Cât costă carnea de miel în supermarketuri și în piețele din țară

Cât costă carnea de miel în supermarketuri și în piețele din țară
Publicat: 16/04/2014, 14:57
Actualizat: 25/03/2019, 22:32

În județul Alba, unii crescători de oi apelează la internet pentru a-și vinde mieii de Paște, încercând să își atragă clienții mai ales prin faptul că animalele au ost crescute „natural” sau „ecologic”. Astfel, cele mai importante site-uri de anunțuri sunt pline de oferte postate de crescători de animale din Alba care încearcă să își vândă mieii pe internet.

Un crescător de animale din Oiejdea scoate la vânzare pe internet „miei frumoși crescuți în gospodăria proprie”, între 15 și 25 de kilograme, la prețul de 14 lei pe kilogram. Un crescător din Daia Română încearcă să își atragă clienții cu fotografii ale animalelor postate pe site-ul de anunțuri, dar și cu faptul că mieii sunt „hrăniți natural”, prețul fiind 11 lei pe kilogram pentru mielul viu și 20 de lei pentru carcasă.
De asemenea, un comerciant din Sebeș vinde 15 miei despre care susține că sunt „ecologici” și pot fi pentru sacrificat sau pentru montă, prețul fiind de 12 lei pe kilogram.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba, dr. Delia Oltean, spune că în județul Alba sunt autorizate temporar nouă centre de sacrificare a mieilor, în șapte localități: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebeș, Teiuș, Ocna Mureș și Câmpeni, precum și cinci abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor în Cugir, Vințu de Jos, Blaj, Mesentea și Ighiu.
În centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigură gratuit controlul sanitar veterinar al animalelor, iar după sacrificare carnea poate fi vândută în piețele agro-alimentare, însă cu respectarea condițiilor de igienă și de păstrare.
Potrivit sursei citate, în județul Alba mieii se vând în această perioadă cu prețuri între 10 și 15 lei kilogramul în viu și 20-25 de lei sacrificat.

ARAD

În Arad, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a autorizat o singură piață pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producătorii pot vinde carnea în hala din Piața Mihai Viteazu, în timp ce anul trecut exista un punct de comercializare și în Piața Catedralei.

Prețul afișat de către comercianți este de 25-26 de lei pe kilogram, mai mic decât anul trecut, când carcasa de miel se vindea cu prețuri cuprinse între 28 și 30 de lei.
În magazinele din Arad, prețurile la carnea de miel sunt mai mari, fiind cuprinse între 27 și 30 de lei.
Miei vii pot fi vânduți în doar trei piețe din județ, în localitățile Pâncota, Beliu și Macea, prețul fiind cuprins între 13 și 15 lei kilogramul.

ARGEȘ

În Argeș, din cele opt abatoare care funcționează în județ șapte sunt autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar în aceste condiții autoritățile nu au autorizat niciun punct volant pentru sacrificarea mieilor.
Cele mai mari piețe din municipiul reședință de județ, Pitești, unde există și cea mai bogată ofertă, sunt Ceair, Găvana și Smârdan, prețul unui kilogram de carne de miel fiind cuprins între 23 și 25 de lei, în funcție de cantitate, dar și de partea anatomică a animalului. Prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut.

BIHOR

La Oradea, sacrificarea și comercializarea mieilor și iezilor are loc într-o singură piață autorizată de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, iar prețul de vânzare este la fel ca anul trecut, de 14 lei kilogramul, plus un tarif plătit măcelarilor pentru jupuire și tranșare.
Astfel, mieii și iezii se vând, de marți, în Piața Ioșia din Oradea, unde pentru un miel vânzătorii cer 15 lei pe kilogram, dar lasă din preț la 14 lei, exact ca anul trecut, același preț fiind valabil și pentru vânzarea iezilor. Pe lângă prețul achitat vânzătorilor, care sunt crescători de ovine și de caprine din localitățile bihorene Nojorid și Borș, cumpărătorii trebuie să achite și măcelarilor câte 25 de lei pentru sacrificarea, jupuirea și tranșarea unui miel, respectiv 30 de lei pentru a unui ied.
Comercianții spun, însă, că vânzarea merge mai slab decât anul trecut. „Stau de două ore în piață și s-au vândut abia cinci miei până acum. Anul trecut parcă nu a fost la fel de slab”, spune un crescător de oi din comuna Nojorid.
Anul trecut, prețurile au fost la fel, iar în ultima zi, sâmbătă, proprietarii animalelor au lăsat din preț până la 10 lei și chiar 9 lei pe kilogram, scădere care este de așteptat să se întâmple și în acest an, în ultima zi înainte de Duminica Paștelui.

