Câți români lucrează pe nave de croazieră din toată lumea: cât câștigă

Publicat: 22 04. 2013, 19:28
Actualizat: 09 02. 2019, 00:50

Circa 4.000 de români lucrează pe navele de croazieră maritimă din întreaga lume, atrași de salariile care depășesc 1.000 de dolari pe lună, și ocupă poziții de la dansatori și acrobați, ospătari sau șefi de restaurante, până la căpitan de vas.

„Se poate estima la circa 4.000 de persoane numărul total de români care lucrează pe vasele de croazieră. Ei ocupă diverse posturi, printre care căpitan pe vasul Azamara, director Head Office Miami la food-beverage pe vasele Celebrity Cruises, ofițeri, organizatori de spectacole, dealeri în cazinouri, șefi de restaurante, muzicieni, vânzători în magazine, dansatori și acrobați, ospătari etc.”, a declarat agenției Mediafax Nicolae Demetriade, președintele agenției de turism World Travel, care reprezintă în România și Republica Moldova grupul de companii Royal Caribbean, Celebrity Cruises și Azamara, care este al doilea grup modial de croazieră, ca mărime a flotei, și care deține cele mai mari două vase de croazieră din lume, Oasis of the Seas și Allure of the Seas.

De altfel, pe cele două mari vase lucrează 50, respectiv 62 de români. În total, doar pe navele Royal Carribean își câștigă existența aproximativ 900 de români.

Și pe navele companiei MSC Cruises au locuri de muncă aproximativ 600 de români, potrivit lui Sorin Văduvoiu, directorul general al agenției Perfect Tour, agent în România al liniilor MSC Cruises și Norwegian Cruise Line.

Pornind de la minim 1.000 de dolari pe lună, se ajunge la 4-5.000 de dolari în posturile de răspundere și la sume și mai mari în cazul pozițiilor importante din conducerea companiilor.

Ca să ajungă pe o navă de croazieră, românii trec mai intâi pe la firme specializate din țară, dar sunt și unii care trimit CV-urile direct companiilor de croaziere.

„Românii care ajung pe vasele de croazieră nu au salarii foarte mari și muncesc destul de mult, dar au condiții civilizate de muncă și odihnă, văd lumea în porturile unde acostează navele și pot să economisească banii pe care îi câștigă, având asigurate masa și cazarea în condiții foarte bune. Printre țările care dau cei mai mulți angajați pe navele de croazieră se numără și Filipine, Nepal, Serbia, Portugalia, Thailanda, Costa Rica și Bulgaria”, a mai spus Demetriade.
Potrivit reprezentanților Perfect Tour, croazierele sunt produsul turistic cu cea mai mare rată de creștere în ultimii trei ani, urcând rapid în preferințele de vacanță ale românilor.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar