Cât trebuie să plătești în plus dacă vrei să închiriezi un apartament mobilat în locul unuia nemobilat

Publicat: 11 04. 2013, 12:43
Actualizat: 03 07. 2013, 21:59

Nivelul chiriei pentru apartamentele scoase la închiriere mobilate este cu 10-15% mai mare decât la cele care sunt scoase pe piață fără astfel de dotări, însă diferențele de preț nu se justifică având în vedere că investiția în mobilier este recuperată în 4-5 ani, potrivit anunturiparticulari, informează Mediafax.

„Potrivit unei analize efectuată de anunturiparticulari.ro pe baza ofertelor de pe piața închirierilor apărute în luna martie 2013, prețul stabilit de proprietari este influențat de fiecare facilitate oferită de proprietate. Pe lângă clasicele criterii de zonă, suprafață, confort și etaj, proprietarii includ în preț și mobila”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Astfel, pentru o garsonieră nemobilată prețul mediu de închiriere solicitat este de 190 de euro, iar pentru cea mobilată de 218 de euro, cu 28 de euro mai mult. De asemenea, chiria unui apartament cu două camere nemobilat este evaluată de proprietar cu un preț mediu de 280 de euro, fața de 322 euro cât se solicită pentru același tip de apartament, dar cu mobila inclusă, respectiv mai mult cu 42 de euro.

Și în cazul apartamentelor cu 3 camere situația este similară, pentru un apartament nemobilat chiria medie solicitată este estimată la 400 de euro, iar pentru unul mobilat chiria medie este de 450 de euro, cu 50 de euro mai mult.

„Creșterea prețului la chirie în medie cu 10-15% nu justifică investiția în mobilier și dotări (…) în condițiile în care suma investitită se recuperează din diferența de chirie în minim 4-5 ani. În condițiile actuale de piață, proprietarii preferă o chirie mai mică fără a face investiții în dotări și mobilier, aceasta fiind varianta cea mai profitabilă”, se menționează în comunicat.

În ceea ce privește evoluția chiriilor din Capitală în luna martie, acestea au scăzut ușor față de luna precedentă.

Pentru o garsonieră chiria medie este de 222 de euro, în scădere cu 2% față de luna precedentă și cu 3% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. O scădere de 2,8% a fost consemnată la apartamentele de 2 camere, ajungând la o valoare medie de 316 de euro. Diferența față de chiria solicitată în aceeași perioadă a anului trecut este nesemnificativă.

Chiria la locuințele cu 3 camere ajunge la 448 de euro, comparabilă cu cea din luna precedenta, dar cu 4% mai redusă decât în luna martie 2012.

Singurele tipuri de apartamente care au suportat creșteri ale chiriei au fost cele de patru camere, în condițiile în care proprietarii au solicitat în martie o chirie medie de 701 euro, în urcare cu 8% față de luna trecută. Raportat la aceeași perioadă a anului trecut s-a înregistrat o scădered cu 3%.

Proprietarii de apartamente au scos în martie la închiriat 2.284 de unităti, o ofertă în creștere față de ianuarie 2013, când pe piață erau propuse spre închiriere puțin peste 2.132 de unități.