BISTRIȚA

La Bistrița, mieii se vând cu prețuri între 10 și 12 lei kilogramul pentru un miel viu și cu 20 de lei kilogramul de carne. În Bistrița, mieii se vând în piața de gros de pe strada Tărpiului, unde Primăria amenajează în fiecare an un punct de sacrificare autorizat. De asemenea, miei se vând în orașele Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi.
În magazine însă, prețurile ajung până la 27 de lei pentru un kilogram de carne.

BRAȘOV

La Brașov, carnea de miel se vinde în piețele Star, Tractorul, Astra, Dacia și Bartolomeu, unde au fost amenajate spații speciale, dar și în supermarketuri și hypermarketuri. Un kilogram de carne de miel se vinde la prețuri cuprinse între 23 și 28 de lei, la fel ca anul trecut.
În județ, carne de miel se comercializează în piețele din Săcele, Codlea, Făgăraș, Rupea și Victoria.
Brașovenii care preferă să cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plăti mai puțin, circa 12-13 lei pentru un kilogram, însă aceștia vor fi nevoiți să taie animalele la abatoare sau la puncte de sacrificare special amenajate, în condițiile în care în Brașov nu există locuri special amenajate pentru comercializarea mieilor vii și nici pentru sacrificarea acestora
„În județ au fost autorizate temporar, special pentru sacrificarea mieilor de Paște, opt puncte de sacrificare, la care se adaugă trei abatoare care funcționează permanent pe tot cursul anului”, a spus directorul DSVSA Brașov, Dorin Enache.
În fiecare piață din județ unde se comercializează carne de miel a fost trimis un medic veterinar care verifică dacă produsele sunt conforme și nu prezintă pericol pentru populație.
„Au fost verificate toate abatoarele. Se verifică starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar și carcasele înainte de a fi comercializate către populație”, a mai spus șeful DSVSA Brașov.
Carnea de miel comercializată trebuie să aibă ștampila sanitar-veterinară pe carcasă.

BUCUREȘTI

Prețul cărnii de miel în piețele bucureștene variază între 21 și 25 de lei pe kilogram, o pungă de un kilogram, cu ogane și prapur pentru drob costă 20 de lei și tot 20 de lei este și prețul unui kilogram de drob.
La Piața Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel pornește de la 21 de lei și ajunge până la 21,99 de lei, în funcție de măcelărie. La același preț, clienții pot cumpăra numai pulpele din spate, iar kilogramul de drob este 20 lei. Tot 20 de lei este și punga de un kilogram cu organe și prapur. La Piața Sudului, din Sectorul 4, mielul se vinde cu 23,5 lei, iar kilogramul de drob este 22 de lei.
Tot în Sectorul 4, dar la piața din Apărătorii Patriei, există un târg de miei și iezi vii, de unde clienții își pot alege animalul, care este apoi tăiat de către vânzător, într-un loc special amenajat, în apropierea țarcurilor. Mielul este cântărit după tăiere și vândut cu 25 de lei kilogramul. Unii dintre ciobani sunt dispuși să negocieze, însă nu lasă prețurile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram.
Ciobanii, care sunt veniți din județele Teleorman, Dolj și Ilfov, se declară mulțumiți de vânzare, mai ales că au timp să vândă destule animale până de Paște.

BUZĂU

La Buzău, carnea de miel se vinde cu 23 de lei kilogramul, un singur loc, Piața centrală, fiind autorizat pentru vânzarea mieilor.
Marți este prima zi în care s-au vândut la Buzău miei sacrificați, prețul de pornire fiind de 23 de lei kilogramul carcasa, iar comercianții spun că au scumpit carnea de miel față de anul trecut, când un kilogram costa 18-20 de lei, întrucât s-a majorat taxa de piață.
Vânzătorii de miei susțin că până acum nu au prea avut cumpărători, lumea interesându-se în primă fază de costuri și că mulți preferă să cumpere direct de la ciobani din județ, care au prețuri mai mici.
Potrivit directorului adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, anul acesta la Buzău vor fi sacrificați aproximativ 50.000 de miei.

