unii ciobani sunt dispuși să negocieze, însă nu lasă prețurile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram.

În cazul în care clientul dorește să cumpere mielul viu, prețul acestuia scade până la 15 lei kilogramul.

La Piața Trapezului din Sectorul 3, kilogramul de carne de miel se vinde cu 26 de lei, preț la care sunt scoase la vânzare și pulpele, organele sau drobul gata preparat.

Prețurile din hipermarketuri nu diferă foarte mult de cele din piețe, în condițiile în care carnea de miel se vinde cu 24,99 de lei kilogramul. În galantare se pot găsi bucăți mai mici de pulpă, ceafă ori organe, gata cântărite.

BUZĂU

În Piața Centrală din Buzău, marți este prima zi în care se vând miei sacrificați, kilogramul de carcasă fiind, la primele ore ale dimineții, 25 de lei.

Comercianții spun că vânzarea merge prost, iar oamenii cumpără doar câteva kilograme de carne, nicidecum un miel întreg. Cele mai căutate sunt pulpele și organele, spun vânzătorii de miei, care susțin că la Buzău prețul carcasei de miel este neschimbat de trei ani.

În județul Buzău există un singur punct temporar de sacrificare și de vânzare a mieilor în viu, la Râmnicu Sărat, unde comercianții și-au manifestat intenția de a vinde mielul în viu cu 12 lei kilogramul, iar carcasa între 22 și 24 de lei kilogramul.

„Prețul va fi făcut însă de cerere și va suferi modificări până sâmbătă”, spune directorul DSVSA Buzău, Marian Dumitru.

CLUJ

În județul Cluj, carnea de miel se poate cumpăra din patru puncte autorizate de sacrificare, direct de la producători, din magazinele specializate de carne și din supermarketuri, dar nu și din piețe.

Punctele de sacrificare a mieilor vor fi deschise începând de miercuri și până sâmbătă la Centrul Agro Transilvania din Cluj-Napoca, dar și în localitățile Turda, Câmpia Turzii și Huedin.

Reprezentanții crescătorilor de oi din județul Cluj spun că prețurile la carnea de miel în viu sunt cuprinse între 10 și 11 de lei pe kilogram, direct de la producători, în timp ce prețul kilogramului la carcasă este cuprins între 22 și 25 de lei.

Directorul Centrului Agro Transilvania, Mihai Roman, afirmă că în unitatea pe care o conduce kilogramul de carne de miel în viu se va vinde la un preț situat între 11 și 12 lei, în timp ce prețul la carcasă va fi dublu.

„Din ce știm, vor fi miei cu o greutate între 15 și 20 de kilograme”, a spus Roman.

În supermarketurile din Cluj-Napoca, kilogramul de carne de miel se vinde cu prețuri între 22 și 26 de lei.

CONSTANȚA

Constănțenii pot cumpăra carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, la fel ca și anul trecut, fiind amenajate locuri speciale în piețele Grivița, Tomis III și Pescăruș, pentru cei peste 50 de producători înscriși într-un program lansat de primărie – „Prețul corect la carnea de miel”. Producătorii care merg în aceste piețe au posibilitatea să scadă chiar prețul pentru kilogramul de carne de miel, dar cu mai mult nu pot vinde.

În Piața Pescăruș a fost amenajat un punct de sacrificare care va funcționa până în ajunul Paștelui, unde oamenii vin, văd mielul, îl aleg, iar într-o incintă din apropierea țarcurilor, sub autorizarea Direcției Sanitar-Veterinare, animalul va fi sacrificat.

În afara celor trei piețe din municipiul Constanța unde unde se aplică programul „Prețul corect”, în celelalte, aflate în administrarea Direcției Piețe, Târguri și Oboare, fiecare producător poate fixa prețul dorit. Aici prețul poate urca până spre 25 – 27 de lei kilogramul, în timp ce la supermarket poate ajunge și la 30 de lei kilogramul.

