Câte bănci nu au trecut testele de stres ale BCE și de ce nu pot face față unei noi crize economice

Publicat: 26 10. 2014, 20:32

Toate marile bănci au reușit să treacă de testele de stres. Băncile italiene se numără printre cele mai afectate, cu nouă instituții care nu au promovat testele, precum și cele grecești și cipriote, cu câte trei instituții din fiecare stat. Urmează câte două bănci din Belgia și Slovenia, urmate de câte o bancă din Franța, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda și Portugalia. În Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia cea mai mare bancă italiană, înregistrează cel mai mare deficit de capital de acoperit, de 2,1 miliarde euro.

„Analiza amănunțită a pozițiilor celor mai importante bănci va conduce la creșterea încrederii în sectorul bancar”, a spus vice-președintele BCE, Vitor Constancio. „Identificarea lacunelor și riscurilor va contribui la repararea bilanțurilor și va face băncile mai rezistente și mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creșterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creșterea economică”, a mai precizat Constancio, potrivit Agerpres.

Care sunt condițiile pentru ca o bancă să treacă testele de stres ale BCE?

Pentru a trece de teste, o bancă ar fi trebuit să mențină un capital core Tier 1 de cel puțin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii 3 ani și un capital de cel puțin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Instituțiile care înregistrează un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum plănuiesc să acopere acest deficit. Vor avea apoi la dispoziție nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.

BCE a anunțat însă că băncile care s-au poticnit la testele de stres au întreprins deja măsuri în 2014 pentru a-și consolida rezervele de capital. 12 din cele 25 de bănci și-au acoperit deficitele de capital, prin acumularea a 15 miliarde euro în acest an. ABE (Autoritatea Bancară Europeană), care a derulat un test paralel cu cel al BCE, a informat că instituțiile bancare trebuie să acumuleze alte 10 miliarde euro. Testele BCE din 2010 și 2011 au devenit ținta criticilor unor analiști, deoarece nu au reușit să identifice problemele existente la unele instituții bancare.