CĂLĂRAȘI

În Călărași, carnea de miel se vinde cu prețuri cuprinse între 20 și 25 de lei kilogramul. Cele mai căutate sunt carmangeriile și marile magazine.
În județ, funcționează patru abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor. Producătorii care au ferme de ovine în județul Călărași vând, en-gros, miei la prețul de 11 lei kilogramul în viu.

CLUJ

La Cluj-Napoca, miei în viu se vând, începând de miercuri, la Centrul AgroTransilvania Dezmir, aparținând de Consiliul Județean Cluj, unde funcționează un punct de sacrificare avizat temporar de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj.
Reprezentanții Centrului AgroTransilvania spun că la punctul de sacrificare sunt aduși miei de către diverși crescători din județ, care cer un preț de 10 lei în viu și 25 de lei pentru carcasă.
Un alt punct autorizat temporar pentru sacrificarea mieilor în Cluj-Napoca va funcționa, de joi, în parcarea unui hipermarket din municipiu.
În total, în județul Cluj, DSVSA a aprobat șapte puncte de sacrificare a mieilor, care vor funcționa până sâmbătă. Astfel, miercuri s-au deschis cel de la Centrul AgroTransilvania și unul la Câmpia Turzii, joi se vor deschide hipermarketul din Cluj-Napoca, dar și puncte în Florești, Gherla și Turda, iar vineri punctul din orașul Huedin.
Pe lângă aceste puncte de unde se poate cumpăra carne de miel mai ieftină, clujenii pot opta pentru aprovizionarea din supermarket-uri și hipermarket-uri, la prețuri mult mai mari însă. Astfel, la un hipermarket din municipiu kilogramul de carne de miel costă între 28,99 de lei carcasă și ajunge până la 54,99 de lei pulpa de miel, în timp ce la altul un kilogram de carne de miel – partea anterioară, cu cap – costă 20 de lei și ajunge la 30 de lei pentru kilogramul de carne din partea posterioară.

CONSTANȚA

Constănțenii pot cumpăra carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, în cele mai mari piețe din municipiu – piețele Grivița, Tomis III și Pescăruș, unde au fost amenajate zone speciale pentru cei 55 de producători înscriși într-un program lansat de primărie – „Prețul corect la carnea de miel”. Producătorii care merg în aceste piețe au posibilitatea să scadă chiar prețul pentru kilogramul de carne de miel, dar cu mai mult nu pot vinde.
De asemenea, în Piața Pescăruș a fost amenajat un punct de sacrificare unde oamenii vin, văd mielul, îl aleg, iar într-o incintă din apropierea țarcurilor, sub autorizarea DSV, animalul este sacrificat.
În afara celor trei piețe din municipiul Constanța unde se aplică programul „Prețul corect”, în celelalte aflate în administrarea Direcției Piețe fiecare producător poate fixa prețul dorit. Aici, prețul unui kilogram de carne poate urca până la 27 de lei.

COVASNA

În județul Covasna, sacrificarea mieilor se face în două abatoare, iar carnea de miel va putea fi cumpărată cu 20-25 de lei kilogramul, același preț ca anul trecut.
Directorul Direcției Județene Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor (DJSVSA) Covasna, Siko Barabasi Sandor, apreciază că, în acest an, în județ vor fi sacrificați aproximativ 20-25.000 de miei.
În Piața Centrală din municipiul Sfântu Gheorghe, carnea de miel se va vinde începând de joi, cu 20-25 de lei pe kilogram, la același preț ca anul trecut.

DÂMBOVIȚA

La Târgoviște, carnea de miel este vândută cu 25 de lei kilogramul, în piețele autorizate, care au zone pentru comercializarea cărnii și care, de asemenea, sunt supravegheate de medici veterinari.
În județul Dâmbovița, nu există niciun abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, iar în aceste condiții autoritățile din domeniul sanitar-veterinar au emis autorizații pentru înființarea a cinci centre de sacrificare a mieilor, la care au acces numai crescătorii de animale. Toate cele cinci centre sunt supravegheate de un medic veterinar.
Carnea de miel care se vinde în supermarketurile din Dâmbovița este sacrificată în abatoare din alte județe.