DÂMBOVIȚA

În județul Dâmbovița, prețul cărnii de miel variază între 22 și 26 de lei pentru un kilogram.

Direcția Sanitar-Veterinară din județ a avizat funcționarea a cinci centre temporare de sacrificare a mieilor. În cele cinci centre deschise la Aninoasa, Gura Șuții, Pucioasa, Potlogi și Văcărești micii crescători de animale pot merge să sacrifice mieii, ei primind avizele care le permit să vândă animalele în piețe direct către consumatori. Animalele sacrificate în aceste centre nu pot fi vândute în marile lanțuri de magazine sau în carmangerii, ci doar în piețe, direct către consumatorul final, au precizat reprezentanții DSVSA Dâmbovița.

GALAȚI

Carnea de miel se lasă așteptată de gălățenii care obișnuiesc să-și facă aprovizionarea pentru masa de Paște din piețele din oraș, din cauză că în județ există doar un abator autorizat unde crescătorii de oi pot duce mieii pentru sacrificare.

„Avem un singur abator autorizat, la Liești, și dacă acesta nu poate face față oamenii mai duc la abator, la Brăila”, spune președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Dunărea, Mihăiță Lovin.

El a precizat că mulți dintre crescătorii de oi pe care îi reprezintă s-au plâns că trebuie să aștepte în această perioadă mult timp până să le vină rândul să sacrifice mieii destinați vânzării, motiv pentru care unii vor alege să-și ducă mieii la abatoare din județul vecin, Brăila.

„Cu trei zile înainte de Paște noi sperăm să ajungă carne de miel în piețele și magazinele din oraș care ne solicită carne de miel. Mieii cântăresc acum mai puțin decât anul trecut și au în jur de 10-12 kilograme pentru că au fost fătați mai târziu. Cum Paștele a venit mai devreme anul acesta și există cerere, crescătorii se văd nevoiți să îi vândă chiar și așa”, afirmă Mihăiță Lovin.

El a mai spus că în viu mieii sunt vânduți de crescători cu aproximativ 10 lei kilogramul, iar carcasele de carne de miel sacrificat cu 18-20 lei pentru un kilogram.

În județ există două târguri de animale, în comunele Tudor Vladimirescu și Drăgușeni, unde se pot vinde miei vii.

Gălățenii au ca alternativă supermarketurile din oraș, unde se găsește carne de miel, prețurile pornind de la 25 de lei kilogramul și ajungând chiar și la 30 de lei kilogramul.

Spre exemplu, într-un magazin din Galați se găsește sfert posterior de miel ambalat, care cântărește aproape patru kilograme, la prețul de 118 lei, în timp ce sfertul anterior cu cap costă 25 de lei kilogramul, iar pachetul de două kilograme se vinde cu 54 de lei.

În alte supermarketuri carnea de miel se vinde cu prețuri între 25 și 26 de lei kilogramul. Totodată, organele de miel, la caserolă, costă aproximativ 36 de lei kilogramul.

GIURGIU

Și la Giurgiu prețul cărnii de miel este, în medie, 25 de lei kilogramul.

În acest județ nu există puncte temporare autorizate pentru sacrificarea mieilor, aceștia fiind sacrificați în abatoarele de la Răsuceni și Mihăilești. Producătorii care au avizele ce atestă faptul că animalele au fost sănătoase și au fost sacrificate și transportate în condiții de igienă pot vinde carnea de miel în magazinele alimentare din județ.

HUNEDOARA

În Hunedoara, au fost autorizate pentru perioada sărbătorilor de Paște șapte puncte temporare de sacrificare a mieilor, în condițiile în care în județ există un singur abator specializat, în localitatea Nojag.

Cele șapte puncte temporare de sacrificare a mieilor funcționează în zona piețelor din Brad, Deva, Hunedoara, Simeria, Orăștie, Petroșani și Vulcan, unde comercianții vor rămâne până sâmbătă după-amiază.

În piețele din Deva, un kilogram de carne de miel este vândut cu 28 de lei, în timp ce în supermarketuri prețul este de 29 de lei.

IALOMIȚA

În județul Ialomița, producătorii vând mieii la prețuri pornind de la 20 de kilogramul.

Pe lângă cele două abatoare care funcționează permanent în Ialomița, autoritățile sanitar-veterinare din județ au avizat pentru perioada sărbătorilor de Paște funcționarea unui centru temporar de sacrificare în cea mai mare piață agroalimentară din Slobozia.

În această piață producătorii vin cu animalele vii, iar cumpărătorii aleg mielul pe care doresc să îl cumpere, iar acesta este sacrificat, specialiștii care se află în centrul autorizat dând avizele care atestă faptul că animalul este bun pentru consum.

Tot în județul Ialomița sunt producători care vând miei vii, la prețuri pornind de la 12 – 13 lei kilogramul.

IAȘI

La Iași, mieii se pot cumpără din două piețe, Nicolina și Alexandru cel Bun, un kilogram de carne costând 25 de lei. Există însă și posibilitatea ca oamenii să poată negocia cu vânzătorii până la 22 de lei pentru un kilogram, dacă vor să cumpere un miel întreg.

În puține supermarketuri și hipermarketuri din Iași se vinde miel la kilogram, fiind în schimb oferte cu carne de miel ambalată în caserole. Spre exemplu, o caserolă cu cotlet de miel de 600 de grame costă 18 lei, iar aceeași cantitate de spate cu os costă 20 de lei. Într-un alt magazin, 200 de grame de ceafă de miel, vândută tot la caserolă, costă 7 lei.

În cazul retailerilor care comerciazlizează carne de miel la kilogram, prețul de pulpă de miel cu os este de 27 de lei kilogramul, iar carnea de miel fără os este de 28 de lei. Capul și spatele de miel sunt vândute cu 25 de lei kilogramul, iar organele cu 36 de lei.

MEHEDINȚI

În Mehedinți, au fost autorizate de DSVSA să funcționeze temporar trei centre de sacrificare a mieilor – în Drobeta Turnu Severin, Orșova și Strehaia.

În Târgul Veterani din Drobeta Turnu Severin, prețul cărnii de miel, în viu, pornește de la 20 de lei pentru un kilogram, dar clienții pot negocia până la 18 lei. În magazinele din municipiu, prețul cărnii de miel pornește de la 26,99 lei kilogramul și poate ajunge până la 30,99 de lei kilogramul.

PRAHOVA

În Prahova, carnea de miel se vinde în supermarketuri, dar și în piețele din zonele urbane, iar prețul unui kilogram de carcasă de miel poate depăși 30 de lei. Astfel, în marile lanțuri de magazine carcasa de miel se vinde la prețuri cuprinse între 26 și 31 de lei pentru un kilogram, în timp ce în piețe prețul mielului este de 25 de lei kilogramul. Organele de miel au prețuri cuprinse între 18 lei kilogramul, în cazul celor congelate, și 25 de lei kilogramul pentru cele proaspete.

În cea mai mare piață din Ploiești, la Halele Centrale, cumpărătorii pot alege, în loc de carne de miel, carne de ied, care se vinde tot cu 25 de lei kilogramul. În supermarketuri, cea mai mare concurență pentru miel o reprezintă carnea de curcan. La raioanele din marile magazine carnea de curcan ajunge să fie mai ieftină decât cea de miel, vânzându-se cu prețuri între 15 și 32 de lei pe kilogram.

SIBIU

La Sibiu, prețurile la carnea de miel sunt comparabile cu cele de anul trecut. În piețe și târguri, producătorii vând carnea de miel cu 25 de lei kilogramul, iar mieii vii se vând cu 11 – 12 lei pentru un kilogram.