DOLJ

Craiovenii pot cumpăra carne de miel din Hala de Carne a Pieții Centrale, unde un kilogram de carne se vinde cu 22 de lei. Cumpărătorii care doresc să își aleagă singuri mielul sacrificat, pot merge în zona fostei Piețe Chiriac, singurul punct de vânzare și sacrificare a mieilor din Craiova autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar.
Începând de luni, mai mulți ciobani din județele de sud ale țării au venit în această zonă a orașului, cu zeci de miei la vânzare. Ciobanii vând kilogramul de miel în viu cu 13 lei, iar, la cerere, animalele pot fi sacrificate într-un spațiu special amenajat. Cumpărătorii care doresc și sacrificarea mieilor mai trebuie să plătească 17 lei.

GORJ
În județul Gorj este un singur abator autorizat, în localitatea Drăguțești, în apropiere de Târgu Jiu.
În Piața Centrală din Târgu Jiu, un kilogram de miel se vinde cu 25 de lei, iar marți au început tăierile de animale în locuri special amenajate în acest sens. Aceste spații sunt în Târgu Jiu, Motru, Novaci și Rovinari.
Potrivit șefului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ion Iliuță, medicii veterinari vor putea examina la Târgu Jiu până la 2.000 de miei sacrificați pe zi, acesta menționând că în cazul în care va ploua, tăierea mieilor va fi sistată pentru a se evita eventuale probleme de siguranță alimentară.
Comercianții spun că, din experiența anilor trecuți, oamenii vin să cumpere carne de miel cu două-trei zile înainte de Paște.

HARGHITA

În Harghita, mieii se vând la prețuri cuprinse între 10 și 12 lei kilogamul în viu și cu 26 de lei kilogramul de carne, urmând să fie sacrificați peste 50.000 de miei.
Dr. Pusok Laszlo de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Harghita afirmă că în județ au fost autorizate temporar doar două puncte de tăiere a mieilor, la Plăieșii de Jos și la Ocna de Sus. Miei mai pot fi sacrificați la abatoarele de capacitate mică din Gheorgheni și Ciceu, dacă proprietarii acestora sunt de acord.
Din cauza numărului mic de abatoare autorizate, a condițiilor impuse pentru transportul și comercializarea mieilor tăiați și a cheltuielilor mari de transport până la Miercurea Ciuc, crescătorii de ovine din Harghita preferă să vândă mieii vii în alte județe sau să îi exporte.
„Așa se întâmplă în bazinele Cristur, Odorhei și Gheorgheni, unde se cumpără mieii vii direct de la ciobani. Până acum s-au vândut câteva mii de miei pentru Italia, avem cereri și din alte țări, iar câteva zeci de mii au plecat în alte județe din țară. Au venit de la diferite firme, au încărcat animalele și au plecat, iar crescătorii au scăpat de cheltuielile de abatorizare, de costul transportului până la Ciuc – vă închipuiți că din nord, de la Tulgheș, și până la Miercurea Ciuc sunt cam 140 de kilometri – și de cheltuielile pentru închirierea tarabei”, explică președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Harghita, Bandi Zoltan.
În piața agroalimentară din Miercurea Ciuc erau, la începutul săptămânii, doar trei vânzători care comercializau carcase de miel aduse din județul Mureș, cerând 26 de lei/kilogram. Ei susțin că jumătățile și sferturile de miel se vând cel mai bine, „din cauză că oamenii nu mai au bani de unul întreg”.
Specialiștii de la DSVSA afirmă că vânzarea mieilor la piață începe, de regulă, miercuri și că până la sfârșitul săptămânii prețul va scădea la 22-23 de lei/kilogramul de carne de miel.
Anul trecut, prețul de pornire la miei a fost de 28-30 de lei/kilogram la carcasă și a scăzut până la 23 de lei kilogramul înainte cu o zi de Paștele catolic, la sfârșitul lunii martie. La Paștele ortodox, care a fost cu aproape cinci săptămâni mai târziu, mieii s-au vândut cu aproximativ 20 de lei/kilogram.

HUNEDOARA
În județul Hunedoara, șapte puncte de sacrificare a mieilor au fost autorizate, existând un singur abator specializat unde pot fi sacrificați miei.
Potrivit șefului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, Mihai Dionisie Jula, cele șapte puncte temporare de sacrificare a mieilor funcționează în Brad, Deva, Hunedoara, Simeria, Orăștie, Petroșani și Vulcan.
În piețele din Deva, prețul unui kilogram de miel tăiat este 28 de lei, dar comercianții spun că el poate fi negociat în funcție de cantitatea cumpărată.
„Cerem 28 de lei pe kilogramul de carne de miel proaspăt, verificat sanitar. Tot atât am cerut și anul trecut. Mai lăsăm ceva din preț pentru cei care iau cantitate mai mare. N-am prea vândut până acum, dar e timp până la Paște”, spune un vânzător, Dorel Bota.
Chiar dacă față de supermarket, unde kilogramul de carne de miel este 32 de lei, carnea din piețe este mai ieftină, cumpărătorii sunt puțini. Hunedorenii susțin că preferă să mai aștepte până la sfârșitul săptămânii, „poate mai scade prețul”.
Comercianții de carne de miel vor rămâne în spațiile special amenajate din județ până sâmbătă.
IAȘI
Cele mai mari puncte de desfacere de unde ieșenii pot cumpăra carne de miel sunt piețele Nicolina, piața de animale Tătărași și Alexandru cel Bun, unde există abatoare autorizate sanitar-veterinar și unde prețul unui kilogram este cuprins între 20 și 25 de lei.

MEHEDINȚI

Autoritățile sanitar-veterinare din Drobeta Turnu Severin au autorizat provizoriu un singur spațiu pentru sacrificarea mieilor, în condițiile în care în Mehedinți există un singur abator autorizat, aflat la 40 de kilometri distanță de municipiul reședință.
Târgul Veterani din Drobeta Turnu Severin a fost deschis luni, sub supravegherea medicilor veterinari, un kilogram de carne de miel costând 20 de lei.
Cei aproximativ 50 de fermieri care au venit cu miei la târg vor mai lăsa la preț, cel mai probabil, pe măsură ce se apropie Paștele, la fel cum s-a întâmplat și anii trecuți, când, în ultima zi de vânzare, un kilogram de carne de miel s-a vândut cu 16 lei.

MUREȘ

În Piața Cuza Vodă din Târgu Mureș, singura autorizată în municipiu pentru comercializarea mieilor vii, erau expuși spre vânzare, marți dimineață, peste 40 de miei, aduși de șase comercianți, prețul cerut în general fiind de 13 lei pe kilogram.
Puțini dintre cei care au trecut să vadă au și cumpărat însă.
Directorul economic al Administrației Piețelor din Târgu Mureș, Vasile Filimon, spune că luni, când s-a deschis punctul de comercializare a mieilor vii, primul preț a fost similar cu cel de anul trecut, de 14 lei pe kilogram, în viu, dar a mai scăzut ulterior.
În general, oamenii cumpără miei pentru sacrificare în zilele de joi și vineri, iar prețul scade apoi, spre sfârșitul perioadei. Anul trecut, a ajuns, în sâmbăta dinaintea Paștelui, chiar la 10 lei pe kilogram, în viu.

PRAHOVA
Cei mai mulți dintre producători au închiriat spații pentru vânzarea mieilor la Halele Centrale din Ploiești, unde este cel mai mare aflux de cumpărători. Săptămâna trecută, în această piață, prețul unui kilogram de carne de miel a fost de 22 de lei, însă de luni prețul a crescut la 25 de lei.
Carne de miel se vinde și în supermarketurile din județul Prahova, care au în ofertă „sfert anterior de miel” la prețul de 20 de lei kilogramul.

VÂLCEA
La Hala Centrală din Râmnicu Vâlcea, cea mai mare piață din oraș, prețul unui kilogram de carne de este de 25 de lei. Cei care vor să cumpere miel viu pot merge în piața amenajată special la periferia orașului, în parcarea din fața ștrandului Ostroveni, unde cumpărătorii au posibilitatea de a alege mielul și de a aștepta ca acesta să fie sacrificat de ciobani la fața locului, în condiții de igienă, întrucât piața, amenajată doar pe perioada dinaintea sărbătorilor de Paște, este avizată din punct de vedere sanitar-veterinar.
Cele două piețe concentrează cel mai mare număr de producători și de vânzători de miei, însă carne de miel se vinde, la prețuri similare, și în carmangerii sau în magazinele din municipiu care dețin raioane de carne.

SIBIU

În municipiul Sibiu, carnea de miel costă 25 de lei kilogramul, la fel ca anul trecut.
În piețele din oraș, sectoarele de carne sunt pline de carne de miel, însă producătorii se plâng că nu prea există cumpărători.
„Carne avem berechet, dar nu prea are cine o cumpăra. Prețul este la fel ca anul trecut, însă puterea de cumpărare este mică. Vom tăia miei în funcție de cerere, că doar nu o să rămânem cu ei”, spune unul dintre producătorii care vând carne de miel în Piața Cibin din Sibiu, cea mai mare piață agroalimentară din oraș.
Președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, Marcel Andrei, afirmă că 70 la sută din carnea care se vinde în piețele din oraș provine de la miei din rasa țurcană românească, restul fiind miei de țigaie, dar și metiși din diferite rase de carne.
„Deocamdată nu prea se vinde. În zilele de miercuri și joi așteptăm o creștere a vânzărilor, lumea cumpărând cel mai mult în zilele de dinaintea sărbătorilor”, spune Marcel Andrei.
Potrivit specialiștilor Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, în județul Sibiu se vor sacrifica circa 35.000-40.000 de miei, cea mai mare parte în gospodării, pentru consumul propriu.
„Estimăm că pentru vânzarea la piață nu se vor tăia mai mult de 6.000-7.000 de miei, restul fiind pentru consumul propriu, în gospodării. Piața este aprovizionată cu carne, nu vor exista probleme din acest punct de vedere”, afirmă Ioan Pențea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.
Potrivit acestuia, trei centre de sacrificare a mieilor sunt autorizate în județul Sibiu, în municipiul Sibiu, la Mediaș și Rășinari.

SUCEAVA

În municipiul Suceava, există o singură hală amenajată pentru comercializarea mieilor, amplasată în piața agroalimentară centrală, unde carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul, față de 18-20 de lei cât era prețul anul trecut.
Luni, au fost vânduți toți cei 30 de miei care au fost aduși pentru a fi comercializați.
În mai multe localități rurale din apropierea Sucevei, kilogramul de miel se vinde, de crescători, în carcasă, cu prețuri între 12 și 15 lei, în funcție de greutatea mielului.
În județ sunt nouă abatoare de capacitate mare și mică, dar au fost autorizate temporar încă trei puncte pentru sacrificarea mieilor.
„Spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor vor funcționa numai în perioda 11 – 19 aprilie și trebuie să asigure respectarea condițiilor de igienă, sănătate și bunăstare în timpul sacrificării, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU) și de eliminare a deșeurilor, conform legislației sanitare veterinare în vigoare”, a declarat medicul veterinar Vasile Semeniuc de la DSVSA Suceava.

TIMIȘ

La Timișoara, mieii se vând în două piețe: Piața Badea Cârțan și Piața Iosefin. Prețul la carnea de miel este cuprins între 23 și 25 de lei kilogramul, fiind similar cu cel de anul trecut. Cei care comercializează carne de miel spun că oamenii deocamdată nu se înghesuie să cumpere, ci mai mult se interesează de prețuri.
Mieii vii pot fi cumpărați, în cele două piețe din Timișoara, începând de marți, cu prețuri ce pornesc de la 15 lei pe kilogram.

VASLUI

Prețul kilogramului de miel este de 25 de lei la Vaslui, ca și anul trecut, însă la începutul săptămânii în Piața Traian din oraș se afla un singur comerciant. În aceste condiții, cei care vor să cumpere miel trebuie să facă comandă la acesta cu o zi înainte, mielul fiind adus apoi în funcție de cerințele clientului. Reprezentanții Pieții Traian susțin că numărul comercianților de miei ar putea crește spre sfârșitul săptămânii, având în vedere că populația dorește să cumpere carne proaspătă în ajunul Paștelui.
În județul Vaslui, trei abatoare sunt autorizate pentru sacrificarea mieilor care se vând în piețe, două în municipiul Vaslui și unul în Huși. În plus, Direcția Sanitar-Veterinară a aprobat funcționarea a două puncte temporare de sacrificare a mieilor în piețele din Bârlad și Huși.

VRANCEA

Focșănenii vor putea cumpăra carne de miel din Piața Obor, unde a fost amenajat singurul spațiu pentru sacrificarea animalelor din oraș. Un kilogram de carne de miel costă 25 de lei, iar un kilogram de miel viu se vinde cu 11-12 lei.
În județul Vrancea, sunt patru abatoare autorizate sanitar-veterinar, unde pot fi sacrificați miei.
Anul trecut, potrivit evidențelor DSVSA Vrancea, în spațiul temporar amenajat pentru sacrificarea mieilor de la Piața Obor din Focșani au fost sacrificate 720 de animale, iar în spațiul similar realizat în comuna Gologanu, alte 32 de animale. Cele mai multe animale care au ajuns pe tarabele din Focșani au fost sacrificate la abatorul din Homocea – 2.893 de miei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?