Potrivit asociațiilor de producători din județ, mieii sunt în acest an pentru toate gusturile. Sunt și miei mai mici, de 6 – 8 kilograme, dar și miei mai mari, de până la 15 kilograme.

În piețe, însă, deocamdată sunt puțini producători care vând marfă. Aceștia spun că cea mai mare vânzare se va face în zilele următoare.

„Tăiem mai mulți și o să-i aducem în piață. Zilele acestea n-am venit decât cu câte unul – doi pentru că lumea încă nu cumpără. De marți, miercuri va începe vânzarea și sper să fie un an bun” spune Maria Olteanu, unul dintre producătorii din județul Sibiu.

În marile magazine, carnea de miel se vinde la prețuri cuprinse între 26 și 28 de lei pentru un kilogram de pulpă cu os.

SUCEAVA

În județul Suceava, kilogramul de miel în viu se vinde cu 9-10 lei, în timp ce la carcasă prețurile variază între 20 și 25 de lei, fiind similare celor de anul trecut.

Un kilogram de carne de miel poate fi vândut și cu 17-18 lei, dacă animalul este cumpărat direct de la stână și apoi sacrificat într-un abator autorizat.

În județ sunt nouă abatoare de capacitate mare și mică.

TIMIȘ

La Timișoara, mieii se vând în trei piețe din municipiu – Piața „Badea Cârțan”, Piața 700 și Piața Iosefin. Prețul la carnea de miel este cuprins între 20 și 25 de lei kilogramul, ca și anul trecut.

Comercianții de carne de miel spun că oamenii deocamdată nu se înghesuie să cumpere, ci mai mult se interesează de prețuri.

Mieii vii pot fi cumpărați doar din Piața „Badea Cârțan” din Timișoara, cu prețuri care pornesc de la 12 lei pe kilogram.

VASLUI

Prețul kilogramului de miel variază în municipiul Vaslui în funcție de locul de unde este cumpărat și de modul în care este oferit spre vânzare. Astfel, în unele supermarketuri mielul se vinde doar la sfert, un kilogram de carne costând 29,99 lei pentru partea anterioară, și 36,99 lei pentru cea posterioară.

Prețul cărnii de miel este mult mai mic în cele două piețe din municipiul Vaslui, unde se vinde doar în carcasă întreagă, cu tot cu cap și organe pentru drob.

Apărut în galantare la începutul acestei săptămâni, un kilogram de carne de miel costă 22 de lei, iar pentru o carcasă întreagă vasluienii trebuie să scoată din buzunar între 150 și 250 de lei, în funcție de mărimea animalului.

„22 de lei pe kilogram este prețul cu care testăm acum, la început de săptămână, piața din Vaslui. Dacă vom avea cerere, îl vom menține, dacă nu, o să scădem și la 18-20 de lei kilogramul”,spune președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Vaslui, Ion Agafiței.

VÂLCEA

În Vâlcea, carnea de miel se vinde cu prețuri care pornesc de la 25 de lei pe kilogram. Autoritățile sanitar-veterinare au dat aviz și anul acesta, la fel ca și anul trecut, pentru funcționarea unui centru temporar de sacrificare a mieilor în Râmnicu Vâlcea. Aici, producătorii aduc animalele care vor fi sacrificate, acestea sunt controlate de către specialiști, după care sunt sacrificate și pot fi vândute. Centrul temporar de sacrificare a mieilor din Râmnicu Vâlcea va fi deschis până sâmbătă, cu o zi înainte de Paște.

Carnea de miel se mai vinde în Vâlcea și în supermarketuri și carmangerii. În târguri nu este permisă comercializarea animalelor sacrificate, ci doar vânzarea animalelor vii.

La cele mai noi controale în târguri, specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea nu au descoperit miei sacrificați vânduți în târguri, au declarat corespondentului MEDIAFAX reprezentanții acestei instituții.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom